CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Lluitem contra la discriminació, celebrem el dia de l’orgull! Manifestació 27 de juny a Barcelona i debat l’1 de juliol a CGT a Barcelona #LGTBI

Dijous, 25 juny, 2015

Lluitem contra la discriminació, celebrem el dia de l'Orgull!

Companyes i companys,

El proper 28 de juny és el dia de l'Orgull, un dia de lluita contra la discriminació LGTBI (homofòbia, lesbofòbia, transfòbia, LGTBIfòbia).

Des de CGT Catalunya i Dones Llibertàries, cridem a participar dels actes que s'organitzin al voltant del dia de l'Orgull. Especialment, us convoquem a:

- Dissabte 27 de juny:
18:30h
Manifestació a Pl. Universitat (Barcelona).

. Dimecres 1 de juliol:
18:30h - CGT (Sala Durruti. Via Laietana 18, 9a planta).
Debat sobre la pel·lícula "PRIDE": lluita LGTBI i sindicalisme.

Secretaria de gènere de CGT Catalunya i Dones Llibertàries
Telf. 665054239
http://www.cgtcatalunya.cat/
@Genere_CGT
https://www.facebook.com/generecgtcatalunya

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

Lluitem contra la discriminació, celebrem el dia de l´orgull! Manifestació 27 de juny a Barcelona i debat l´1 de juliol a CGT a Barcelona #LGTBI

Secretaria de Gènere – CGT Catalunya
Dones Llibertàries

Debat sobre la pel·lícula "Pride": La lluita LGTBI i sindicalisme

Eren els 80 i al món anglosaxó governaven Reagan a EUA i Thatcher en el Regne Unit. Polítiques d'ajust, privatitzacions de serveis públics, dictadures en el con sud Americà, SIDA, suport als talibans amb diners de CIA a Afganistan, míssils nuclears en la República Federal Alemanya, etc. En plena lluita dels miners en el Regne Unit es va produir una aliança impulsada per militants del moviment LGTBI1.

Al març de 1984, el govern conservador anunciava el tancament de 20 pous miners, amb la consegüent pèrdua d'uns 20.000 llocs de treball i l'extinció de pobles sencers (ja tractat pel cinema en pel·lícules com Billy Elliot, Big Man o Tocant el vent). Llavors, ens produïen actes com els que coneixem: piquets, càrregues policials i multes. També l'embargament dels fons de la National Union of Mineworkers (Unió Nacional de Miners) sota el pretext d'impagaments.

Així, els treballadors d'aquesta lluita van recórrer a donatius privats. Us sona? Al mateix temps, l'aparició de la SIDA va suposar una nova excusa per estigmatitzar a la població homosexual. L'aparició de la malaltia va ser l'excusa per articular un discurs homòfob per part de l'administració Thatcher.

L'homosexualitat va deixar de ser delicte en 1967 en el Regne Unit. Un exdirector del diari The Sun afirmava que alts càrrecs de l'administració thatcherista es plantejaven usar la SIDA com a pretext per recriminalitzar l'homosexualitat, creant camps de concentració per a gais i lesbianes. Com a anècdota, basti recordar que fins a 2013 la seva “graciosa majestat” no va rehabilitar a Alan Turing, el pare de la intel·ligència artificial i qui va encapçalar el projecte de recerca que va desencriptar la màquina Enigma que utilitzaven els nazis, història explicada per una altra pel·lícula d'aquest any, Enigma. Alan Turing es va suïcidar en 1954, després de ser condemnat a castració química per homosexualitat.

(1 LGBTI són les inicials de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transexuals i Intersexuals. Hi ha qui prefereix l'expressió LGBTQ, on la Q és queer i s'inclouria a intersexuals, pansexuals, etc. Ambdues denominacions han estat ratllades de massa políticament correctes o que no totes les persones representades per algunes d'aquestes sigles tinguin dins del col·lectiu la mateixa consideració.)

Lluitem contra la discriminació, celebrem el dia de l'Orgull!

