CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les vaguistes del Liceu i l’Auditori tanquen un acord i desconvoquen la vaga

Dissabte, 4 juliol, 2015

Les vaguistes del Liceu i l'Auditori tanquen un acord i desconvoquen la vaga

El pacte suposa un increment salarial del 27% i un augment del servei mínim per espectacle, però no la contractació com a personal propi

Víctor Yustres - 04/07/2015 - Directa

La plantilla de 38 acomodadores de l'Auditori i les 42 treballadores de sala del Gran Teatre del Liceu van signar un acord el passat dimecres 1 de juliol que va posar fi a la vaga que mantenien des de feia 63 i 27 dies respectivament.

Amb aquest pacte, que es va signar al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, ambdues institucions culturals i Manpower Group Solutions, l'empresa subcontractada per gestionar el servei, cedeixen a bona part de les demandes que plantejaven les treballadores: l'augment del 27% del preu per hora –una millora que s'ajusta al que estipula el conveni de locals i espectacles-; un increment del nombre d'efectius per cada servei, i l'augment de les hores mínimes per espectacle (cinc, quatre o tres depenent del tipus de concert). També ha estat tornada a contractar la treballadora de l'Auditori que havia estat acomiadada poc abans de l'inici de la vaga. L'acord implica el compromís de mantenir aquestes condicions com a mínim les properes quatre licitacions del servei.

En el cas del personal de sala del Liceu, l'acord marca un augment del seu salari a 9,20 euros per hora (dos euros més que abans) i han passat a tenir un contracte fixe-discontinu amb Manpower, que substitueix el contracte d'obra i servei anterior. "No tenia cap sentit la situació anterior, ja que érem persones que treballàvem durant anys al teatre de manera fixa", explica Marta Martín, una de les acomodadores del teatre, "És un acord molt positiu, ens accepten gairebé totes les nostres propostes", afegeix.

Una de les propostes, però, no va ser acceptada: les treballadores seguiran mantenint contracte amb Manpower i no passaran a ser personal propi del centre, una de les reivindicacions principals que es posaven a la taula de negociació. "No hem aconseguit aquesta demanda, però no per haver arribat a aquest acord deixarem de treballar per reivindicar-la", afirma Esther Fernández, una de les acomodadores, fins fa poc en vaga, de l'Auditori. "Ens agradaria continuar mobilitzades denunciant la pràctica de la subcontractació als equipaments culturals i esperem que més endavant pugem aconseguir ser contractades com a personal propi. Potser si totes les treballadores dels equipaments culturals prenem consciència col·lectiva i treballem plegades podem acabar aconseguint-ho", afegeix.

L'Ajuntament de Barcelona no es presenta a la negociació

Les treballadores havien demanat públicament i formalment per carta al nou govern municipal de Barcelona i a l'alcaldessa Ada Colau que intervingués en la negociació per desencallar-la. Finalment, cap membre del consistori va acudir a la taula de negociació dilluns ni va enviar cap comunicat a les treballadores. Sí que van reunir-se amb les direccions de l'Auditori i el Liceu una setmana abans del pacte, una reunió que algunes de les treballadores creuen que pot haver influït en el contingut de la proposta final de l'acord. L'Ajuntament també ha ratificat en el seu càrrec al gerent de l'Auditori, Valentí Oviedo. Les vaguistes demanaven la seva dimissió per ser el responsable de que l'Auditori vulnerés durant setmanes el seu dret a vaga contractant personal extra de seguretat per a realitzar les seves tasques, fet que va propiciar que el Jutjat Social número 9 de Barcelona obligués a tancar el centre i cancel·lar la programació com a mesura cautelar.

La majoria d'acomodadores d'ambdós centres s'incorporaran la propera temporada a la feina. "Veurem com s'inicia el nou curs, esperem que sense problemes ni represàlies", afirma Fernández. "Aquest era un dels punts que estaven marcats a l'acord, però haurem d'estar alerta", afegeix.

Contagi a altres equipaments?

La vaga d'#incomodats (així s'auto-anomenaven) ha tingut un fort ressò social i mediàtic i ha propiciat que altres treballadores d'altres centres culturals de Barcelona subcontractades en condicions precàries comencin a mobilitzar-se i a teixir xarxes. El dimecres passat es va realitzar una primera reunió amb treballadores de diversos equipaments culturals de la ciutat per conèixer-se i posar en comú les seves situacions laborals. Més endavant, plantegen traçar línies d'actuació comunes. Un projecte encara embrionari però que, segons una de les treballadores que hi participen, "pot servir per lluitar plegades, empoderar-nos i denunciar la precarietat laboral que patim les treballadores d'aquests serveis subcontractats".

* Article publicat a la Directa.
https://directa.cat/actualitat/vaguistes-del-liceu-lauditori-tanquen-un-acord-desconvoquen-vaga

Més informació:

- WEB CGT LICEU BCN

- TWITTER CGT LICEU BCN

- Marta. Vaga acomodadors ETT Manpower a Liceu. Tel.626114914

- Miquel CGT Liceu. Tel.656911634