CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les retallades sanitàries del govern català impliquen el tancament d’un de cada quatre llits d’hospitals de l’ICS, el tancament de centres d’atenció primària i diverses amenaces d’ERO

Divendres, 29 juliol, 2011

Les retallades que el Govern d'Artur Mas aplica en sanitat, sector en el qual la Generalitat pretén estalviar prop de 1.000 milions d'euros fins a final d'any, el 10% en relació amb pressupost de 2010, es perceben clarament en els vuit hospitals de referència que gestiona el Govern català a través de l'Institut Català de la Salut (ICS). Aquests van iniciar des de juny el tancament progressiu de llits, que arribarà a aquest agost prop del 25% del total, una mica més de 1.000 sobre 4.025 places, una clausura que s'estendrà almenys fins a octubre. La Generalitat a més no assegura la reobertura del total de les places després de l'estiu.

L'habitual descens d'activitat dels centres va suposar l'estiu anterior el tancament del 5% de llits en els vuit hospitals públics: unes 200 places mensuals, segons el ICS. Aquest any, la quantitat s'ha incrementat més del doble fins a arribar a el 12% del total, uns 480 llits de mitjana mensual, segons dades facilitades per l'organisme, tot i que els sindicats eleven fins a 1.200 els llits tancats en els hospitals, pràcticament una de cada tres. Alguns hospitals funcionen prop del 50% de la seva capacitat.

Els més afectats són els centres barcelonins del Vall D'Hebron i el de Bellvitge, que perden uns 300 llits cadascun. L'Hospital de Viladecans tancarà uns 50 llits i el Germans Trias i Pujol de Badalona altres 100. Les mateixes que el Doctor Trueta de Girona i que el lleidatà Arnau de Vilanova. L'hospital de Tortosa clausurarà fins a 74 places, per les 44 del Joan XXIII de Tarragona. Aquests tancaments ampliaran els pacients en una llista d'espera encara més llarga. Els centres, per la seva banda, preveuen estalviar reduint el temps d'hospitalització d'usuaris i evitaran ingressar aquells no urgents. En alguns casos, fins i tot els derivaran a hospitals concertats.

La retallada també inclou el tancament d'entre el 30% i el 50% de quiròfans i la suspensió d'altres serveis, el que permetrà la menor contractació de personal eventual, principalment d'infermeres suplents. L'hospital Doctor Trueta de Girona, per exemple, suspèn les guàrdies nocturnes de diverses especialitats, informa Antía Castedo; mentre el Trias i Pujol de Badalona, centre de referència per a unes 800.000 persones, tancarà dues unitats de cures intensives.

Els sindicats segueixen desbordats aquests dies per l'allau de demandes dels hospitals que tenen contractat un concert amb la Generalitat perquè els seus treballadors modifiquin a la baixa les condicions laborals. Els càlculs apunten que hi ha 20 hospitals i consorcis (que poden englobar a més d'un hospital i fins i tot a ambulatoris) que han amenaçat amb presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) en cas que la seva plantilla es negui a treballar més hores, a baixar-se el sou o bé a renunciar a complements. Els treballadors temporals d'alguns hospitals són el 40% de la plantilla i els primers que estan sent acomiadats. Els sindicats estimen que les retallades amenacen amb dur-se per davant entre 7.000 i 7.500 ocupacions del sector.

De moment hi ha quatre ERO formals sobre la taula referents als hospitals de Sant Rafael, del Mar i Plató de Barcelona i la clínica privada Delfos, que ha presentat el concurs de creditors. L'acceptació de la plantilla de pitjors condicions laborals ha evitat acomiadaments en diversos centres, com l'Hospital Parc Taulí (Sabadell) i el de la Mútua de Terrassa. Però els empleats de zones com Vic i de la zona turística compresa entre Calella (Barcelona) i Blanes (Girona), amb dos hospitals i diversos centres de salut, encara segueixen negociant les condicions.

La protesta veïnal i de les treballadores ha aconseguit mantenir les urgències de l'Hospital de l'Esperança. La mobilització de veïns de Gracia, a Barcelona, i de les treballadores i treballadors de l'Hospital de l'Esperança aconsegueixen parar les retallades, de moment es mantindrà el servei d'urgències, que funcionarà com centre de urgències d'atenció primària entre les 08.00 i les 20.00 hores, inclosos els dies festius. Així servirà per a atendre als veïns de la meitat nord del districte de Gràcia i voltants. La mobilització però continua per reclamar també l'obertura de les urgències nocturnes.

La direcció del consorci Parc Salut Mar i els treballadors han ratificat el 29 de juliol l'acord que evitarà l'expedient de regulació d'ocupació de 194 treballadors. Al seu lloc s'aplicarà un ERO temporal que afectarà de manera rotatòria 78 llocs de treball abans de finalitzar el 2012. Es complementaran les baixes per malaltia amb un límit de 90 dies – fins ara eren 18 mesos – i es treballaran 5 dies més a l’any. Els sindicats calculen que l’ERO afectarà unes 300 treballadors d’una plantilla de 3.200.

Les retallades també afecten de ple els CAP

Per altra banda, la Generalitat de Catalunya finalment ha decidit tancar aquest estiu 85 centres d'atenció primària, un de cada deu del total, el que deixarà sense aquests serveis -que inclouen visites mèdiques i urgències- a desenes de municipis catalans. De fet, alguns d'aquests centres ja fa dies que estan inoperatius, ja que la durada prevista d'aquests tancaments estacionals varia en funció del centre. L'onada de tancaments ha alarmat als veïns afectats, desenes de milers segons estimacions dels sindicats, que en alguns casos haurien de recórrer fins a 25 quilòmetres per a rebre atenció sanitària. Els Ajuntaments que s'han quedat sense urgències temen a més que la clausura es prorrogui indefinidament davant la duresa dels ajustaments econòmics.

