CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Lluitem i guanyem la nostra Salut Laboral

Dijous, 28 abril, 2016

Mobilitzant-nos contra les altes injustes de l’ICAM,
denunciant les morts de l’amiant,
fent visibles els riscos psicosocials,...
Lluitem i guanyem la nostra Salut Laboral

Com cada any, s’apropa en la data assenyalada del 28 d’abril un momentde denúncia i sensibilització, fixada per la Organització Internacional del Treball (OIT). I en girar la vista enrere hem de fer balanç d’un nou any on novament augmenten les fredes xifres de sinistralitat laboral, i la lectura de les darreres dades oficials fetes públiques pel Ministeri d’Ocupació no deixen indiferents: 239 persones van morir a l’Estat espanyol al seu centre de treball durant els primers sis mesos del 2015. És a dir, gairebé tres treballadors moren en accidents de treball cada dos dies en un estat que es fa dir sense cap rubor “democràtic” i “social”. I és una dada que en el marc de l’augment de la temporalitat i la precarietat laboral no para d’augmentar.

Però les xifres oficials només són la punta de l’iceberg i que reflecteixen només una petita part d’una problemàtica que és conseqüència de la insaciable cobdícia de la burgesia, obsessionada en obtenir cada cop més beneficis.

Però al girar la vista també veiem que enguany han agafat embranzida coratjoses lluites en defensa de la Salut laboral de la classe treballadora, que ens marquen el camí a seguir. Destaquem, entre aquestes, la denúncia de les altes injustes de l’ICAM, que s’ha estès amb mobilitzacions, acampades i plataformes, i que compten i comptaran amb el suport de CGT de Catalunya. Però no ha estat l’únic exemple; entre d’altres, podem observar, els i les treballadores afectades per l’amiant han sortit de la invisibilització a que estaven condemnats i als centres de treball múltiples seccions sindicals de CGT han intensificat la lluita contra els riscos psicosocials.

Per aquests motius, i en el marc del 28 d’abril, dia internacional de lluita per la Salut Laboral, la CGT de Catalunya reclamem a la Generalitat de Catalunya:

  • Que l’ICAM (Institut Català d’Avaluacions Mèdiques) avaluï només amb criteris mèdics, i per tant la derogació immediata dels Convenis de l’ICAM amb l’INSS que vinculen transferències econòmiques a la Generalitat si l’ICAM dona més altes i menys invalideses.
  • Reconeixements mèdics específics pels i les milers de treballadores catalanes afectades per l’amiant, i del reconeixement de les invalideses derivades de l’amiant.
  • Reconeixement de les malalties professionals “amagades” i “silenciades” per les Mútues i l’ICAM. Malalties professionals osteomusculars, cancerígenes o pulmonars (entre d’altres) són estructuralment silenciades com a malalties comunes, evitant l’assumpció de responsabilitats per part de les empreses i la seva eficaç prevenció.

Només la lluita ens donarà a la classe treballadora una defensa eficaç i real de la nostra Salut Laboral.

No deleguis en altres, lluita per la teva Salut Laboral!
Lluitem per guanyar!

Secretaria de Salut Laboral de la CGT de Catalunya
Barcelona, 28 d’abril de 2016

Sanitat pública i autogestionada. Abolició de les mútues.