CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’exèrcit d’Israel ataca la Freedom Flotilla, que portava ajut humanitari a Gaza, i mata entre 10 i 16 activistes

Dilluns, 31 maig, 2010

Contra l'atac israelià il·legal que aquesta nit Israel ha fet contra la Freedom Flotilla i ha provocat com a mínim 16 morts i 30 ferits.

AVUI dilluns 31 de maig, a les 19h. CONCENTRACIÓ davant la Cambra de comerç Espanya-Israel, Travessera de Gràcia 21, Barcelona.

La Freedom Flotilla és un comboi de 6 vaixells que porten vàries tones d'ajut humanitari a la Franja de Gaza, castigada fortament per anys de bloqueig d'Israel, amb la complicitat de la UE i els EUA, i la guerra del Nadal passat. El comboi havia estat fletat per vàries ONG's i hi participaven militants de la solidaritat amb el poble palestí d'arreu del món.

Simultàniament hi haurà concentracions als consulats i ambaixades a moltes altres ciutats del món.

Contra les detencions il·legals dels més de 700 integrants de la Flotilla per la Llibertat de Gaza

Contra l'assassinat d'activistes propalestins

Per la finalització del criminal bloqueig de Gaza

FRONT L'IMPERIALISME DELS ESTATS CAPITALISTES, INTERNACIONALISME DELS TREBALLADORS/ES

Secretaria d'Acció Social CGT Catalunya

Més informació:
www.witnessgaza.com/

The Free Gaza Movement
www.freegaza.org/

Xarxa Palestina Catalunya
www.palestina.cat

Altres concentracions:

Girona: A les 19h a la Plaça del Vi (davant de l''ajuntament)

Lleida: Plaça la Paeria davant de l'ajuntament a les 19:30h

Vilanova i la Geltrú: 20:00 Plaça de la Vila

Reus: 20h. Plaça Mercadal


Israel intercepta la flotilla d'ajuda a Gaza i mata almenys a 10 activistes propalestins

Alguns mitjans eleven la xifra de morts a 16 i parlen de més de 60 ferits.

El convoi atacat està format per sis vaixells amb 750 persones a bord, entre elles tres espanyols, i tenia com objectiu dur ajuda humanitària a Gaza

ANA CARBAJOSA | AGÈNCIES - Jerusalem/ Madrid - 31/05/2010.

L'Exèrcit israelià ha interceptat aquesta matinada la flotilla de sis vaixells amb més de 750 persones a bord, entre ells almenys tres espanyols, que transportava ajuda humanitària para Gaza. En l'atac han mort almenys 10 activistes i altres 30 han resultat ferits, alguns mitjans no obstant això eleven la xifra a 16 i parlen de més de 60 ferits.

El Govern d'Israel ha lamentat la mort dels activistes però no ha ofert més detalls de l'operació portada a terme pel seu Exèrcit, qui ha informat en una nota que "no ha atacat" el convoi sinó que s'han limitat a fer complir l'ordre de l'Executiu de Tel Aviv d'impedir qualsevol entrada no autoritzada a l'enclavament palestí. El ministeri d'Exteriors assegura en el seu Twitter que els activistes van atacar als militars israelians amb ganivets.

Les víctimes són activistes que viatgen en el buc turc Mavi Marmara i l'acció militar s'ha produït en aigües internacionals. En el convoi humanitari que viatjava cap a Gaza hi ha tres espanyols. Dos d'ells, Laura Arau i Manuel Tapial, són cooperants de l'organització Cultura, Paz y Solidaridad i el tercer, segons l'agència EuropaPress, és un periodista del canal de televisió Telesur. Manuel Tapial ha estat durant els últims dies escrivint nombroses entrades en la seva blog en les quals explicava detalls de l'expedició, i en les últimes hores remarcava la inquietud que li produïa la presència militar israeliana entorn dels vaixells.

L'acció de l'Exèrcit israelià ha tingut una "enèrgica resposta" per part de Turquia i de Hamás. El Govern d'Ankara ha advertit a Israel que l'acció militar d'aquesta nit tindrà "conseqüències irreparables" i ha cridat a consultes a l'ambaixador israelià a Ankara. Per la seva banda, Hamás ha cridat a portar a terme una intifada contres les ambaixades israelianes. El president palestí, Mahmud Abbás, ha decretat tres dies de dol en els territoris palestins.

