CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Lito, dirigent d’UGT: “La vaga general és per fer pressió per tornar a la negociació”

Dilluns, 21 juny, 2010

"Si anem a una vaga general és per guanyar-la"

Entrevista Manuel Fernández 'Lito', secretari general de la Federació del Metall UGT.

Per a Lito', les vagues actuals són defensives.

La vaga respon només a a la reforma laboral?

Veig malament el reial decret. Hi ha un discurs del Govern que s'ha trencat que havia de veure que algunes línies vermelles en cap cas no es passarien, i s'han passat. Els continguts no resoldran cap problema de fons i carreguen totes les tintes sobre els quals menys responsabilitat tenen. A més, en funció del joc de majories i minories, això pot empitjorar molt. Estem donant una contestació al decret i al que pot venir.

Llavors, el 29 de setembre és una data estratègica

És setembre perquè a això encara li queda recorregut encara i em temo que no estem en l'últim. Si anem a una vaga és per guanyar-la. Probablement a algú li hauria interessat fer una vaga més ràpida i treure'ns de sobre. Però això serà un procés llarg, no n'ha fet més que començar. Es tramitarà com a projecte de llei, el Govern necessita suports i hi haurà propostes enverinades.

És una vaga preventiva?

Sens dubte. Si la negociació fracassa, no ens queda més que la pressió. Per a què fem la pressió? Per tornar a la negociació. Pressionarem per tornar a la negociació i ho aconseguirem, i això és guanyar la vaga. Em temo a més que sortiran temes com la modificació de les pensions i de la negociació col·lectiva. La vaga està motivada pel decret i com a avís per a navegants.

Són els mateixos motius que en vagues anteriors?

Fa anys fèiem vagues per aconseguir un determinat Estat de benestar. Les dels últims anys són defensives, de "virgencita que em deixin com estic". No hem avançat tant en un moment de creixement pròsper, hem mantingut un cert estatus, però ara està en perill l'Estat de benestar.