CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Estat colombià segresta, viola i assassina a nens a Arauca

Dimecres, 3 novembre, 2010

Mentre la comunitat internacional i els politòlegs colombians estan encantadíssims amb el "aire fresc" que suposadament diuen que es respira a la Casa de Nariño, ja que el president Santos ha promès que el seu govern respectarà els drets humans, l'Estat colombià segresta, tortura i abusa sexualment a nens a Arauca.

El dia 14 d'octubre, en el Municipi del Tame, Departament d'Arauca, tres nens, Jefferson Jhoana Torres Jaimes (de 6 anys), Jimmy Ferney Torres Jaimes (de 9 anys) i Jenny Narvey Torres Jaimes (de 14 anys), van ser segrestats a la seva finca per soldats de la Vuitena divisió de l'Exèrcit colombià, mentre el seu pare José Álvaro Torres es trobava en tasques agrícoles. Després del segrest, els nens van patir horribles tortures, van ser violats (hi ha evidència de semen i marques d'abús sexual en els seus cossos i robes) i després assassinats per degollament amb armes blanques (matxets). Els seus cossos, posteriorment van ser llançats a una fossa comuna.

Fins ara, s'ha trobat sang en els morrales de set dels seixanta soldats d'aquesta unitat mòbil, que es troben sota investigació. És a dir, estem parlant d'un crim monstruós,, premeditat, organitzat per aquestes bèsties uniformades que es creuen omnipotents gràcies la política bel.licista del govern colombià, alimentat generosament per els dòlars dels Estats Units i amb assistència d'Israel i de la Unió Europea entre d'altres. Bèsties que prenen a un pare el més preciós que té, els seus fills, per donar-se ells uns quants minuts de sàdic i malalt plaer. Cal ser clars: aquests crims ocorren en el context d'una política de guerra bruta, en la qual l'Estat colombià ha donat curs a tota mena d'atrocitats per aconseguir "èxits militars" i ha naturalitzat així tota mena d'agressions contra el poble .

Crims com aquest, d'altra banda, no són excepcionals. A la mateixa zona, els veïns denuncien que el dia 2 d'octubre, una nena de 13 anys va ser segrestada per militars i després abusada sexualment. Podrà dir-se en aquest cas la menor no va ser assassinada, però amb la violació sempre es mata una part de la humanitat d'un ésser humà, aquesta nena es pot dir que també ha estat assassinada doncs mai tornarà a ser la mateixa. Allà on s'assenten les tropes de l'Exèrcit en les comunitats, s'han registrat casos de violència sexual, moltes vegades contra menors d'edat, de manera sistemàtica i generalitzada. Aquests casos són invisibilitzats, en part per la por de la represàlia o l'estigmatització social en cas de denúncia, en part per una estratègia deliberada de silenciar la realitat del conflicte. Però aquí hi ha la realitat del conflicte colombià, on l'Estat, tot i intentar presentar-se com un actor neutral, com una "democràcia assetjada" per "violents", juga un rol fonamental i és l'actor principal de la guerra bruta, sigui mitjançant els seus agent directes (força pública) o mitjançant els seus agents indirectes (paramilitars). Dins d'aquesta guerra bruta, la violació és una arma de guerra més. També ho és l'assassinat de menors. Com oblidar l'horror de San José de Apartadó, quan al febrer de 2005 els paramilitars, amb plena complicitat de l'Exèrcit Nacional (Brigada XVII), aquests "herois" exaltats dia i nit pels violentòlegs en els estudis televisius, van assassinar a sang freda a tres nens de 21 mesos, 5 i 11 anys, respectivament? Com oblidar massacres com El Salado, Mapiripán, Trujillo, entre centenars d'altres massacres, on l'Exèrcit i els paramilitars van actuar de la mà, i en les quals quals milers de persones van ser assassinades i violades, entre elles diversos menors d'edat? Com oblidar els centenars de fosses comunes que apareixen dia a dia amb menys d'edat i fins i tot nadons, mutilats per matxets? Com oblidar als prop de 3.000 "falsos positius", joves que han estat segrestats i assassinats a sang freda per l'Exèrcit, per després ser presentats com a guerrillers abatuts en combat, i així rebre prebendes i promocions?

Com a gran cosa, el govern diu, per boca del ministre de l'Interior i Justícia, Germán Vargas Lleras, que aquest crim de lesa humanitat no serà jutjat en corts marcials sinó que civils, perquè "Aquests fets no es poden considerar actes del servei i el coneixement i la investigació dels mateixos ha de ser avançada per la justícia ordinària "... home, què alleujament! Llavors el cas queda, en última instància, en mans del fiscal general Guillermo Mendoza i del procurador Ordoñez, jutges de butxaca del règim que no han fet res substantiu pels casos dels falsos positius i que han garantit el continuisme de la impunitat que, després de dècades de terrorisme d'Estat, recobreix el 98% dels crims greus contra els drets humans. El procurador Ordoñez, el mateix que, sense cap prova, ha destituït i inhabilitat a Piedad Córdoba, una de les poques parlamentàries que encara s'atrevien a sortir al pas a la política guerrerista del govern, mentre que absol o demana absolució per reconeguts parapolítics com Ciro Ramírez, Alvaro Araújo, Mauricio Pimiento, o connotats violadors de drets humans com el Coronel (R) Plazas Vega.

