CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Mahle anuncia ara que enviarà a l’atur de manera temporal 459 treballadors

Dissabte, 22 novembre, 2008

LAURA MARÍN. Vilanova i la Geltrú. El Punt, divendres 21 de novembre de 2008

Quan els treballadors encara no s'havien refet de l'ensurt de la setmana passada, la direcció de Mahle ha presentat aquest dimecres un expedient de suspensió temporal que aturarà tota la producció de les dues plantes de Vilanova i la Geltrú durant una setmana. La intenció és que 459 treballadors se'n vagin a l'atur entre el 15 i el 23 de desembre perquè la fàbrica faci front a la reducció de les comandes. El comitè de treballadors ja ha iniciat les negociacions amb la direcció de l'empresa per minimitzar els efectes d'un ERO presentat una setmana després d'anunciar que l'any vinent s'acomiadarà la meitat de la plantilla.


La direcció de Mahle ha comunicat aquest dimecres dia 19 al comitè de treballadors la presentació d'un expedient de suspensió temporal que afectarà 459 treballadors, és a dir, gairebé tota la plantilla. Els únics que treballaran seran una trentena de persones i ho faran per tal de tancar els exercicis comptables i administratius de l'any. La resta se n'aniran a l'atur entre el 15 i el 23 de desembre, segons ha informat el comitè, perquè l'empresa vol fer front d'aquesta manera a la crisi del sector de l'automoció. El problema és que aquest anunci arriba només una setmana després que la direcció de Mahle els comuniqués la propera presentació d'un expedient de regulació de l'ocupació que deixarà sense feina la meitat de la plantilla. Aquest primer ERO respon a una «qüestió estructural», segons l'explicació que l'empresa ha donat als treballadors, i el segon està relacionat amb la crisi del sector.

L'expedient de suspensió temporal s'ha presentat com a alternativa a la caiguda de les comandes de l'empresa, dedicada a la fabricació de pistons per a vehicles de gamma mitjana-alta, però el comitè vol negociar amb l'empresa per tal de reduir al màxim les afectacions: «Tenim ara 15 dies per negociar i treballarem en dues línies: per una banda, volem que els treballadors afectats per l'ERO puguin rebre el 100% del seu salari; i per l'altra, que es redueixi el nombre d'afectats de manera que si hi ha empleats que tenen dies pendents de recuperar o dies de vacances els puguin fer coincidir amb aquesta setmana», explica Juan Antonio Sánchez, president del comitè de treballadors de Mahle. I és que hi ha diversos treballadors que s'havien agafat les vacances la setmana del 15 al 23 de desembre i la intenció del comitè és que l'empresa els exclogui de l'ERO, juntament amb la resta que es puguin combinar els festius per no treballar durant la setmana prèvia a les festes de Nadal.

El comitè de Mahle es va reunir ahir al migdia amb l'alcalde de Vilanova i la Geltrú: «Ens ha donat el seu suport per a tota la plantilla i que intentarà col·laborar amb nosaltres des de les limitacions que tenen les administracions locals en els temes laborals», explica Juan Antonio Sánchez. Els representants dels treballadors també han mostrat a l'alcalde la seva preocupació per la situació general de la indústria a la ciutat i la pèrdua progressiva del seu pes socioeconòmic. De fet, el comitè de Mahle vol contactar amb els treballadors de la resta de fàbriques del sector per tal de dur a terme mobilitzacions conjuntes a la ciutat. I és que els treballadors de Mahle es preparen ja per fer sentir el seu malestar amb la direcció de l'empresa per una estratègia que consideren «bruta i injustificada»: van acomiadar un treballador amb 35 anys d'antiguitat a l'empresa i, abans que el comitè hagués pogut mobilitzar-se per exigir la seva reincorporació, els van anunciar que volien acomiadar 250 treballadors de manera definitiva i en un termini màxim de 18 mesos. I no havia passat una setmana quan s'ha presentat aquest segon ERO.