CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les treballadores de la neteja de Sabadell comencen la lluita per la municipalització del servei

Dilluns, 9 març, 2015

L’Ajuntament de Sabadell aprova dividir el servei de neteja en tres empreses, mentre una treballadora, afiliada a la CGT, ha estat acomiada en el procés.

La neteja d’equipaments públics a Sabadell és un servei municipal externalitzat fins ara a l’empresa INGESAN. Les treballadores d’aquest servei són quasi exclusivament dones que treballen amb contractes de mitja jornada i uns sous al voltant dels 500 euros.

L’empitjorament de les condicions de treball, materialitzat entre altres fets en la no cobertura de baixes per malaltia i les propostes de reducció de jornada de l’empresa, van portar l’any passat al Comitè d’Empresa, on CGT té majoria, a trencar negociacions amb la direcció. Les treballadores van iniciar un seguit de mobilitzacions després de les quals el tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Josep Ayuso, es va comprometre a reunir-se amb elles. Segons fonts del Comitè, després de vuit mesos aquesta reunió encara no s’ha produït.

Dimarts passat 3 de març l’Ajuntament va aprovar la classificació de les ofertes rebudes en el nou concurs del servei de neteja d’equipaments públics, aquest concurs divideix la gestió en tres empreses diferents una de les quals continua sent INGESAN. En aquest procés, una treballadora de la secció sindical de CGT ha estat acomiadada i malgrat haver guanyat un judici contra l’empresa, de moment ha perdut la feina. Maria Helena, presidenta del Comitè d’Empresa, veu en aquesta partició “una estratègia per dividir les treballadores, per restar forces a la plantilla”. “Curiosament, en l'assignació de treball, INGESAN s’ha quedat sense cap treballadora afiliada a CGT” ha declarat a aquest mitjà.

Carta de les treballadores al Ple de l’Ajuntament

En el Ple municipal on es va discutir el tràmit, les treballadores es van concentrar davant l’Ajuntament coincidint amb altres protestes contra el consistori, com la de les treballadores del Taulí en defensa de la sanitat pública. Una representant de la plantilla d'INGESAN va llegir una carta adreçada al Ple on es denunciava el constant incompliment de condicions per part de l’empresa, l’acomiadament de la treballadora així com els constants canvis de lloc i d’horari laboral que generen “inseguretat” en la plantilla. En la carta també afirmaven que la divisió del servei de neteja suposaria un encariment i una reducció de la qualitat i emplaçaven a les formacions polítiques de l’ajuntament a vetllar perquè es complís el plec de condicions.

La intervenció va rebre el suport d'EUIA i Entesa Per Sabadell que van votar contra la proposta de l’ajuntament, mentre que PP i CIU van recolzar la proposta presentada per l’equip de govern del PSC. Virginia Domínguez, regidora d’Entesa va posar en dubte el sistema de classificació de les ofertes proposat per l’ajuntament: “INGESAN ha incomplert sistemàticament moltes de les clàusules del plec de condicions i tot i així en el concurs públic ha obtingut una nota molt elevada”. La regidora es mostrà partidària de remunicipalitzar la neteja d’equipaments públics. Al seu entendre, el que ha de ser prioritari és la qualitat del servei ofert a la ciutadania i que les treballadores comptin amb unes condicions laborals dignes: “remuniciplitzant el servei podríem abaratir costos i alhora guanyar en qualitat dels llocs de treball i en qualitat del servei de neteja d’equipaments, ja que tindríem un control més directe sobre la gestió”. “Actualment les empreses concessionàries fan el que volen” va declarar.

En resposta a algunes veus que des del consistori alerten dels problemes de municipalitzar serveis, Domínguez ha declarat que es tracta d’un tràmit fàcil, ja que en aquest cas “l’ajuntament pràcticament no hauria de fer inversió”. A més ha citat el cas d'Arenys de Munt on es van municipalitzar els serveis de neteja amb èxit i altres ciutats europees on la municipalització de serveis ha estat segons ella “molt positiva”.

Municipalització dels serveis de neteja d’equipaments públics

La municipalització del servei de neteja d’equipaments públics és una reivindicació compartida amb les treballadores d'INGESAN que han iniciat una campanya de recollida de firmes i han anunciat noves mobilitzacions. Recollint les reivindicacions de les treballadores, la CGT de Sabadell té previst una campanya pública per la municipalització d’aquest servei comptant amb altres agents socials de la ciutat.

* Article publicat a la Directa.

https://directa.cat/actualitat/treballadores-de-neteja-de-sabadell-comencen-lluita-municipalitzacio-del-servei

Més informació:

- WEB CGT SABADELL

- TWITTER CGT SABADELL