CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les principals economies de l’Estat espanyol s’engreixen un 27% en temps de vaques flaques

Dimarts, 29 desembre, 2009

Els rics no passen penúries ni en temps de crisis. En un any de recessió, com el que ara es tanca, les deu principals fortunes del país han elevat ja el seu patrimoni un 27%. Amos de grans companyies, que en la seva majoria cotitzen a l'Ibex 35, tenen 6.803 milions més en les seves participacions empresarials, més del que va costar la T4 de Barajas per la pujada de la borsa.

Després de perdre l'any 2007 entorn d'un 30% del seu patrimoni, va arribar 2008. Amb la fallida de Lehman Brothers i l'escàndol de Madoff (que va esquitxar al Banc Santander i als milionaris Alicia Koplowitz i l'indi Ram Bhavnani) i es va dur per davant més de 26.000 milions d'euros, entorn de la meitat de l'acumulat en les seves participacions en cotitzades. Amancio Ortega ha retirat 700 milions dels seus sicav sense haver de pagar al Fisco, fent valer la seva condició de mortal que està per sobre del bé i del mal (no parlem de semideus ni espectres, parlem de la burgesia).

La pujada de la borsa des de març provoca un augment en el valor dels seus patrimonis

Però, al març passat, els mercats internacionals van començar a repuntar. L'Ibex espanyol s'ha revaloritzat un 30% des de gener. D'això s'han beneficiat els milionaris espanyols, evidentment els desocupats, els treballadors alienats i els combatius, no han pogut gaudir de la riquesa que creen ells mateix a través del seu treball. Els bancs, no obstant això, si han rebut milers de milions per a no "tancar", elevant el dèficit de l'estat fins al 5%. En una de les maniobres mes descaradament neoliberals que han executat els que es diuen socialistes i tenen la poca vergonya de cantar La Internacional socialista en els seus mitings. A qui volen enganyar?

El que més ha engrossit el seu patrimoni és, de lluny, el fundador de l'imperi Inditex, amb la marca Zara al capdavant, Amancio Ortega. El ric espanyol número ú, segons la llista de la revista Forbes, ha assolit augmentar la seva participació en Inditex en 4.313 milions, un 37% , fins a 15.893 milions. L'imperi Zara li serveix per a treure's el mal sabor de boca que li han deixat algunes inversions immobiliàries, que ronden els 3.000 milions d'euros. I també el cop que vénen sofrint des de l'últim trimestre de 2007, quan van començar a anar malament les borses, les seves sicav (societats d'inversió de capital variable, l'instrument on les grans fortunes col·loquen els seus estalvis).

Com altres rics, que també usen aquests vehicles per a tributar només al 1% en l'Impost de Societats, Ortega ha vist evaporar-se una part significativa dels seus diners. Per a evitar una sagnia major, ha retirat entorn de 700 milions d'aquestes societats des que va començar el mal escenari borsari en 2007. Només el mes passat va reemborsar uns 200 milions amb aquestes operacions, per les quals no ha de pagar impostos.

I el mateix han fet altres grans fortunes, que han optat per reduir dràsticament la seva inversió en borsa per a optar pel deute de països i empreses (renda fixa), com ha fet Alicia Koplowitz. Només a Morinvest acumula 428 milions, un 11% més. La seva germana, Esther Koplowitz, que té el 45% de FCC, és un 24% més rica que el 2008. Encara que la dona més rica d'Espanya és la ex d'Amancio Ortega, Rosalía de Mera. Atresora 1.874 milions gràcies al seu 7% a Inditex.

Els ardits d'evasió fiscal en els morros de la ministra d'economia i del secretari d'estat d'hisenda són variats i per descomptat consentits. Mentre que els treballadors arriben en alguns casos a tributar el 21% del seu sou a la seguretat social per a mantenir la "justícia" econòmica aquests mestres trileros aporten un 1%. Desolador.

Emilio Botín, president del Santander, és el que més ha revaloritzat el seu patrimoni empresarial, un 71% aquest any, fins a 885 milions. Li segueix la família Del Pino, propietària del 44,6% del grup de construcció i serveis Ferrovial que, després de fusionar-lo amb la seva filial d'autopistes Cintra, ha incrementat el valor de la seva participació un 48% (2.568 milions).

Els Entrecanales, propietaris d'Acciona, assoleixen revaloritzar el seu patrimoni un 3,4% més i els amos d'ACS, els banquers March, els Albertos i Florentino Pérez, han vist com el valor de la seva empresa guanya un 6%, sobretot en els últims dies gràcies a la notícia de la compra d'una constructora a EEUU.

Qui paga la crisi? Resposta: 4 milions de treballadors en atur, i amb l'espasa de Damocles de la reforma laboral que pactaran els sindicats verticals al servei de la patronal... no fan falta més comentaris.

Kaos en la Red. Economia

www.kaosenlared.net/noticia/principales-economias-estado-engordan-27-tiempos-vacas-flacas

Nota realitzada prenent com font una notícia publicada en el Diari Público