CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Manifest contra les retallades en projectes socials al barri de Poblenou (Bcn)

Dimarts, 27 desembre, 2011

LA GENERALITAT INCOMPLEIX EL CONVENI SIGNAT AMB EL PLA COMUNITARI ‘APROPEM-NOS’

Des de fa un temps, les retallades estan afectant a moltes entitats que desenvolupen projectes socials, a plans comunitaris i també a les prestacions socials que depenen directament de les Administracions.

A tall d’exemple:

Al barri de Sant Andreu hi ha un grup d’atenció a drogoaddictes que treballa des de fa 25 anys en la desintoxicació; la tasca que desenvolupava depenia de subvencions i, en tallar les administracions públiques la seva dotació econòmica, se l’han carregada.

A Sabadell, el Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants haurà de tancar per falta de suport financer de l'Ajuntament o, en el millor dels casos, s'haurà de repensar de tal manera que l'atenció integral a l'immigrant desaparegui.

El PIRMI o renda mínima d’inserció ha estat i és objecte de revisió per part de la Generalitat i pot comportar que moltes persones que la necessiten es quedin sense aquesta prestació social.

En particular, al Poblenou, aquesta manca de recursos econòmics està posant en perill l’existència del pla comunitari "Apropem-nos".

"Apropem-nos" és una xarxa d’entitats i serveis amb més de 10 anys d’implantació al barri del Poblenou que, sota la forma de pla comunitari, té per objectiu fomentar i enfortir la convivència entre els veïns i veïnes sigui quina sigui la seva procedència i donar resposta a necessitats en l’àmbit formatiu, laboral i jurídic. "Apropem-nos" porta a terme accions d’acollida, de sensibilització, de participació comunitària i d’inclusió social. Aquestes accions comporten un gran enriquiment cultural i humà, i a la vegada representen un treball de contenció i prevenció de conflictes. La tasca que fa "Apropem-nos" és possible gràcies al suport associatiu de moltes entitats i al treball voluntari de moltes persones, però econòmicament es sustenta en les subvencions de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. La Generalitat no ha pagat part de les subvencions concedides pel 2010 ni la totalitat de les concedides pel 2011. A tot plegat, se suma la incertesa de no saber quin tipus d’ajudes estan disposades a donar per al 2012, tant la Generalitat com l’Ajuntament.

Podríem pensar que les administracions, amb els seus mitjans, assumiran la responsabilitat i els serveis que fins ara feien entitats i projectes socials com Apropem-nos. Però, en temps de retallades i privatitzacions de serveis públics, no serà així, per manca de voluntat política i perquè es necessitarien molts més recursos per fer la mateixa feina. Per tant, ens trobarem en un context de forta crisi on els que més ho necessiten són els que menys protecció social tenen. Això comporta una fragilitat social fàcilment manipulable de la que es culpa en part als immigrants i també que prosperin actituds i manifestacions de xenofòbia i racisme que afecten greument la convivència. Hem d’entendre que, immigrants i no immigrants, gent treballadora que vivim del nostre sou o la nostra pensió, aturats...estem a la mateixa trinxera. A l’altra, hi ha el poder financer i econòmic i determinades polítiques. No perdem de vista, doncs, que és aquí on hem d’enfocar les nostres reivindicacions.

No es d’estranyar que, davant d’aquest escenari, s’aposti per mesures repressores, enlloc d’enfortir un pla de prevenció que identifiqui les causes de la crisi en la desigualtat i la injustícia. No entenem la benevolència amb que es tracten casos de corrupció, d’especulació i d’evasió de capitals mentre s’actua amb duresa amb els qui perden el seu habitatge, per posar un exemple. Demanem als poders polítics que estiguin al servei del poble i que valorin molt bé el que pot representar abandonar projectes socials com el d’Apropem-nos. Seria una injustícia fer-ho. I les conseqüències amb les que ens podem trobar són polaritzar cada cop més la societat, trencar la seva cohesió i crear més marginalitat.

Demanem a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que prenguin mesures perquè la crisi no la paguin els més febles.

Apropem-nos (xarxa ciutadana) i Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou

http://apropemnos.wordpress.com/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció