CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Lluita de les dones algerianes contra la precarietat laboral. Els contractes precaris no resolen el problema de l’atur.

Dimarts, 28 febrer, 2012

El Col·lectiu de dones treballadores, afiliades al Sindicat Nacional Autònom del Personal de l'Administració Pública (Snapap), ha començat una campanya per a denunciar la precarietat en la qual viuen milers de treballadores a Algèria, organitzant una concentració a Alger en el CHU Nafissa Hamoud (exParnet) el passat 22 de febrer. És l'inici d'una sèrie d'accions, programades per al mes de març, destinades a fer escoltar la veu de la dona treballadora algeriana de les quals una gran part lluita per la millora de les seves condicions socials, però que no pot realitzar-se sense la millora de les seves condicions professionals.

Diverses desenes de sindicalistes estaven presents en la concentració, expressant la seva preocupació per les dolentes condicions de vida del dia a dia, que sofreixen també els homes ja que la precarietat afecta a tot el món. Però són les dones les que sofrixen de manera més greu el turment de la precarietat.

Les contractacions massives en el marc dels dispositius de la xarxa social i el ANEM (Agència Nacional d'Ocupació) han generalitzat la situació de precarietat. El personal, en la seva majoria femení, sofreix tota classe de xantatges, d'assetjaments, en particular, moral i administratiu, si volen consolidar el seu treball. Segons el comitè de dones del SNAPAP, "urgeix alliberar a les treballadores i als treballadors d'aquestes pràctiques dignes d'altres temps".

Per a integrar-se en un lloc fix els empleats, les dones, en particular, suporten tota classe d'humiliacions i pressions morals i administratives. "Certament, no és una situació viscuda solament per les dones, però són elles les més exposades a aquestes pressions". Hi ha algunes dones amb el títol d'enginyeria emprades com vigilants nocturns interins. Aquestes dones sofreixen fins i tot per a mantenir aquest lloc de treball. Les dificultats per a trobar un lloc de treball en la seva especialitat són enormes. Mentre que en sectors privats es rebutja el treball de dones qualificades amb el pretext que la legislació algeriana prohibeix el recurs al personal femení per al treball de nit, se les contracta en ocupacions escombraria per a treballs nocturns.

La plataforma reivindicativa conté també punts vinculats a l'explotació soferta pels/les treballadores contractades en el marc de la pre-ocupació.

Transcrivim una entrevista a Yamina Maghraoui, presidenta del Comitè de dones treballadores del Snapap

Entrevista a Yamina Maghraoui

- Quin impacte espera tenir amb aquest moviment de protesta?

És la cinquena trobada que el nostre sindicat organitza en el territori nacional. Programem aquesta acció per a sensibilitzar a l'opinió pública sobre el deteriorament que estan provocant les males condicions de treball. Aquest deteriorament tendeix a no tenir-se en compte amb la generalització de la precarietat, en particular, amb les contractacions massives efectuades aquests últims anys, en particular, en el marc de la xarxa social i els dispositius de pre-ocupació. Certament, les preocupacions que exposem es refereixen a tots els funcionaris. Aspirem a dur les autoritats públiques a reaccionar i prendre mesures davant aquest deteriorament.

- Les accions anteriors van tenir l'eco desitjat?

No, de moment. Les autoritats no han donat el menor senyal d'un possible diàleg. Però hi ha resultats relatius al suport d'altres categories de funcionaris que viuen l'infern, a causa del mal seguiment dels dispositius de contractació. La pre-ocupació contemplava objectius positius, però la falta de seguiment ha fet que milers d'explotats joves, sofreixin intimidacions i un assetjament continu! Els treballadors comencen a expressar-se una mica pertot arreu, però és necessari temps per a una millor organització.

- El Comitè de dones treballadores pensa emprendre altres accions per aquesta mateixa causa?

El mes de març estarà carregat. Tracem un programa d'acció per a arribar a més gent. Preparem també una acció de protesta per al 8 de març. La lluita per a la millora de la vida quotidiana dels treballadors està en marxa i la dona no pot romandre fora d'aquestes accions. És part integrant del món del treball. I és amb ella que el canvi vindrà.

* Article publicat al web de CGT Andalusia: www.cgtandalucia.org/Lucha-de-las-mujeres-argelinas

En aquest enllaç també podeu llegir un article del periòdic el Watan sobre la política de pre-ocupació, escrit per Fatima Arab:

La política del pre empleo: La juventud sumergida en la precariedad.

Equip de treball per al Nord d'Àfrica de la Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT.