CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’experiència dels tallers d’autodefensa feminista organitzats per Dones Llibertàries a Catalunya

Dilluns, 14 setembre, 2009

DONA DEFENSA'T!!!

AUTODEFENSA OBRERA i FEMINISTA

L'experiència dels tallers d'autodefensa feminista a Catalunya. Es van iniciar l'any 2005 a Reus i fins ara s'han organitzat també a Barcelona.


El taller d'autodefensa des d'una perspectiva feminista el va organitzar el grup de Dones Llibertàries de la CGT de Catalunya responent a la necessitat de formar-nos en l'autodefensa obrera des d'una perspectiva feminista. El taller va començar l'any 2005 a Reus i des de llavors fins a avui s'ha anat organitzant a Barcelona i a Reus en diferents convocatòries.

Des de Dones Llibertàries de Catalunya entenem que la violència contra les dones té una funció molt important en el sistema patriarcal: perpetua la situació de dominació dels homes sobre les dones.

Les discriminacions directes han desaparegut de la legislació, però la violència física, psíquica i sexual es manté i intervé en totes les esferes de la vida de les dones: des de la representació de la dona com objecte de desig, el control del cos a través del discurs mèdic androcèntric o les diferències de salari entre homes i dones, fins a qualsevol de les formes de violència sexual, com són les violacions i l'assetjament sexual en el treball i les agressions en l'àmbit domèstic.

Hi ha molts fronts per lluitar contra la violència masclista. Des de Dones Llibertàries de Catalunya pensem que allò que no fem les dones per nosaltres mateixes no ho farà ningú per nosaltres. No tenim cap mena de confiança en l'Estat hetero-patriarcal/capitalista ni en les seves lleis. Per això us animem a promoure vosaltres els vostres tallers de forma autònoma, a intercanviar experiències, a fer públic tot allò que ens oprimeix i tota la violència que ens envolta com dones i com treballadores.

La violència estructural contra les dones no és un concepte abstracte, ni una cosa aliena a les nostres vides com treballadores. La violència estructural no són quatre abusos concrets en boca de tot el món, ni una suma infinita d'agressions que totes podem constatar haver viscut. Estem parlant de pautes generalitzades de dominació que travessen l'experiència de ser dona i tots els racons de la nostra quotidianitat: les relacions personals, la percepció i l'ús de l'espai públic, el treball, l'autoritat, la percepció dels propis drets o absència dels mateixos, la relació amb els nostres propis cossos, la sexualitat….

La violència estructural és un mecanisme de control sobre les dones, però no només com forma extrema, sinó que és una forma de relació normalitzada i naturalitzada i que per tant pot ser exercida sense necessitat de justificació.

Com dones dintre d'un sindicat anarquista teníem la necessitat de poder trobar un espai per a treballar juntes aquests temes que tant ens afectaven a totes. El taller ens va obrir la possibilitat de socialitzar i fer públic tot allò que moltes vegades vivim de forma íntima: les dinàmiques de violència que podem trobar dintre dels moviments socials o el sindicat; les agressions sexuals físiques i verbals que havíem sofert, el fàstic que ens produeixen els denominats “acudits sexistes”; els comentaris de bavosos en els espais públics com el metro, festes….; els tocons, piropejadors, tafaners, intimidadors, sortits, agressors, violadors…

El fet de poder parlar obertament de tots aquests temes i posar en comú les nostres experiències ja va ser alliberador… La guia de la nostra mestra, Karin Konkle, va ser la clau del pany que ens va obrir cap a un camí d'auto-coneixement, de saber utilitzar tot el nostre potencial físic, emocional… d'aprendre a establir els límits d'allò que volem i que no volem.

Des de Dones Llibertàries de Catalunya entenem que els col·lectius, sindicats, moviments socials, organitzacions… hem d'assumir la gestió de la realitat de la violència estructural contra les dones, tant dintre com fora dels nostres col·lectius. Hem de fer públics els nostres posicionaments, permetre el debat per a així acumular experiències. Si no ho fem, estem privatitzant, treient transcendència i practicant polítiques de autoconsum.

Per contra, els cursos d'autodefensa per a dones són un patrimoni del moviment feminista que volem reivindicar. Aquests cursos han estat impartits històricament per dones organitzades en diferents grups feministes, amb continguts elaborats i compartits per dones. És per això que quan parlem d'autodefensa per a dones no estem parlant només de tècniques defensives que s'imparteixen en qualsevol gimnàs del nostre barri o poble. El curs inclou reflexions, aprenentatges i experiències històriques de dones com forma d'afrontar situacions de violències quotidianes de les nostres vides.

