CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les retallades fan créixer un 24% en cinc anys la ràtio d’alumnes per docent als IES del Baix Maresme

Dilluns, 29 juny, 2015

Les retallades fan créixer un 24% en cinc anys la ràtio d'alumnes per docent als IES del Baix Maresme

Educació retallada al Baix Maresme
Segons un estudi sobre els efectes de la reducció pressupostària als centres educatius en aquesta subcomarca, la despesa per alumna s'ha reduït en un 30% des del 2006

La recent publicació d’un estudi per a fer seguiment de l’impacte de les retallades a diversos centres educatius del Baix Maresme apunta a un significatiu augment de la ràtio d’alumnes per docents i a una baixada de les despeses que realitzen els centres per a cada alumne. Segons aquest estudi tant a les escoles com als instituts la proporció d’alumnes per professores ha augmentat entre un 17% i 24% des dels cursos 2010-11 i 2006-07, respectivament. Per contra, la despesa per alumne hauria patit un descens de vora el 30% tant als centres de primària com als de secundària en aquests mateixos intervals de temps.

L'Assemblea de Docents del Baix Maresme ha fet públic aquest document en col·laboració amb la Confederació General del Treball (CGT), secció Ensenyament. Tal com informa aquesta secció sindical en la presentació de l'estudi, la publicació d'aquest document respon a la falta de dades i indicadors que els ha proporcionat el Departament d'Ensenyament.

Per monitorar l'efecte del fort retrocés que han patit les partides pressupostàries de la Generalitat de Catalunya destinades als centres de primària i secundària, han centrat la indagació en dos indicadors: la ràtio de docents per alumne i la despesa econòmica que realitzen els centres per a cada alumne. La mostra de l'estudi està conformada per set centres d'educació primària i quatre d'educació secundària i recull una comparativa des del curs 2006-07 fins a l'actual.

La ràtio d'alumnes per professora ha augmentat un 17,8% en cinc cursos a les escoles d'educació infantil i primària, passant de 12,6 a 14,8 alumunes per curs. Mentre que als instituts de secundària s'ha passat de 9,8 a 12,6 alumnes per professora des del curs 2006-07
De les escoles de les quals s'han pogut obtenir dades des del curs 2010-11, transcendeix que la ràtio d'alumnes per professora ha augmentat un 17,8% des de llavors fins al curs que acaba aquest mes de juny, passant de 12,6 a 14,8 alumnes per docent. Als instituts l'augment d'aquesta ràtio és encara més significativa: un 23,8% des dels anys 2006-07, quan rondava els 9,8 alumnes i situant-se actualment en 12,6 alumnes per professora. Mentre que aquest increment d'alumnes per personal docent ha estat més progressiu i sostingut a les escoles, sembla que en el cas dels instituts el punt d'inflexió se situa a partir del curs 2012-13, moment a partir del qual es dispararia la proporció.

Quant a la despesa que realitzen els centres per alumne, entre el curs 2011-12 i l'actual, les escoles amb menys de 200 alumnes haurien patit una davallada del 35,5%, que ha fet baixar la inversió dels 83€ als 53€ per infant. Les escoles amb entre 200 i 300 alumnes haurien passat dels 33€ als 23€, amb un descens del 29% de la despesa per alumne. En el cas dels instituts de més de 500 alumnes aquesta reducció de despesa registrada per l'estudi de l'Assemblea de Docents és encara més notori: des del curs 2006-07 fins a l'actualitat s'hauria reduït des dels 354€ fins als 175€ suposant una baixada de més del 50%. El descens de la despesa a la totalitat dels instituts, inclosos, també, els més petits, és d'un 30% en els últims quatre anys situant-se en els 215€ i venint d'una despesa de 350€.

El descens de la despesa total per alumna a la totalitat dels instituts, inclosos, també, els més petits, és d'un 30% en els últims quatre anys, situant-se en els 215€, i venint d'una despesa de 350€

Segons expliquen les persones que han elaborat aquest document, l'administració pública només ofereix dades globals i no proporciona informació de centres o comarques concretes. A la presentació de l’estudi s’assegurava que no tan sols l'opacitat amb què opera el Departament d'Ensenyament, sinó també la reticència dels centres educatius del Baix Maresme a revelar xifres, ha estat un obstacle a l'hora de recollir les dades, segons les persones redactores. En última instància hauria estat possible accedir a algunes xifres amb l'ajuda de les delegades sindicals que han participat del projecte.

Les persones docents del Baix Maresme de l'Assemblea i militants de la CGT aclareixen, ara, amb aquesta comparativa, en quina mesura i sobre quins indicadors dels centres del Baix Maresme ha influït la política d'austeritat entomada per les institucions públiques.

FONT: DIRECTA.CAT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció