CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les retallades “posen en perill vides” a l’Hospital de Bellvitge segons la CGT

Dimecres, 12 octubre, 2011

MANU SIMARRO | 11/10/2011

La reducció dels protocols d'atenció a malalts greus, el tancament definitiu de plantes i les condicions de precarietat laboral són alguns dels motius per la indignació que posa la CGT de l'Hospital de Bellvitge sobre la taula.

Les treballadores indignades de l'Hospital de Bellvitge fan dimecres a les 13h el trentè tall de trànsit a la Gran Via en defensa de la sanitat pública. La situació de l'hospital, asseguren des de la secció sindical de la CGT al centre, és "preocupant" ja que s'han començat a anunciar tancaments definitius d'unitats d'hospitalització i hi ha d'altres encara pendents d'obrir. A aquesta situació s'hi sumen, diuen, unes condicions laborals cada cop més precàries i la reducció de programes que posen en perill la vida de les persones. "Estan jugant amb la vida de les persones", asseguren.

Vides en perill

Les treballadores afirmen, ras i curt, que en els àmbits d'oncologia, infarts cerebrals o politraumatismes les retallades "poden costar vides". El termini per a intervenir situacions de càncer és ara de dos mesos -quan s'haurien de realitzar en terminis inferiors a un mes-. Els politraumatismes, el temps de tractament dels quals en un factor clau alhora d'assegurar la supervivència del pacient, passen a atendre's de 10 a 6 centres i a alguns dels centres on s'atenen, com a Bellvitge, l'especialitat de traumatologia s'ha vist retallada un 50%: El cas més greu, però, és el del protocol de tractament d'ictus, que segons la CGT s'està incomplint. L'incompliment d'aquest dispositiu, que permet tractar accidents de cervell amb rapidesa, fa que l'atenció a una persona amb infart cerebral es pugui veure demorada en 25 hores, i s'han donat casos en que la persona no podia ser operada per manca de cirurgià o de quiròfan. Les retallades han fet que els centres amb aquest protocol -el Codi Ictus- siguin 2 enlloc de 6. A l'Hospital de Bellvitge -un d'aquests dos centres- la inversió en neurologia i neurocirurgia s'ha reduït un 33%:

Tancaments d'unitats i ponts hospitalaris

La direcció de l'Hospital ha tancat definitivament una UCI (12 llits per a malalts crítics), així com una unitat d'hospitalització de cirurgia general digestiva (20 llits), una de traumatologia, una de cirurgia toràcica i una de desintoxicació. A 11 d'octubre encara resten per obrir les unitats de cures intensives de cirurgia cardíaca i una de medicina interna. A més, fonts de la plantilla alerten que 4 quiròfans han estat tancat i que per tant pel matí només en funcionen 19 -de 23-. Per la tarda ho fan tan sols 6. El fet que durant l'estiu es deixessin de fer 2.500 intervencions quirúrgiques ha fet que les llistes d'espera augmentin. L'arribada dels "ponts hospitalaris", sumada al tancament de quiròfans, pot fer-les allargar encara més. La direcció de l'hospital pretén tancar les consultes externes i cirurgies programades del 5 al 11 de desembre, coincidint amb el pont de la Constitució, "per estalviar".

A aquest panorama cal sumar-hi un escenari de precarietat laboral que, segons la CGT, és un altre dels problemes que pateix l'Hospital de Bellvitge. La nova contractació, asseguren, s'està fent a mitja jornada i de molt curta durada: contractes a un mes o una setmana. A més, les intencions del conseller de salut Boi Ruiz de reduir la despesa salarial del Institut Català de la Salut (ICS) en 45 milions d'euros, en tres mesos, podria deixar a gran part de la plantilla amb salaris inferiors als 1000€.

* Notícia extreta del Setmanari Directa

www.directa.cat/noticia/les-retallades-posen-en-perill-vides-lhospital-de-bellvitge-segons-la-cgt