CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ONU continua denunciant la falta de justícia per a les víctimes del franquisme

Diumenge, 9 febrer, 2014

El Relator Especial de l'ONU per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no reparació ha estat visitant diversos territoris de l'estat espanyol (Madrid, Barcelona, Sevilla i Santiago de Compostel·la) on ha tingut trobades amb les autoritats governatives i les associacions de recuperació de la memòria i familiars víctimes del franquisme.

CGT, s'enorgulleix del suport del Relator de l'ONU per la veritat, la justícia i la reparació dels delictes comesos durant el franquisme contra els defensors de la llibertat.

Pablo Greiff indica, en el seu informe preliminar, que és necessari que l'estat espanyol abordi, d'una vegada per sempre, la investigació d'aquests delictes de lesa humanitat. Considera que és inacceptable el comportament de la judicatura amb la seva insistent defensa de la impunitat d'aquests delictes per la llei del 1977. No entén aquesta postura en una democràcia, que ell considera, consolidada.

Està espantat, nosaltres indignats, pel gran temps transcorregut des dels fets i la data actual sense haver arribat a donar solució a les víctimes, entenent que els fets són ja de sobres coneguts encara que no reparats.

El Relator demana a la societat civil una millora i no decaure en el seu treball de petició de justícia i a l'administració facilitar els mitjans adequats per a la recerca de la veritat i facilitar l'accés als fons documentals que continua sent deficient.

També presenta en el seu informe preliminar una crítica a l'anomenada llei de memòria històrica (que des de la seva discussió parlamentària critiquem la CGT) al considerar-la deficient i no reparadora i no troba explicació a la negativa sobre l'anul·lació de les sentències franquistes que, clarament, van ser dictades sense compliment de les garanties judicials i mogudes per interessos polítics.

De la mateixa manera, no entén el significat del Valle de los Caídos. Aquesta obra que va ser feta pels presos condemnats a treballs forçats no conté cap referència al fet (ho ha visitat personalment) i se sorprèn de la situació de robatori de restes per a dur-los al Valle de los Caídos sense l'autorització ni coneixement dels seus familiars.

Així doncs, la CGT ha vist recollides les seves denúncies del treball esclau dels presos del franquisme que van construir el Valle de los Caídos o el Canal de los Presos (que també va visitar el Relator) com gran part de les construccions de l'Espanya de la postguerra; com la denúncia de la negativa dels tribunals d'anul·lar les sentències dictades pels jutges franquistes sense cap garantia judicial per als encausats com va ser el cas de Delgado i Granado. Aquest cas és doblement indignant ja que s'ha denegat la revisió de la sentència malgrat els testimoniatges dels autors dels fets atribuïts als ajusticiats a garrote vil.

Només ens queda esperar que la pressió de les organitzacions internacionals promotores dels drets humans dugui al govern espanyol a no continuar amb la línia actual de denegació d'investigar tortures de policies franquistes, etc.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal
CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL (CGT)

Attached documents