CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

L’ONU insta l’Estat espanyol a investigar els crims del franquisme

Dijous, 21 novembre, 2013

En l'última setmana s'han rebut bones notícies per a la recuperació de la “memòria històrica”. Primer va ser aprovada pel parlament navarrès una llei de reconeixement de les víctimes del franquisme. Encara que aquesta llei emmalalteixi de moltes millores és un pas important el reconèixer l'existència de les víctimes del franquisme per part d'un parlament autonòmic quan estem assistint a importants greuges comparatius respecte de les, sempre honrades, víctimes del terrorisme, del terrorisme que ells consideren com a tal; ja que nosaltres també considerem terrorisme i d'estat els atacs als drets humans comesos per les forces franquistes i els seus seguidors.

I ara, ja és definitiu, s'ha fet públic l'informe de la Comissió de Desaparicions Forçades de l'ONU. En el seu informe els relators de l'ONU denuncien totes les deficiències, que s'han criticat una i mil vegades, de l'anomenada Llei de Memòria Històrica. Però, el que és més important, també recalca que és missió de l'Estat i no de les víctimes investigar on es troben les fosses i rescatar de les cunetes als assassinats des de l'etapa de la guerra civil. S'ha aconseguit salvar el desig del govern espanyol que el Grup de Desaparicions Forçades apliqués la convenció internacional a partir de 2010, data en la que va ser signada per l'estat espanyol, i deixa clar que els drets humans no prescriuen i que, a més, els delictes de desaparicions forçades són persistents en el temps fins que se sàpiga el parador dels desapareguts. Però encara va més enllà perquè amb l'informe es dóna una estirada d'orelles no solament a l'executiu i legislatiu sinó que denuncia l'actuació portada a terme per la justícia espanyola en aquests casos. Per això, entre diverses recomanacions, proposa la creació d'una Comissió de la Veritat que pugui ajudar a canalitzar els treballs d'investigació.

CGT espera poc del govern espanyol davant les recomanacions de les organitzacions internacionals que no són d'obligat compliment. Però si desitja que conjuntament amb les actuacions portades a terme a Argentina, on CGT ha denunciat l'ús dels presos del franquisme com esclaus per a benefici de l'estat i les empreses afins, aconsegueixin declarar al franquisme règim sanguinari i els seus seguidors proscrits i que siguin equiparats al nazisme i, per tant, prohibida l'exhibició de la seva ideologia feixista.

CHARO ARROYO
COORDINADORA MEMÒRIA LLIBERTÀRIA CGT


CGT es congratula que l'ONU insti a l'estat espanyol a investigar els crims del franquisme

La Confederació General del Treball es congratula de l'informe del Comitè de Desaparicions Forçades de l'ONU que insta a l'estat espanyol a investigar els crims del franquisme. Així mateix l'informe recalca que és missió de l'Estat i no de les víctimes l'investigar el lloc on es troben les fosses i rescatar de les cunetes als assassinats des de l'etapa de la guerra civil. A més els relators de l'ONU denuncien totes les deficiències de la cridada Llei de Memòria Històrica.

S'ha aconseguit que no es portarà a terme el desig del govern espanyol que el Grup de Desaparicions Forçades apliqués la convenció internacional a partir de 2010, data en la qual va ser signada per l'estat espanyol. Queda meridianament clar que els delictes contra els drets humans no prescriuen i que, a més, els delictes de desaparicions forçades són persistents en el temps fins que se sàpiga el parador dels desapareguts. Però encara es va més enllà perquè amb l'informe es dóna una estirada d'orelles no solament a l'executiu i legislatiu sinó que denuncia l'actuació portada a terme per la judicatura espanyola davant aquests casos. Per això, entre diverses recomanacions, proposa la creació d'una Comissió de la Veritat que pugui ajudar a canalitzar els treballs d'investigació.

CGT espera poc del govern espanyol respecte de les recomanacions de les organitzacions internacionals, que no són d'obligat compliment. Però si desitja que conjuntament amb les actuacions portades a terme a Argentina, on CGT ha denunciat l'ús dels presos del franquisme com esclaus per a benefici de l'Estat i les empreses afins, s'aconsegueixi declarar al franquisme règim sanguinari i als seus seguidors proscrits, equiparats al nazisme i prohibida l'exhibició de la seva ideologia feixista.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT

Attached documents