CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Magonismo. Utopía y Revolución (1910-1913)”, un llibre dedicat a recordar i analitzar la història del moviment magonista mexicà

Dijous, 14 octubre, 2010

Magonismo. Utopía y Revolución (1910-1913)

Rubén Trejo

Aldarull edicions. 2010

Aquest llibre, publicat en el centenari de la revolució mexicana, està dedicat a recordar i analitzar la història del moviment magonista, o més aviat, del Partit Liberal Mexicà (PLM) i el seu imprescindible paper en el començament de la Revolució de 1910.

El PLM, liderat pels germans Flores Magón, es va dedicar incansablement a organitzar vagues i insurreccions a Mèxic en l'etapa final de la dictadura de Porfirio Díaz. Quan, en 1910, el règim va arribar a una decadència generalitzada i es van complir les condicions adequades per a llançar un aixecament a escala nacional, no van dubtar els revolucionaris del PLM a llançar una insurrecció a gran escala. Durant dos anys va estar el PLM i els seus partidaris lluitant per una revolució social llibertària totalment diferent a la proposada per Madero, de caràcter liberal-burgesa, resultant aquesta opció, finalment, triomfadora.

Gairebé desconeguda a l’Estat espanyol, la història d'aquest particular moviment llibertari i socialista d'exiliats mexicans als Estats Units d'Amèrica, que van treballar braç a braç amb els seus col·legues nord-americans. Aquesta obra exhaustiva de Rubén Trejo ens rescata uns fets insurreccionals que després de derrocar un dictador van encendre en tot el país mexicà la flama de la Revolució social. Revolució, que d'haver comptat amb més suports inicials i de no haver hagut d'estar tan pendents de les reaccions del poderós govern ianqui, sens dubte hauria canviat la història, per a bé o per a mal.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció