CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ONU exigeix a l’Estat espanyol la investigació dels crims del franquisme

Dilluns, 8 setembre, 2014

- Espanya està sent investigada per les Nacions Unides i li demana el compliment de les Convencions i normativa sobre Drets Humans respecte als crims del franquisme.

- L'ONU ha estat des de fa un any fent un seguiment de l'actitud de l'Estat espanyol respecte als delictes comesos durant la guerra civil i la dictadura.

Així, el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries i el Relator de l'ONU per a la Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició van estar visitant diverses ciutats espanyoles on van mantenir reunions amb diverses organitzacions socials que lluiten per la Recuperació i Rehabilitació de la història dels perdedors de la guerra. També es van reunir amb el Govern i el Defensor del Poble estatal i d'algunes comunitats autonòmiques.

Ara, al setembre, presenten els seus informes respectius davant l'assemblea del Comitè de Drets Humans de l'ONU per a explicar les seves impressions i l'anàlisi de la situació que han trobat amb la seva visita i la consulta de la documentació recaptada.

CGT dóna suport a la denúncia contra l'Estat espanyol que realitza l'ONU en els seus informes. Tant el Grup de Treball com el Relator demanen a l'Estat espanyol que, de forma immediata, corregeixin la desatenció que pateixen les víctimes del franquisme tant de fet com de dret, al mateix temps que recullen en els seus informes la falta d'estudi pels escolars d'aquesta part de la història d'Espanya, el desconeixement de fets com el dels treballs forçats que CGT ha denunciat en la querella argentina, el desenteniment de l'administració de justícia de l'exhumació de fosses, etc.

Considerem que l'ONU ha encertat en l'anàlisi que ha realitzat de la situació d'impunitat del franquisme i dels seus continuadors. No s'ha deixat convèncer per les excuses que presenten els governs per a no afrontar l'atorgament de justícia a les víctimes emparant-se en “un hipotètic conflicte intern entre els espanyols al reobrir-se ferides”.

L'ONU ha recordat reiteradament als diferents governs espanyols que la llei d'amnistia no és d'aplicació als crims de lesa humanitat que es van produir a Espanya durant més de 40 anys. Els enviats de l'ONU han pogut constatar el diferent tracte rebut per les víctimes d'un bàndol i de l'altre, en els seus informes denuncien la indefensió de les víctimes del costat republicà i com si van ser honrats els que van caure de l'altre bàndol.

Denuncien en els seus informes la poca operativitat de l'anomenada Llei de Memòria Històrica, com la nul·la aportació governamental per a dotar de mitjans que portin a terme el desenvolupament del seu contingut. Ja en el seu moment CGT, com moltes associacions de memòria històrica, va destacar que el projecte portat a terme en el seu moment per Zapatero no tindria el més mínim efecte en la recuperació de la memòria dels defensors de la llibertat que van sofrir la repressió del franquisme.

Per això, tant el Grup de Treball com el Relator, enumeren una sèrie de recomanacions a l'Estat espanyol per a tots els àmbits de manera que tant legal com de fet siguin reconeguts i reparats els danys ocasionats a les víctimes del franquisme.

En els pròxims dies seran llegits davant el Consell de Drets Humans i el govern espanyol pot defensar-se i donar explicacions davant el Consell sobre les conclusions negatives que han declarat en els seus informes el Grup de Treball de Desaparicions Forçades i Involuntàries i el Relator de l'ONU. CGT espera que no es repeteixi el lamentable espectacle de veure com els governants espanyols continuen justificant l'incompliment de les recomanacions de l'ONU i de les Convencions Internacionals que han signat.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT

http://www.cgt.org.es/noticias-cgt/comunicados/la-onu-exige-al-estado-espanol-la-investigacion-de-los-crimenes-del-franqui

Més informació:

- MEMÒRIA HISTÒRICA CGT CATALUNYA

- PÀGINA FACEBOOK RECUPERANT LA MEMÒRIA DE LA HISTÒRIA SOCIAL DE CATALUNYA