En plena lluita contra el tancament dels pous miners en el Regne Unit, es funda el Lesbians and Gais Support the Miners (Lesbianes i Gais Recolzen als Miners) amb l'objectiu de recaptar fons per als miners en vaga. Van recaptar unes 10.000 lliures del moment, només a Londres. Van organitzar un concert amb el nom Pits and Perverters (pous i pervertits) parafrasejant el titular que The Sun els va dedicar: “Els pervertits recolzen als miners”. Va ser el moviment que més diners va recaptar per a la lluita dels miners anglesos.

Posteriorment els sindicats miners van participar en la Marxa de l'Orgull2 en 1985. Va ser una petita victòria també per al moviment LGTBI. Feministes, lesbianes, gais i trans sabem què és lluitar també contra l'heteropatriarcat en les organitzacions mixtes: la falta de visibilitat que implica l'enfocament heteronormatiu de molts problemes socials que exclou problemàtiques concretes. Recordem que a l'Estat espanyol una companya, precisament de CGT Andalusia, va ser acomiadada de l'empresa de transports DAMAS i condemnada després per denunciar a la pròpia empresa.

Recordem que encara avui, fins i tot en països governats pel que criden l'esquerra bolivariana, existeixen centres on suposadament guareixen l'homosexualitat i el lesbianisme. Les cures inclouen tortures físiques, entre elles violacions a les dones. Alguna cosa que certa esquerra que mira cap enllà oblida quan aplaudeix altres polítiques suposadament progressistes realitzades en aquests països.

Recordem que també a Rússia avui es persegueix l'homosexualitat. Recordem que el govern central va treure dels programes de salut pública la possibilitat que dones soles o lesbianes poguessin sotmetre's a programes de fertilitat per ser mares.

Recordem els programes d'educació pública que no contemplen una educació sexo-afectiva que trenqui amb l'heterosexisme oficial, el fonament polític de les famílies nuclears com la que representen al regne d'Espanya.

(2 El dia de l'Orgull commemora els disturbis de Stonewall al barri de Greenwich Village de Nova York. Van consistir en una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra una batuda policial que va succeir el 28 de juny de 1969 en el pub de Stonewall en un moment on ser homosexual o lesbiana estava perseguit per la llei a EUA Així cada 28 de juny, dia de l'Orgull, es commemora una jornada de lluita.)

Per ampliar informació: http://www.cgtandalucia.org/AUTOBUSES-DAMAS-despide-nuevamente

Secretaria de Gènere – CGT Catalunya
Dones Llibertàries


Lluitem contra la discriminació, celebrem el dia de l'Orgull!

Recordem tot el que invisibilitza les lluites que només es diuen anticapitalistes: la reproducció d'un sistema que comença per llars heteronormatives, on la dona segueix estant sotmesa a un treball invisibilitzat; un sistema heterosexista que se sustenta en l'explotació de treballs que al no ser assalariats no existeixen per a les organitzacions mixtes que es diuen revolucionàries.

Idealitzar la confluència d'aquesta lluita tampoc és convenient. Per què el que va poder ser un moment d'inici i canvi en temps d'atac per tots costats no es va convertir en una confluència de lluites en els moviments d'esquerra? Això també es va produir perquè assumir dobles i triples explotacions implica visibilitzar privilegis propis: el privilegi d'encaixar perfectament en un sistema que també és heteropatriarcal, a més de classista i racista. Privilegi contra el qual no es lluita, perquè oblidem amb freqüència que el personal també és un camp de batalla polític.

La pel·lícula ens explica com va ser una lluita. No ens parla del que va passar després: sindicats que són emissaris de la patronal; la comercialització del dia de l'orgull per despolititzar un moviment; la institucionalització dels drets que l'Estat sap administrar per ocultar altres mancances.

L'autocrítica també és necessària, no només per part del món sindical. Hem obert aquest espai també per discutir serenament entre totes, perquè cap lluita social quedi al “després vindrà” del que les feministes sabem tant per les nostres dobles i triples militàncies.

Secretaria de Gènere – CGT Catalunya
Dones Llibertàries


http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/lluitem-contra-la-discriminaci-celebrem-el-dia-de-lorgull-comunicat-sec-gnere-i-dones-llibertries-lgtbi