Els cursos realitzats a Catalunya han tingut una durada d'unes divuit hores, i és per això que cap dona surt sent una experta, però tampoc és l'objectiu principal. Per a algunes de nosaltres el curs si que va ser o va suposar el principi d'un canvi personal. Els cursos de defensa són per a nosaltres també una eina per a fer arribar el feminisme a dones que no s'autodefineixen com feministes tant dintre com fora del sindicat.

Fruit d'aquestes experiències en els cursos, les DD.LL. de Catalunya vam realitzar un fanzine (es pot descarregar en PDF en la web del sindicat a: www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article2385). Aquest fanzine vol ser un petit altaveu per a socialitzar la nostra experiència.

Part dels materials del curs d'autodefensa han sortit dels ensenyaments de Karin Konkle (recomanem mirar la seva interessant pàgina web: www.no-agresiones.com/) i estem convençudes que és un material valuós.

Quan nosaltres ens defensem, no estem boges ni som paranoiques, simplement ens valorem, ens volem i no permetrem que ens insultin, que ens vacil·lin, que ens agredeixin. Som nosaltres les que hem d'establir els límits d'allò que volem o no volem!!!!!

L'AGRESSIÓ

És important saber les diferents situacions en que ens trobem com dones... Existeixen diferents situacions d'abús cap a la dona. Si bé no és el mateix una mirada de desig en el carrer que una grapejada al cul o alguna cosa tan extrema com la penetració forçada, ambdues coses impliquen un tipus d'abús. La persona que se sent amb la llibertat de dir-te el que opina sobre tu (si estàs bona o no, si els teus pits són grans o petits, etc.) està exercint una relació de poder, amb el supòsit que pot dir-te o fer amb tu el que desitgi.

No necessàriament ni en tots els casos la violència implica força física. Tot allò que algú exerceix sobre tu en contra de la teva voluntat, sense tenir en compte les teves necessitats, desitjos i gustos també és violència.

Abús Gestual: mirades lascives, gestos, mostrar el penis, masturbar-se, etc.

Abús Verbal: “floretes”, xiulades, bromes pesades (en les quals l'únic que riu és ell), comentaris despectius, insults, crits, etc.

Abús de confiança: ser induïda a fer el que la persona agressora vol utilitzant la confiança existent en la relació.

Abús Psicològic: gelosia, subestimació (dir-te que no podras fer el que desitges, menysprear-te), humiliació, ridiculització, control, amenaces (“Si em deixes et mato”, “Et prenc els fills”, etc.), culpabilitzar, fer xantatge emocionalment, etc.

Abús Físic: empentes, estirades de pèl, cops, etc.

Abús Sexual: que et toquin quan no ho desitges, que l'altra persona doni per entès que pel fet de ser la teva parella pot tenir sexe quan vulgui, violació, etc.

En moltes ocasions els abusos també es donen per mitjà d'enganys, mentides o xantatges. Com quan et toquen i no es fan càrrec o quan ho fan entre riures i jocs, simulant diversió quan l'únic que es diverteix és l'agressor.

L'agressió verbal o abús verbal per a Patrícia Evans...

Al llarg de tota l'obra de Patrícia Evans - la pionera a parlar sobre l'abús verbal des d'un punt de vista feminista- la paraula “abús” descriu les conductes que intenten disminuir o violar la integritat d'altra persona; poden fer-lo tant per mitjà de l'insult com per la desqualificació dels seus interessos, la seva iniciativa, les seves accions, la seva creativitat.

La paraula “abusador” o “agressor” s'aplica a la persona que perpetra l'abús. Quan es parla de relacions “d'abús verbal”, es fa referència a la relació dominador/dominat que s'estableix entre els qui cometen aquest tipus d'abús i qui ho pateixen, a diferència d'aquelles en que dues persones es relacionen amb reciprocitat.

Us recomanem el seu llibre, realment mereix la pena (us ho podeu descarregar gratuïtament per Internet).

Dones Llibertàries de Catalunya

>>> Traducció de l'article publicat al número 227 (setembre 2009) del Rojo y Negro, revista mensual de la CGT:
www.rojoynegro.info/2004/IMG/pdf/09-RyN227_ejeVioleta.pdf