CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ICS proposa importants reduccions salarials o acomiadaments mentre els treballadors tallaven la Gran Via de Barcelona

Dimarts, 4 octubre, 2011

Uns 300 treballadors i treballadores del sector sanitari van tallar durant més de dues hores la Gran Via ahir dilluns 3 d'octubre, a l'altura de la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS), on els representants sindicals escoltaven les propostes de la Conselleria per reduir despeses: o una rebaixa salarial del 25% o 1.500 acomiadaments.

Els treballadors sanitaris van tallar sobre les 16.00 hores la Gran Via en la seva confluència amb el carrer Balmes. A la mateixa hora començava la reunió de la Tercera Taula Sectorial de l'ICS per negociar amb Metges de Catalunya, Satse, UGT, CCOO i Catac-IAC la retallada de 45 milions d'euros en concepte de personal i nòmines fins a final d'any.

‘Artur Mas, a quina mútua vas', 'No hay pan, pa' tanto chorizo', 'Boi dimissió' i 'Stop retallades' són alguns dels lemes de les pancartes i càntics dels manifestants, que abillats amb bata blanca s'han dirigit a les portes per tractar d'irrompre en la institució. Finalment, els sanitaris han tallat durant més de dues hores la Gran Via, provocant greus problemes de trànsit a tota la ciutat.

Els sindicats assistents a la reunió han denunciat el xantatge al qual se senten sotmesos per l'ICS, que els ha donat a triar entre acceptar una reducció del 25% del salari a 6.000 treballadors, l'acomiadament de 1.500 interins o la retallada d'un 50% dels complements específics de destinació, l'equivalent a la meitat de la paga extra de Nadal

Una altra de les noves propostes de l'ICS és avançar a gener la meitat de la paga del complement per objectius, amb la finalitat de "esmenar" la retallada de gairebé la meitat de la paga extra per Nadal i d'aquesta manera facilitar la costa de gener als treballadors sanitaris, encara que després a l'abril no percebrien la quantitat.

Els representants sindicals han assenyalat que estarien disposats a acceptar moltes de les condicions imposades per l'ICS a canvi que se'ls prometi que no hi haurà nous acomiadaments el 2012, però que davant la negativa dels representants de la Conselleria a signar aquest acord, no s'atreveixen a donar un "xec en blanc" a la Generalitat, ja que si accepten rebaixar els complements salarials no els garanteixen que més tard puguin acomiadar personal o prescindir d'aquest, com ja s'està produint. Per això els representants sindicals creuen que des de l'ICS no hi ha voluntat d'arribar a un acord.

Dijous passat uns 400 sanitaris ja van assaltar la seu de l'ICS, on una cinquantena d'ells van irrompre en la segona reunió de la Taula Sectorial, que va haver de ser interrompuda i ajornada a aquest dilluns.

Si no volem que els sindicats presents a la taula de negociacions acabin pactant amb l'ICS noves rebaixes, retallades i pèrdues de drets, hem d'incrementar el procés de lluita i mobilitzacions.