Tensió creixent

La confrontació es perfilava el diumenge a la nit inevitable en l'extrem est del Mediterrani. L'Exèrcit israelià ultimava un impressionant dispositiu amb el qual pretenia interceptar als centenars d'activistes propalestins que navegaven rumb a la franja de Gaza a bord de sis vaixells. La tripulació de l'anomenada flotilla de la llibertat va reiterar que no tenien intenció de rendir-se. L'Exèrcit va insistir que no permetrà als activistes atracar en el port de Gaza.

Nacions Unides i la Unió Europea havien cridat a la responsabilitat de les parts amb la finalitat d'evitar l'incident. "L'Exèrcit d'Israel no té autoritat legal per a abordar els vaixells i si ho fes, resistirem de manera pacífica i acudirem a tots els tribunals possibles buscant portar a judici als responsables", va indicar el mateix diumenge a aquest diari des d'aigües internacionals Manuel Tapial, un dels tres espanyols membres de la flotilla, a bord del Mavi Marmara.

L'objectiu dels activistes, de 60 nacionalitats distintes, era fer arribar a la franja de Gaza 10.000 tones d'ajuda humanitària. Més enllà del lliurament de materials de construcció i de medicines, al que de debò aspiraven aquests grups de drets humans era burlar el bloqueig que Israel manté sobre la població de Gaza des que Hamás es va fer amb el control de la franja fa tres anys.

Des del seu inici, el passat 22 de maig, la travessia de la flotilla es va convertir en un notable mal de cap per a Israel. Deixar passar als vaixells suposava un precedent que des del Govern asseguren no es pot permetre. Interceptar les naus comportava no obstant això riscos imprevisibles. El cos a cos entre els soldats i els activistes en alta mar i l'arrest massiu dels components de la flotilla pot fer créixer el deteriorament de la imatge d'Israel, en dubte des de la invasió de Gaza en 2009.

Els membres del Govern no van escatimar advertiments en els últims dies, el que ha contribuït a incrementar la repercussió mediàtica de la iniciativa propalestina. El ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Lieberman, ha considerat la iniciativa dels activistes "propaganda violenta" i ha advertit que el seu Govern no pensa permetre "cap amenaça a la sobirania israeliana per terra mar o aire". Des d'ahir, la Marina israeliana ja es trobava preparada davant la costa de la ciutat de Haifa para frenar als activistes, la idea dels quals era arribar a Gaza durant el dia d'avui. Milers de soldats i policies han estat aleccionats durant la setmana passada dels plans militars, segons detallava la ràdio israeliana.


Comunicat unitari

Contra l'atac d'Israel als vaixells amb ajuda humanitària a Gaza

Front a l’atac per part de l’exèrcit israelià contra els membres de la flota d’ajut humanitari, en missió pacífica de resistència civil, que pretenia trencar el setge de Gaza, denunciem i condemnem les greus violacions del Dret internacional dels drets humans i del Dret internacional humanitari que, un cop més, ha comés i ha ordenat cometre el govern israelià.

Més enllà que l’abordatge s’hagi comès en aigües internacionals o dins de l’espai marí palestí, controlat per Israel, l’ús desproporcionat de la força armada contra la població civil, interna o internacional, suposa una flagrant violació del Dret internacional.

Instem a que és produeixi un clar pronunciament de les autoritat polítiques internacionals, de l’Estat espanyol i de Catalunya contra aquest nou menyspreu de les autoritats israelianes cap al principi del respecte de la dignitat humana. Recordem que el silenci equival a complicitat. Esperem que els nostres polítics estiguin a l’alçada dels valors de la dignitat humana i condemnin aquesta situació que ha costat la vida i ha ocasionat un gran nombre de ferits a activistes internacionals i no es quedin en silenci com va passar durant l’Operació Plom Fos, en la que varen morir més de 1.300 palestins.

Convoca: Plataforma Aturem la Guerra Comunitat Palestina de Catalunya, Plataforma amb Palestina al Cor