CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Manifest: Aturem l’avenç del racisme i la xenofòbia!

Dissabte, 13 març, 2010

Les organitzacions sotasignants fem una crida a la mobilització de la societat en general. El dia 13 de març, la Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada pretén dur a terme la presentació de la candidatura d’aquest partit per a les eleccions autonòmiques al Parlament de Catalunya, a l’Hotel Barceló Sants de Barcelona, sortint definitivament de la política local i apareixent a la ciutat de Barcelona per la porta gran. Per a l’ocasió comptaran amb la participació de líders europeus de diferents partits neofeixistes i d’extrema dreta com el Vlaams Belang flamenc o la Lega Nord italiana, entre d’altres.

L’aparició d’un partit d’aquestes característiques a la ciutat de Barcelona i al panorama política català, és un fet greu i marca un important i perillós precedent que ha de ser respost per la protesta i la resistència popular. Recordem que es tracta de l’únic partit d’extrema dreta i racista amb certa projecció a tot l’Estat espanyol, que comença a ser reconegut com el referent per a la majoria de partits d’aquestes característiques d’Europa.

Ja és prou conegut el paper que ha jugat la PxC allà on ha tingut presència institucional, com a la ciutat de Vic, on Josep Anglada ha jugat un paper populista i d'intoxicador de la població a base de mentides sobre la realitat dels treballadors immigrants que allà resideixen; carregant el pes dels problemes i penúries que pateix la població d’aquest país a les esquenes de la població estrangera. S’ha pogut veure aquests últims dies el perill que comporta la presència d’aquest partit a les institucions, com en el cas dels empadronaments, on la majoria de partits “d’esquerres” amb representació han assumit covardament les postures xenòfobes i excloents de PxC per por a perdre la seva part del pastís davant l’avenç de les posicions racistes que impulsa el Sr. Anglada.

Les organitzacions i col·lectius sotasignants fem una crida a tota la societat a mobilitzar-se i organitzar iniciatives i accions de protesta i bloqueig davant d’aquest acte, ja que és fonamental que el feixisme i l’extrema dreta no disposi de cap espai des d’on escopir les seves mentides i el seu ideari excloent i genocida, actuant com a crossa del capitalisme quan aquest es troba en hores baixes, culpant la població immigrant de la misèria que pateix la classe treballadora i el conjunt de les classes populars per culpa d’aquest sistema voraç i salvatge.

Acció Antifeixista Reus; CJC/Joves Comunistes del Poble Català; CJC-Joventut Comunista; Partit Comunista del Poble de Catalunya; Plataforma Antifeixista de Barcelona; PSUC-Viu; Joves Comunistes; CNT; Revolta Global; Papers per a Tothom; Assemblea Barri de Sants; En Lluita; Plataforma Antiracista de Vic; Coordinadora Obrera Sindical; Attac Catalunya; Assemblea de Treballadors i Treballadores en Atur de Barcelona; Campanya Contra l’Europa del Capital, la Crisis i la Guerra; Endavant (OSAN); Candidatura d’Unitat Popular (CUP-Barcelona); Sindicat Co.bas; Corrent Roig.


ALS VEÏNS I VEÏNES DE SANTS:
MENYS FEIXISTES, MÉS RECURSOS SOCIALS

Dissabte 13: Tothom a Sants!

Concentració 17.00 h.
Plaça Joan Peiró, Estació de Sants

El dissabte 13 de març, Josep Anglada vindrà a presentar el seu programa xenòfob al nostre barri. Amb la por a la immigració com a bandera, aquest dirigent feixista pretén aprofitar la difícil conjuntura política, econòmica i social que travessem per aconseguir recolzament electoral a le s seves aspiracions polítiques.

Des de l’Assemblea de Barri de Sants, entenem que la intervenció del polític ultradretà no ha de passar desapercebuda pel teixit associatiu del barri, i que ha de ser resposta, fermament, pel conjunt del poble de Sants.

És intolerable que es posi en joc la convivència entre veïns per l’ambició política i els deliris racistes del franquista vigatà. És intolerable que es busquin culpabilitats en els immigrants, per una crisi econòmica provocada per l’avarícia d’entitats financeres i empreses immobiliàries. És intolerable que s’insulti, d’aquesta manera, la memòria antifeixista del poble de Sants.

Al llarg dels anys 90, amb la lluita del tot el teixit social santsenc i barceloní, vàrem aconseguir fer fora de la plaça dels Països Catalans les concentracions neonazis, racistes i espanyolistes, que es celebraven cada 12 d’octubre. En la darrera dècada, aquest mateix teixit social s’ha esforçat, en la mesura de les seves possibilitats, en construir ponts de diàleg entre les diferents comunitats nouvingudes al barri, amb l’objectiu de fer de Sants una sola comunitat, amb les seves pluralitats i amb els seus recels inicials a superar.

Sabem que no és senzill cohesionar i reinventar un barri quan hi ha elevats nivells de veïnat nouvingut, i tots –escoles, associacions de veïns, entitats culturals- sabem que aquests fràgils equilibris es posen en joc en contextos on els recursos socials i econòmics se’ns presenten com a escassos. Perquè coneixem els esforços que suposa conviure des de la diversitat i, sovint, des de la desigualtat, totes i tots hem de rebutjar que polítics oportunistes destrueixin les nostres aspiracions a viure, juntes i junts, unes relacions justes, respectuoses i enriquidores.

Avui, les solucions als nostres malestars no passen per culpabilitzar els més febles, sinó que exigeixen la implicació de tots els sectors de la nova comunitat santsenca per a construir el barri que volem.

Aquest objectiu, en primer lloc, demana crear espais comuns entre tot el veïnat –sigui quin sigui el seu orígen-, tal i com ja s’està fent i com ens comprometem a fer més encara. Hem d’ensenyar-nos mútuament com vivim el barri, i establir mecanismes per a resoldre, plegats, els problemes sovint derivats de la incomunicació. Apel·lem, en aquest sentit, a un reconeixement comú: a les escoles, a les entitats veïnals, a les festes de barri, als comerços, als carrers. Hem d’organitzar-nos plegats. Somiar junts foragitarà els malsons individuals.

En segon lloc, la situació actual requereix –amb urgència- dirigir els recursos públics cap a polítiques socials. Exigim a les diferents Administracions que orientin els seus pressupostos cap a les necessitats de la comunitat: a les escoles, als centres d’atenció primària, a les entitats veïnals, a la creació de llocs de treball als barris. No pot ser que es destinin recursos a grans indústries multinacionals i en canvi el veïnat tingui la sensació d’haver de competir per uns recursos socials insuficients. Apel·lem a tot el teixit social santsenc a organitzar-nos junts i a treballar per fer efectiva aquesta redistribució de la riquesa.

Aquestes són les mesures de fons per a un futur de convivència al barri; les respostes urgents passen per a aïllar socialment les provocacions irresponsables de feixistes com Anglada.

Fora feixistes dels nostres barris!

Potenciem l’organització del veïnat, sigui quin sigui el seu origen!

No acceptarem que, amb el discurs de la crisi, se’ns retallin drets socials!

Assemblea de Barri de Sants