CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les prejubilacions de l’ERO de Citibank suposen un greu cas d’espoli a les arques públiques

Divendres, 10 febrer, 2012

gràfic 1

En un moment de gran convulsió social a causa de l'alt nivell d'atur, les prejubilacions de l'ERO de Citibank, suposen un espoli a les arques públiques

Per a general coneixement, hem de recordar que les primeres prejubilacions que van fer les empreses, fa ja molts anys, les van efectuar a càrrec de les seves reserves. Era el lògic, doncs si volien reestructurar la seva plantilla, havien de fer-lo amb el seu patrimoni.

Posteriorment les empreses (amb els bancs al capdavant) van passar a efectuar-les contra resultats de l'exercici. D'aquesta forma rebaixaven els seus beneficis i reduïen la seva tributació en l'Impost de Societats. Donat el tipus de gravamen d'aquest impost, en cada prejubilació un de cada tres euros hel passava a suportar l'Estat.

Però aquí no queda tot. En els últims anys, una sèrie de grans entitats, molt “espabilades” elles, han passat a incloure les prejubilacions en els ERO, pactant-les amb els sindicats CCOO i UGT, per a beneficiar-se encara més amb la legislació laboral destinada a empreses en dificultats econòmiques. I entre elles, com no, es troba Citibank, el cas del qual examinem a continuació.

Encara que l'empresa encara se segueix negant a proporcionar a CGT (20% de representativitat) les dades relatives al ERO de 2011, una vegada finalitzada la vigència del mateix, hem pogut recopilar la corresponent informació, la fiabilitat de la qual és del 100%. Dels 73 prejubilats, el “perfil mig” correspon a un empleat de 55 anys i 8 mesos, nivell salarial 5, i amb una antiguitat de 33 anys. Una vegada confeccionada la nòmina “mitjana” podem quantificar el cost mínim que suposarà aquesta mesura per a les arques públiques. (En realitat el cost serà bastant més gran, doncs no estan inclosos els complements extraconveni -dada que no és possible conèixer-, ni el 2% anual de revaloració -amb la finalitat de simplificar els càlculs-).

Durant els 24 primers mesos, on els prejubilats cobren atur: (veure gràfic 1 adjunt)

Durant els 66 restants mesos, fins a complir el prejubilat 63 anys: (veure gràfic 2 adjunt)

Com pot apreciar-se, de passar de l'anterior modalitat de prejubilacions en les quals el cost ho assumia íntegrament el banc, a les 73 actuals que ha inclòs en l'ERO, l'Estat suporta un perjudici de 9.446.468,64 euros, resultat de la suma de (1)+(2).

Des de CGT entenem que els companys prejubilats NO SÓN responsables d'aquesta conseqüència, doncs l'única cosa que han fet és aferrar-se a la possibilitat d'acabar sense sobresalts una llarga vida laboral en una entitat en la qual constantment se'ns amenaça amb prescindir de les nostres ocupacions. Fins i tot molts d'ells van a sofrir un important minvament en els seus ingressos extrasalarials que no van a poder conservar.

Entenem que els veritablement responsables són aquells que han preparat aquest quantiós frau: La Direcció de Citibank (amb el seu Departament de Recursos Humans i Relacions Laborals al capdavant) i els sindicats CCOO i UGT signants de l'ERO. La empresa ha obtingut un important benefici econòmic, i el vistiplau sindical per a poder desfer-se d'altres 60 treballadors que han estat acomiadats en aquest expedient. I aquests sindicats han aconseguit que 21 dels seus delegats i candidats electorals hagin estat inclosos amb preferència en aquestes prejubilacions, entre ells Javier Giraldo i Salvador Perich, Secretaris Generals de CCOO i UGT a Citibank, que no superen els 52 anys d'edat, i que per a major pocavergonya són els que han signat l'ERO.

En la nostra opinió, ens trobem davant un frau deliberat i organitzat, en el qual aquests participants han actuat concertadament per a beneficiar-se aprofitant una legislació laboral prevista per a empreses en greu situació de viabilitat, que no es justifica en el cas del Grup Citibank, on els seus directius s'han blindat el seu contracte i segueixen percebent altíssims “bonus” i altres prebendes.

Atès que aquesta actuació suposarà un alt cost per a la Hisenda Pública, a la qual aportem tots, unit a que hem detectat en l'ERO altres greus irregularitats (inclusió de directius, prejubilació de treballador no inclòs en el cens, etc.), la CGT està tramitant la corresponent denúncia en via penal.

No col·laboris amb qui ajuda a acomiadar treballadors, no és bon company. Rebutja'l.

9 de Febrer de 2012

Seccions sindicals de CGT a Citigroup

>>> Comunicat en document adjunt.

Attached documents