CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Estat Espanyol és el 7è amb sous més baixos i el 4art amb els beneficis del capital més alts

Divendres, 21 juny, 2013

Si a 31 de març 2013 els sous dels assalariats equivalien a 44,7% del PIB, els beneficis empresarials arribaven ja el 46,3%.

Durant l'últim trimestre de 2012, els beneficis van superar als salaris per primera vegada des que es té notícia.

La forta reducció de salaris està directament relacionada amb el que Rajoy defineix com "el principal problema": la disminució d'ingressos públics.


L´Estat Espanyol és el 7è Estat amb sous més baixos i el 4art amb els beneficis del capital més alts

Si a març 31, 2013 els sous dels assalariats equivalien a 44,7% del PIB, els beneficis empresarials arribaven ja el 46,3%.

Durant l'últim trimestre de 2012, els beneficis van superar als salaris per primera vegada des que es té notícia.

La forta reducció de salaris està directament relacionada amb el que Rajoy defineix com "el principal problema": la disminució d'ingressos públics.

evolució de les rendes del treball i del capital a l´estat espanyol període 1980-2013

Pes relatiu de sous i beneficis empresarials sobre el PIB / Secretaria General d'Economia, Junta d'Andalusia

Durant el quart trimestre de 2012, per primera vegada des que es van començar a guardar les dades allà per 1980, la suma dels beneficis empresarials va superar la dels salaris dels espanyols.

Al tancament del primer trimestre d'aquest any 2013, si els sous dels assalariats equivalien a 44,7% la riquesa generada en un any al país (PIB), l'excedent brut d'explotació (els beneficis), arribava ja del 46 , 3% del PIB. Una primera lectura d'aquestes dades és senzilla: la desigualtat creix a gran velocitat des que va començar la crisi econòmica. No només la distància entre els que més tenen i els que menys és més gran cada dia, sinó que cada vegada menys guanyen més, i més guanyen menys.

Distribució de les rendes a Estats de la zona Euro any 2012

Sous i beneficis Zona Euro / Secretaria General d'Economia, Junta d'Andalusia

Espanya està juntament amb Grècia, Eslovàquia, Irlanda, Itàlia, Malta i Xipre, entre els països amb les rendes salarials més baixes. I també al costat de Grècia, Eslovàquia, Irlanda, i Itàlia entre els quals els beneficis empresarials són més grans. Si ho salaris espanyols estan 3,7 punts per sota de la mitjana europea, els beneficis estan 6,8 punts per sobre.

Les conseqüències d'això s'aprecien millor si ens fixem en els extrems oposats de les dues taules comparatives de la Zona Euro, ocupats pels països amb economies més avançades. Com més desenvolupat el país, menor és la retribució del capital (beneficis) enfront de la del treball (salaris).

Segons les dades recollides per les Conselleria d'Economia andalusa, a Suècia, Dinamarca, Finlàndia (països nòrdics), França, Regne Unit, Bèlgica i Alemanya, "el pes mitjà de la remuneració dels assalariats en el PIB supera en prop de vint punts "al dels beneficis.

Semblant caiguda en els sous dels espanyols en tan breu termini, és possiblement el major canvi experimentat per l'economia espanyola com a conseqüència de la llarga crisi , i està directament relacionada amb el brutal descens del consum experimentat per l'economia espanyola.

evolució de la despesa en consum final a l´estat espanyol 2001-2013

Consum final / Secretaria General d'Economia, Junta d'Andalusia

Un canvi que explica la queixa expressada ahir pel president del Govern Mariano Rajoy: "El major problema és la caiguda dels ingressos públics. El 2012 Espanya va ser el país amb menor nivell d'ingressos de la UE, 10 punts menys que la mitjana. Som els que menys recaptar ".

És un canvi que converteix en disbarat la recomanació formulada ahir també per l'FMI de continuar pressionant sobre els salaris dels treballadors. I és, sobretot, un indicador del greu deteriorament d'una economia que s'encamina cap a la pobresa i no cap a la riquesa i el desenvolupament.

FONT: ELDIARIO.ES