CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les pensions pujaran només el 0,25% fins el 2017, amb una pèrdua de tres punts del poder adquisitiu dels pensionistes

Diumenge, 4 maig, 2014

Les pensions de jubilació pujaran només un 0,25% en els tres pròxims anys, el mínim previst per l'última reforma del sistema de pensions. La nova fórmula de revalorització -el mecanisme que limita l'alça de les pensions en funció dels comptes públics - entrarà en vigor per primera vegada el 2015. Però l'Executiu ha comunicat a la Comissió Europea que l'increment per als pròxims tres anys serà del 0,25%, el que suposarà una pèrdua d'uns tres punts de poder adquisitiu dels pensionistes, segons l'evolució dels preus que el Govern preveu per a aquest període.

En el programa d'estabilitat enviat a Brussel·les , el Govern assenyala que les prestacions socials reduiran el seu pes entre 2013 i 2017 per dues raons. La primera, l'estalvi de 6.000 milions en prestacions per desocupació. "La segona, relacionada amb la introducció des 2014 del factor de revaloració en el sistema de pensions, que generarà un increment de les mateixes en un 0,25% durant tot aquest període", diu el document, que mostra la manera com Espanya reduirà el seu dèficit públic . L'ajust deixarà un país amb menys despesa i més ingressos públics el 2017 en proporció del PIB, segons l'Executiu.

Es mantindrà la congelació de sous dels funcionaris
Encara i a el 2014 les pensions han pujat un 0,25% , ha estat per una decisió discrecional del Govern. A partir de 2015, pujaran en funció de la nova fórmula de revaloració. Aquesta utilitza els ingressos i les despeses del sistema que preveu l'any del càlcul, els que hi ha hagut en els cinc anys anteriors i els pronòstics per als cinc futurs. Aquesta fórmula té dos límits: una revaloració mínima garantida del 0,25% anual per evitar que en les males èpoques, com l'actual, les pensions baixin i una pujada màxima de l'IPC més el 0,5%.

PROJECCIONS PRESSUPOSTÀRIES DE LA DESPESA PÚBLICA A ESPANYA.

Font: Ministeri d'Economia i Competitivitat. / PAÍS

La tímida pujada de les pensions fins al 2017 es deu a l'acumulació de números vermells en els comptes de la Seguretat Social des de 2011. L'Executiu espera restablir la salut del sistema de pensions d'aquí a tres anys.

El pla d'estabilitat, també, anticipa un fort augment del cost per interessos del deute i una rebaixa dels diners per pagar el sou dels empleats públics i de les despeses corrents de les administracions públiques. Els pronòstics realitzats per l'Executiu passen per reduir la despesa pública des del 44,9% del PIB el 2013 al 40,1% el 2017. Encara que sobre el paper l'ajust suposa una reducció de la despesa de gairebé cinc punts de PIB, l'equivalent a uns 50.000 milions, en realitat la despesa pública augmentarà en 3.687 milions en els pròxims tres anys. El creixement econòmic que espera el Govern-fins a un 3% el 2017 - elevarà el PIB i amb això el denominador d'una equació que canvia la composició de la despesa pública.

El cost per interessos creixerà en uns 8.700 milions fins al 2017 a causa de l'increment del volum de deute públic que superarà el bilió d'euros ja aquest any .

La reducció de la prima de risc i de les condicions que exigeixen els mercats per col · locar deute públic no compensen l'augment del deute fins a més del 100% del PIB. Per compensar-ho, el Govern reduirà els sous dels funcionaris en 6.500 milions d'euros. "Això posa de manifest una major eficiència en el funcionament intern de l'Administració Pública, que sense abandonar la provisió de serveis ni prestacions socials bàsiques realitza les seves funcions a un menor cost", assenyala el programa d'estabilitat. El document revela que "mantindran l'austeritat en les polítiques de gestió de personal (per exemple, les regles sobre limitació de reemplazamientos o la congelació del sou als funcionaris públics)".

És a dir, que malgrat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va manifestar aquesta setmana al Congrés que l'ajust de les plantilles públiques està acabat es mantindrà la congelació de les plantilles i els funcionaris que es jubilin només es substituiran amb altres. Les administracions públiques també reduiran les seves despeses corrents en uns 3.432.000 en els pròxims tres anys. El major estalvi procedirà dels ajuntaments que impulsaran el pla per eliminar competències duplicades i alleugerir la seva cartera dels serveis que presten als ciutadans.

La sanitat i l'educació perdran pes en el PIB. També, les despeses de protecció social-"en bona mesura per la disminució de la desocupació" -. El document atribueix la rebaixa les despeses en sanitat "a mesures relatives a la millora de la capacitat de compra d'entrades a preus més baixos o la racionalització en el finançament de medicaments, més que per cap nivell més baix de prestació de serveis".

FONT: ELPAIS.COM