El Departament de Salut manté un inquietant misteri entorn del futur dels centres afectats i si la situació es prorrogarà més enllà de l'estiu. Els tancaments anunciats es concentren majoritàriament en la província de Barcelona, mentre el Govern català encara ha de concretar com afectaran les retallades a la resta de províncies -Tarragona, Girona i Lleida-.

El departament ha decidit a més fer reduccions d'atenció continuada en 57 CAP, fet que implica clausurar 33 centres en horari nocturn (generalment de les deu de la nit a les vuit del matí), altres 13 durant el migdia (de les dotze a les tres de la tarda) i tancar 11 durant el cap de setmana. La reordenació també afecta 32 CAP on fins ara es feien guàrdies presencials i a partir d'ara passaran a tenir professionals "localitzables".

La majoria dels centres afectats es troben en localitats de grandària mitjana o petita, els veïns del qual seran derivats als centres de referència més pròxims- dels 368 ambulatoris de Catalunya.

Els empleats afectats seran derivats a uns altres o tindran vacances al mateix temps que es prescindirà del personal eventual. Tancar a cadenat centres sanitaris de forma tan massiva suposa una mesura inèdita en la sanitat pública catalana. La caiguda assistencial pròpia de cada estiu es traduïa en clausures parcials de les urgències, habitualment de nit o de migdia, mentre en alguna ocasió excepcional es decretava el tancament total del centre per a realitzar obres o remodelacions. Els sindicats fins i tot demanàvem el tancament d'algun ambulatori perifèric per falta de personal i de recursos, però la Generalitat es negava. Aquest estiu passa tot el contrari: els tancaments se succeïxen malgrat les queixes de veïns i Ajuntaments, com ens casos de Sant Cugat del Vallès, Castellbisbal o Badia del Vallès, que han convocat protestes i manifestacions.

Dia sí i dia també en les principals ciutats catalanes hi ha manifestacions de bates blanques per a protestar contra les retallades. No solament perquè els professionals del sector considerin que les retallades són insostenibles, sinó perquè la reducció dels concerts sanitaris està portant a les entitats que gestionen hospitals i ambulatoris a reduir plantilles i fins i tot plantejar expedients de regulació d'ocupació (ERO) als treballadors. 13 centres hospitalaris han amenaçat amb presentar un ERO si no s'aproven canvis en les condicions laborals dels treballadors encara que, en la majoria de les ocasions, l'assumpció d'aquestes condicions per part dels treballadors no garanteix que l'entitat que gestiona l'hospital no acabi optant pels acomiadaments.

Accions permanents i/o periòdiques

* [BCN] - HOSPITAL DOS DE MAIG - Contra Tancament (c/ Dos de Maig cruïlla c/ Indústria )

Acampada en contra del tancament del #dosdemaig. Dia 26/07 última cassolada a les 20h. Es manté l'Acampada a l'Hospital.

Per més informació:

http://conflictedosdemaig.blogspot.com/

* [CORNELLÀ] - CAP SANT ILDEFONS DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Dimecres 11:00 – 12:00

Acció protesta de treballadors i usuaris de la Sanitat Pública CAP Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

* [SANT FELIU DEL LLOBREGAT ] - TALL DE LA RAMBLA MARQUESA-CAP LA RAMBLA

Dimecres, 11:00 – 12:00

Tall de la Rambla Marquesa de Castellbell CAP La Rambla. Sant Feliu de Llobregat.

Per més informació:

http://indignatsantfeliu.wordpress.com/2011/07/01/mou-te-per-la-sanitat-publica-a-sant-feliu/

* [BELLVITGE] - TALL GRAN VÍA. HOSPITAL DEL BELLVITGE I ICO.

Dimecres, 13:00 – 14:00

Els treballadors de l’Hospital de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia tallen la Gran Via a l’alçada de Bellvitge en defensa de la Sanitat Pública

* [BCN] - CASSOLADA EIXAMPLE DRET HOSPITAL SANT PAU

Dimecres, 13:30 – 14:30

Barri EIXAMPLE DRET (BCN) : Cassolada i tall de carrer en protesta per les retallades davant de l'Hospital de Sant Pau (BCN). Des de dimecres 27/07 s'hi suma Dos de Maig a la Cassolada.

* [BCN] - CASSOLADA CAP DRASSANES

Dimecres, 14:00 – 14:30

Cassolada de treballadors i usuaris.

Per més informació:

http://asamblearaval.wordpress.com/tag/sanitat/

* [BCN] - CONCENTRACIÓ CAP MANSO: RE-TALLEM PARAL·EL

Dimecres, 14:00 – 14:30

Concentració davant del CAP Manso, treballadors i treballadores del CAP amb recolzament dels veïns i veines de la Assemblea de Sant Antoni, Eixample Esquerra Contra les retallades, Re-TALLEM PARAL·LEL.

* [BELLVITGE] - ABS BELLVITGE. CONCENTRACIÓ I CASSOLADA (C/Ermita, Hospitalet)

Dimecres, 14:15 – 14:45

Concentració i cassolada de professionals i usuaris en contra de les retallades i per una Sanitat pública i de qualitat. ABS Bellvitge,(C/ Ermita) l’Hospitalet.

>>> Fonts: agències, sindicats, Grup de Defensa de la Sanitat Pública de l'Acampada Bcn http://defensasanitatpublica.wordpress.com/ i Comissió de Salut de l'Acampada Bcn http://saludacampadabcn.wordpress.com/