CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’Institut Eduard Fontserè de L’Hospitalet va a la vaga per exigir l’estabilitat del seu equip social

Dilluns, 2 juny, 2025

L’assemblea de professionals de l’institut Eduard Fontserè de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), conformada per docents, professionals d’atenció educativa i personal d'administració i serveis, convoca per al dimarts 3 de juny una vaga que crida a parar l’activitat de tot el centre durant tot el dia.

Ho fa per reclamar al Departament d’Educació i a la Secretaria d’Administració i Funció Pública de la Generalitat de Catalunya la creació de places estructurals que permetin donar continuïtat a l’equip social del centre i, en concret, a les professionals Tània Moriana, educadora social (ES), i Elena Aracil, tècnica d’integració social (TIS), que avui ocupen dues d’aquestes places.
Moriana i Aracil porten tres anys al centre com a part del programa de complexitat impulsat el curs 2020-2021 pel Pla de Millora de les oportunitats educatives. A través d’un acord de govern, el Pla acordava incorporar tècnics d'integració social i educadors socials als centres de més complexitat en el marc del Pacte contra la segregació escolar de Catalunya. Elles són, per exemple, les responsables dels principals eixos de l’actual projecte de convivència del centre i actius principals en l’atenció de l’alumnat vulnerable i les seves famílies.
Per això el claustre considera especialment important comptar amb aquestes places com a estructurals, per poder treballar en projectes a llarg termini. Així mateix, insisteixen en la continuïtat de Moriana i Aracil, ja que una renovació del programa que no comportés la continuïtat de les persones comportaria un trencament de vincles amb les famílies del centre que es troben en situació de vulnerabilitat, la pèrdua de referents per part de l’alumnat amb necessitats educatives específiques i dificultaria l’aplicació d’un projecte de convivència de centre que està basat en el diàleg, la confiança i les pràctiques restauratives.
Però no només això, sinó que destaquen que el desmantellament de l’equip social també tindria conseqüències greus en relació a les condicions laborals de tots els treballadors del centre, entre les quals enumeren un empitjorament del clima de convivència al centre; sobrecàrrega de feina per a l’equip docent, sobretot en càrrecs de tutoria; i més estrès
derivat de la frustració que implica la impossibilitat d’oferir una atenció personalitzada de qualitat a l’alumnat sense els recursos necessaris.
La contractació d'aquests professionals està cofinançada en un 40 %, pel Fons Social Europeu Plus (FSE+) i en un 60 %, pel Departament d'Educació i persegueix objectius que el claustre considera que s’estan assolint satisfactòriament de manera progressiva:

  • Prevenir l'abandonament prematur i el fracàs escolar
  • Procurar el benestar emocional dels alumnes
  • Facilitar una bona convivència en els centres educatius
  • Contribuir a l'orientació dels alumnes
  • Fomentar la implicació de les famílies
  • Fomentar el vincle entre l'escola i el seu entorn
  • Contribuir al desenvolupament de plans d'àmbit comunitari
  • Reduir l'absentisme escolar

Des del comitè de vaga destaquen que aquesta aturada de centre vol ser punta de llança d’una lluita més àmplia que posa de manifest la importància de comptar amb equips formats per tècniques d’integració social i educadores socials com a estructurals en les escoles i instituts de Catalunya, sobretot tenint en compte les dades fetes públiques recentment per la consellera d’Educació, Esther Niubó, que va afirmar en comissió parlamentària que, des de l’inici de curs 2024-2025, 74.328 alumnes nous han ingressat al sistema educatiu català.
L’aturada de centre, convocada per al dimarts 3 de juny, preveu tenir un ampli seguiment tant per part de tot l’equip de l’institut com per la resta de la comunitat educativa, així com comptar amb el suport de sindicats com la CGT, que ha donat suport en la convocatòria, i amb personalitats vinculades al treball social i a l’educació formal i no formal de Catalunya. Durant tot el dia no hi haurà classes normals i, entre les 10.00h. i les 14.00h., es preveuen diverses accions lúdico-reivindicatives, que inclouen música al carrer, cercles de diàleg, tertúlies dialògiques obertes a la comunitat i intervencions de persones referents del sector.

 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Assemblea Fontserè (@assemblea.fontsere)