D'altra banda, en una declaració completament orwelliana, el vice-president Angelino Garzón ha declarat que si "estan involucrats militars (...) el que han fet és una ofensa a l'Estat colombià". És a dir, el més greu no és l'assassinat, la violació, el segrest, la desaparició, sinó que el dany a (el poc que queda de) prestigi de l'Estat colombià. L'únic que importa és l'Estat, que suplanta l'ésser humà, que està per sobre de tot, que absorbeix i sufoca tota la vida social, que és davant l'únic que, al capdavall, hauran de retre compte els militars.

Sortiran els de sempre, els rapsodes de l'Estat terrorista, els encobridors dels crims perpetrats per les fosques forces del control social mitjançant la "estratègia de nit i boira", a dir que aquests soldats són "pomes podrides", que no "representen els valors de l'Estat colombià ". ¡Curiosament, aquesta mateixa gent, cada vegada que la insurgència assassina a un civil, no es qüestionen si aquest acte es va ajustar als valors o principis del moviment guerriller o si potser no són potser pomes podrides a les files rebels! És clar que no. En aquests casos no hi ha espai per al dubte i es condemna, sense més a la insurgència. Però quan els actes terroristes són comesos per l'Estat, llavors aquí si es pot fer tota mena de contorsions argumentatives per justificar l'Estat com una entitat immaculada, més enllà del bé i el mal, com una entitat metafísica definida per certs "valors" inherents i no per la seva pròpia pràctica. A l'Estat colombià, ni cap Estat, el defineixen els seus suposats "valors" sinó que els seus actes. I aquí cal ser clars: l'Estat colombià és un Estat terrorista, que segresta, desapareix, assassina, forma esquadrons de la mort, desplaça, fumiga (enverina), bombardeja, amenaça, assetja, espia, organitza arrests massius (pesques miraculoses del estat), tortura. Els soldats de la Vuitena Divisió en el Tame, van actuar com a agents de l'Estat, van ser representants de l'Estat, igual que milers d'altres soldats que, representant a l'Estat, participen de la guerra bruta i de tota mena d'abusos sistemàtics contra la població civil . Aquests soldadets no són casos excepcionals, sinó que la materialització, en carn i os, d'una política contrainsurgent que s'ha naturalitzat tota mena de violència contra les persones. Aquesta és la cara de l'Estat que en àmplies regions rurals de Colòmbia s'enfronta dia a dia. Els soldats de Tame són l'Estat colombià. El monstruós crim de Tame ens horroritza, però sabem que l'Estat colombià es pot esperar de tot, encara ho inimaginablement espantós, com ho ha demostrat el poc que se sap gràcies a les versions lliures dels caps paramilitars.

Que ho sàpiguen molt bé tots aquells que van amb els contes xinesos del "aire fresc", amb això que aquest govern "respecta els drets humans". Que ho sàpiguen molt bé: l'Estat colombià segresta, assassina i viola a nens. Mal llamp ens parteixi si algun dia oblidem aquest crim.

José Antonio Gutiérrez D.
28 octubre 2010


Sobre aquesta notícia revisar:

Crimen de niños en Arauca y más falsos positivos implican a 100 militares
http://www.radiosantafe.com/2010/10/26/crimen-de-ninos-en-arauca-y-mas-falsos-positivos-implican-a-100-militares/|http://www.radiosantafe.com/2010/10/26/crimen-de-ninos-en-arauca-y-mas-falsos-positivos-implican-a-100-militares/

Más pistas sobre los responsables del crimen de los niños de Arauca
http://www.semana.com/noticias-nacion/pistas-sobre-responsables-del-crimen-ninos-arauca/146494.aspx|http://www.semana.com/noticias-nacion/pistas-sobre-responsables-del-crimen-ninos-arauca/146494.aspx

Ejército confía en que Fiscalía aclare muerte de 3 menores en Arauca
http://www.eltiempo.com/justicia/ARTICULO-WEB-NEW_NOTA_INTERIOR-8194152.html|http://www.eltiempo.com/justicia/ARTICULO-WEB-NEW_NOTA_INTERIOR-8194152.html

Procuraduría investiga asesinato de menores en Arauca
http://www.terra.com.co/noticias/articulo/html/acu35748-fiscalia-encuentra-sangre-en-morrales-de-soldados-investigados-en-homicidio.htm|http://www.terra.com.co/noticias/articulo/html/acu35748-fiscalia-encuentra-sangre-en-morrales-de-soldados-investigados-en-homicidio.htm

Artículos Relacionados:

Los casos olvidados de los "falsos positivos"
http://www.semana.com/noticias-nacion/casos-olvidados-f....aspx|http://www.semana.com/noticias-nacion/casos-olvidados-falsos-positivos/141863.aspx

El Angelito y los Demonios: los niños y la violencia en Colombia
http://www.anarkismo.net/article/10050|http://www.anarkismo.net/article/10050

Los Falsos Positivos: los horrores de una guerra mediática
http://www.anarkismo.net/article/10199|http://www.anarkismo.net/article/10199

Los Espectros de Soacha rondan en la Casa de “Nari”
http://www.anarkismo.net/article/10578|http://www.anarkismo.net/article/10578


[*Nota de la redacció:*] José Antonio Gutiérrez Danton és investigador i analista del "Latin American Solidarity Centre|http://www.lasc.ie/" d’Irlanda, militant llibertari natural de Xile, col.labora amb el Frente de Estudiantes Libertarios|http://www.fel-chile.org. Actualment resident a Irlanda, milita en l’organització Workers Solidarity Movement (WSM)|http://www.wsm.ie/. Participa en la publicació de Santiago "Hombre y Sociedad" i contribueix habitualment en el portal web www.anarkismo.net|http://www.anarkismo.net/


Article original en castellà: http://www.anarkismo.net/article/17919|http://www.anarkismo.net/article/17919