CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ONU acusa Rajoy de portar a la pobresa al 21,8% dels habitants de l´Estat Espanyol

Dilluns, 30 juliol, 2012

Nacions Unides (ONU) alerta que un de cada quatre nens viuen en famílies sense recursos.
L'ONU recomana a Espanya que revisi les reformes per no soscavar drets consolidats


Les retallades del Govern i l'envergadura de la crisi a Espanya han encès totes les alarmes a les Nacions Unides. L'últim informe del Comitè de Drets Econòmics i Socials i Culturals (CDESC) de l'ONU critica sense embuts la configuració aprovats que, denúncia, «perjudiquen de manera desproporcionada» als més desfavorits. L'estudi és anterior a l'últim paquet de retallades aprovat per Rajoy.

El comitè assegura que està «preocupat» per la «reducció dels nivells de protecció» provocada per «les mesures d'austeritat». Retalls que estan «perjudicant de manera desproporcionada» a «els grups desafavorits i marginats», entre els quals cita a dones, nens, persones amb discapacitat, «els adults i els joves desocupats», la gent gran, els gitanos, els immigrants i els sol · licitants d'asil.

Segons l'estudi, s'està produint un increment «considerable» de l'índex de persones en risc de pobresa, fins al punt que el 21,8% de la població viu ja per sota d'aquest llindar. I un de cada quatre menors d'edat pertanyen a aquest grup.

Alarmes enceses

L'ONU mostra especial inquietud pels alts nivells d'atur, que s'està acarnissant, assenyala, de nou, en els sectors més febles. El comitè, davant aquesta perspectiva, fa una crida al Govern perquè «eviti qualsevol retrocés» a la «protecció dels drets laborals dels treballadors».

Alarmes enceses també pel deteriorament de les condicions dels que sí que tenen feina. Assenyala l'ONU que el salari mínim interprofessional té «un valor que no permet un nivell de vida digne». La institució, en aquest punt, reclama amb urgència que es «s'ajusti periòdicament al cost de la vida» aquest sou, així com les pensions.

Els tisorades en educació, investigació i sanitat són criticats amb duresa. L'informe constata que la retallada de drets d'accés dels immigrants en situació irregular als serveis públics de salut va contra les convencions internacionals signades per Espanya.

FONT: La voz de Galicia

L'ONU recomana a Espanya que revisi les reformes per no soscavar drets consolidats

Va xifrar en un 21,8% el percentatge de la població espanyola que ja viu per sota del llindar de la pobresa

Un Comitè de l'ONU va expressar avui la seva preocupació per la reducció dels nivells de protecció dels drets econòmics, socials i culturals a Espanya, arran de l'adopció de mesures d'austeritat per fer front a la crisi.

El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC) va publicar les seves observacions finals sobre la situació a Espanya en el període 2004-2009, tot i que el document recull recomanacions i inquietuds relacionades amb les recents polítiques anticrisi.

El DESC recomana al Govern espanyol revisar les reformes adoptades per garantir que l'austeritat no soscavi drets consolidats i que sigui una política temporal, i expressa la seva preocupació pel «desproporcionat» impacte que té sobre els individus i els col · lectius desfavorits i marginats.

Aquests individus i col · lectius són, per aquest comitè de l'ONU, «els pobres, les dones, els nens, les persones amb discapacitat, els adults i els joves aturats, la gent gran, els gitanos, els immigrants, i els sol · licitants d'asil ».

El DESC va xifrar en un 21,8% el percentatge de la població espanyola que viu per sota del llindar de la pobresa , i va advertir que «en el context de la crisi econòmica i financera, s'ha incrementat considerablement l'índex de persones en risc de pobresa ».
Les observacions finals fan al · lusió així mateix al desnonament a Espanya de milers de persones per impagament de les seves hipoteques a un altre fenomen producte de la crisi econòmica que va començar el 2008.

Recomana en aquest sentit a l'Estat espanyol impulsar una reforma legislativa que «faculti la dació de l'habitatge en pagament del deute hipotecari, de manera que aquesta opció no depengui únicament de la discrecionalitat de les entitats bancàries».

Per al Comitè és preocupant «que se segueixin realitzant desallotjaments forçosos sense les garanties legals, sense que les persones afectades siguin consultades prèviament, i sense que se'ls ofereixi una alternativa d'allotjament o compensació».
Sobre les pensions , el DESC constata que en molts casos són inferiors al nivell mínim de subsistència , sobretot en el cas de les dones que reben pensions de viduïtat més baixes.

Preocupació mostra igualment per les dificultats de les dones , en funció del seu lloc de residència, per accedir a l'avortament de conformitat amb la llei, i per «els impediments burocràtics i temporals que obliguen a moltes dones a acudir a clíniques privades».
Pel que fa als drets de les dones, el DESC expressa també la seva inquietud per «la persistència d'alts nivells de violència domèstica i altres formes de violència de gènere, malgrat els esforços de l'Estat per prevenir-la».

Inquieten especialment a aquest Comitè «les retallades pressupostàries que han afectat els processos de suport i acompanyament a les víctimes en algunes comunitats autònomes».
Finalment, el DESC denuncia «la persistència d'actituds hostils i intolerants» cap immigrants i gitanos - «fins i tot per part dels agents de la força pública» - i lamenta les modificacions de la Llei d'Estrangeria que «retallen els drets» a la sanitat pública dels immigrants en situació.

En la seva exposició davant el DESC fa dues setmanes, el Govern espanyol va expressar el seu compromís amb l'Estat del benestar i va defensar que les retallades pressupostàries no retallen drets adquirits, sinó que busquen racionalitzar els recursos del país.
Isaac Salama, cap de l'Àrea Constitucional del ministeri de Justícia, va defensar amb xifres les iniciatives del Govern, assenyalant que en l'actualitat Espanya dedica el 64% del seu pressupost, excloent el finançament autonòmic, a la protecció social, un augment pel que fa a pressupostos anteriors.

FONT: La voz de Galicia

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció