CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Luchas y resistencias desde nuestros pueblos y barrios”, un llibre sobre l’actualitat de les lluites als nostres barris

Dilluns, 3 setembre, 2012

Luchas y resistencias desde nuestros pueblos y barrios

Gentes de Baladre. Zebensui López, David Muñoz i Manolo Sáez (coordinadors)

Baladre, Libreando i Zambra, 2010, 214 pàg.

Barris de resistència, persones irreductibles, històries reals de persones ubicades en espais sovint dissenyats com llocs on emmagatzemar vides en espera que el mercats els necessiti. El mercat, aquest ens poderos que fixa el preu de les mercaderies i les persones, estructura les relacions socials i reparteix la geografia de forma discriminatòria. Així s'estableixen dulitats territorials com miralls que reflecteixen on món desigual. Vistes des de fora, les fronteres són nítides, des de dins la visió s'entela. Aquest llibre ajuda a corregir la hipermetropia que ens impedeix veure-hi de prop.

Històries de barris perifèrics de ciutats de l'Estat espanyol on hi viu gent, on la comunitat és quelcom real, nous espais on són desplaçats els pobres, els sectors socials més desafavorits, més enllà dels asèptics barris vigilats per càmeres, convertits en aparadors, en parcs temàtics del comerç.

Les experiències de les diferents comunitats relatades en els relats del llibre han comptat amb molts obstacles. Però han assolit sortejar -perquè ha estat identificat- al principal. Qualsevol actuació per insignificant que sembli ha d'impedir la despolitització de l'economia, perquè fins i tot les pràctiques de suport mutu i de democràcia directa corren el risc d'aportar solucions que no transcendeixen els murs de l'immediat. Dit d'altra forma, si no s'adquireix la consciència que la nostra situació col·lectiva i individual deriva permanentment del capitalisme, les lluites, els exits i l'entramat organitzatiu constituït quedaria reduït a l'autocomplaença moral i material.