CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Manifest COVID-19 Escena Intermitent

Diumenge, 17 maig, 2020

“Tothom que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria que asseguri per a ell i la seva família una existència conforme a la dignitat humana, completada, si cal, amb altres mitjans de protecció social”.

(Art.23. 3 Declaració Universal dels Drets Humans)

ESCENA INTERMITENT és una plataforma que agrupa diferents col·lectius sotasignats i que neix amb la vocació de visibilitzar a tot un sector del treball cultural, històricament invisibilitzat i desregularitzat.

ESCENA INTERMITENT és un lloc de trobada, un espai obert de debat, un fòrum per compartir lluites, generar propostes i concretar accions de les treballadores del sector de les Arts Escèniques, Espectacles i Esdeveniments.

La nostra invisibilitat no ens fa menys necessàries en el desenvolupament de les activitats culturals. La nostra tasca imprescindible, però poc reconeguda, queda sovint menystinguda.

Reclamem la regulació de l’eventualitat del nostre sector, l’actual mancança en aquest sentit ens precaritza tant en drets laborals com en prestacions socials.

Tenim relacions contractuals, mercantils i laborals, històricament marcades per diferents figures com les d'obra i servei, autònomes o fixes discontinues. Tot i ser formes legals, habitualment no s’utilitzen de manera correcta i en certs casos algunes d’aquestes cauen en frau de llei degut al no reconeixement de les realitats específiques del nostre sector. Casuístiques diferents de contractació, que podem trobar de manera recurrent en un mateix esdeveniment.

I així, afloren una llarga llista de realitats distòpiques que a les especialistes del sector ens fan molt difícil de sobreviure.

ESCENA INTERMITENT sabem que moltes de les nostres problemàtiques venen de lluny i que caldrà trobar diferents solucions a diferents velocitats. Algunes tan ràpides com aplicar bé lleis i mesures que ja estan en vigència i demanar rectificacions. D’altres passaran per a assolir noves legislacions, més justes per al nostre sector i per aquelles que es trobin en les mateixes vulnerabilitats, com poden ser les rendes bàsiques universals, nous estatuts, convenis, etc.

ESCENA INTERMITENT es compromet a fer accions i a sumar esforços perquè aquests greuges es reverteixin.

La vulnerabilitat per la falta d'ajudes està portant a moltes professionals i a les seves famílies a situacions límit. A la precarietat a la qual es troba sotmès aquest sector caldrà sumar-hi una perspectiva incerta, a causa de la impossibilitat de reprendre l'activitat a causa a la crisi econòmica en la que estem immerses. Això suposarà en la majoria de casos un llarg període sense cap mena de recursos econòmics per fer front a les necessitats bàsiques.

No és casual que ESCENA INTERMITENT neix en aquest moment de l’excepcionalitat de la COVID-19, i motivada per la descoratjadora i injusta resposta que ens ha donat el Govern de l’Estat Espanyol via Reial Decret Llei 17/2020 del 5 de maig. Decret que atorga un accés extraordinari a la prestació per desocupació del sector cultural, excloent de manera explícita i discriminatòria a les treballadores culturals que no han estat contractats en el règim especial d’artistes. La Moncloa SÍ ens deixa enrere.

Per tot això, ESCENA INTERMITENT, com a primera acció, RECLAMEM una rectificació urgent del Reial Decret Llei 17/2020 per incloure a totes aquelles persones, independentment de la forma contractual del seu vincle laboral o autònom, en qualsevol de les diferents empreses i activitats del sector cultural, espectacles i esdeveniments públics, equiparant-se a les cotitzacions i prestacions corresponents.

#ESCENAINTERMITENT

SDR (Sindicat de Riggers)
AteCat (Associació de tècniques i tècnics de Catalunya)
TECNICAT (Sindicat de Tècnics i Tècniques)
Sindicat d'Espectacles de Barcelona de la CGT
Col·lectiu Estructurals de L'Auditori
Secció Sindical Auditori Intersindical-CSC
T de B (Tècniques de Borsa)
Col·lectiu de Tècniques de l'Espectacle (TécniKas)
Comité Teatre Lliure
Comité TNC (Teatre Nacional de Catalunya)
SMAC! (Sindicat de Músics Activistes de Catalunya)

https://forms.gle/ru2vyBv54WCV5TJcA

Des de BARCELONA per a totes les comunitats i territoris de l'ESTAT:

🦠 Manifest COVID-19 elaborat per professionals, sindicats i entitats dels nostres sectors.

✨Col·lectius de Técnic@s de l'Espectacle hem participat, a través de diverses rondes de reunions, en la redacció del text.

🔊 Per a adherir-te al manifest només cal obrir l'enllaç i complementar-lo, es pot fer a títol individual. Per a ajudar en la seva difusió, pega aquest missatge i fes-lo circular

#escenaintermitent
#nosaltrestambesomcultura