CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les UCI de la província de Tarragona no compleixen amb les recomanacions del Ministeri

Dissabte, 24 maig, 2014

La CGT de Sanitat de Tarragona, denuncia que cap Unitat de Cures Intensives (UCI) de les comarques de Tarragona compleix els ràtios de personal d'infermeria que recomana el Ministeri de Sanitat, d’acord amb els 4 nivells de classificació dels pacients:

NIVELL 0 pacients amb necessitats que poden ser ateses a una unitat d’hospitalització convencional d'hospital d'aguts

NIVELL 1 pacients en risc de que la seva condició es deteriori, o que procedeix d'un nivell superior de cures, i que les seves necessitats d’atenció poden ser satisfetes en règim d’hospitalització convencional en l’assessorament i recolzament de l’equip d’atenció a malalts crítics.

NIVELL 2 pacients que precisen observació o atencions més freqüents, inclòs el suport a un sistema orgànic o d’atenció postoperatòria, o els que procedeixen d'un nivell 3.

NIVELL 3 Els que necessiten suport respiratori avançat, o suport bàsic acompanyat d’almenys 2 sistemes orgànics. Aquest nivell inclou tots els pacients complexes que requereixen suport per fallida multi orgànica.

Els ràtios d'infermeria recomanats són els següents:

Nivell 1: 3 pacients per infermera
Nivell 2: 1,6 pacients per infermera
Nivell 3: 1 pacient per infermera

La situació s'agreuja en el cas de l’ Hospital Joan XXIII, on existeix a més de la UCI, la UCIM (Unitat de Cures Intermèdies) i la UCO (Unitat de Coronaries). Aquesta unitat s'ha convertit en una segona UCI, doncs hi han pacients intubats i molt complexos, la unitat no compta amb les instal·lacions adequades per aquet tipus de pacients i els ràtios de personal són insuficients per a les càrregues de treball.

L’actual ràtio en aquest servei és de 4 pacients per infermera i de 7-8 per TCAI (Tècnic de Cures Auxiliars d’Infermeria), que no correspon ni als ràtio de pacients de nivell 1 tot i que a l'esmentada unitat hi ha pacients de nivell 2 i de nivell 3.

Com conseqüència d’aquesta situació els treballadors es van reunir amb la direcció del centre a resultes de la qual l' empresa va proposar que hi haguessin 3 pacients per infermera a tots els torns, podent passar a 2 pacients per infermera segons complexitat del pacient; entre 5 i 6 pacients per TCAI al torn de mati de dilluns a divendres, i el cap de setmana o festius entre 7 i 8, al torn de mati i tarda, i tots els dies al torn de nit. Considerem que la dotació de personal que ha posat la Direcció es insuficient perquè les cures intensives que aquests pacients necessiten s’han de donar les 24 h al dia, i tots els dies de la setmana.

Aquest dijous 22 de maig, cinc dies després del compromís adquirit per la Direcció d’Infermeria, ja s’ha incomplert en tres ocasions. Per això volem denunciar que els professionals pateixen una sobrecàrrega de treball que dificulta donar una assistència adequada i de qualitat al pacient, segons els “Standares y Recomendaciones de las Unidades de Cuidados Intensivos” del Ministerio de Sanidad.

Tarragona, 22 de maig de 2014

Més informació:

Contacte: Agustí Aragonés Baiges Telèfon 645 10 22 43
sscgthospital@gmail.com