Manifest de PDI i PAS de la UAB en relació als expedients disciplinaris administratius i en reclamació de diàleg
Ahir 4 de desembre pel matí, a la Universitat Autònoma de Barcelona, es va celebrar una roda de premsa en la qual un grup de treballadors de la UAB, tant personal docent com administratiu i de serveis van mostrar el seu total suport als alumnes expedientats i a les mobilitzacions dels estudiants, exigint a les autoritats universitàries que es retirin els expedients i s'iniciïn la negociacions amb els afectats pel pla Bolonya. L'única solució que albiren els signants del manifest és el diàleg i la negociació.
Aquesta, segons ells, només es podrà realitzar si es creen espais de debat lliures i democràtics que serveixin per a millorar l'ensenyament públic universitària. La Roda de premsa es va celebrar a l'entrada del Rectorat de la UAB amb la presència d'un centenar de persones entre alumnes i signants del manifest. La lectura la van realitzar Ermen Gasssiot (professor de prehistòria), Pere Solà (Ciències de l'Educació) i Francisco Utrilla, treballador del PAS.
Les seves intervencions han demostrat com part de la comunitat educativa, justament la més compromesa, sensible i preparada, mostra com el diàleg és l'única via de solució als problemes i com a pesar del desànim que existeix en aquest i en tots els nivells de l'ensenyament públic a Catalunya, hi ha encara milers de persones amatents a lluitar per millorar l'ensenyament i no vendre's al primer postor.
Us passem a continuació el manifest:
Manifest de PDI i PAS de la UAB en relació als expedients disciplinaris administratius i en reclamació de diàleg
Les persones sotasignades, professores, investigadores i PAS de diferents facultats de la UAB, reunides el dimarts 2 de desembre ens adherim al comunicat següent, aprovat el Consell del Departament de Psicologia Social i el Consell de Departament de Prehistòria:
En relació amb els expedients disciplinaris administratius oberts a estudiants pels fets dels dies 18 d'abril i el 29 i el 30 de maig de 2008, el Departament e Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona reunit en Consell Extraordinari manifesta que:
Les mobilitzacions dels estudiants no s’han d’interpretar com una seqüència de fets aïllats sinó com un procés que es va desenvolupant al llarg del temps i que ha passat per diferents estats, fases i etapes. Aquestes han adquirit diferents expressions per la manca de respostes i l’absència d’un veritable procés participatiu de tota la comunitat universitària que hauria d’haver estat propiciat pels diferents òrgans de govern de la UAB. En aquest sentit considerem que s’incorre en un reduccionisme si només s’analitzen fets i/o esdeveniments i s’actua amb independència del procés i del context en el que han esdevingut. Per altra banda, no podem oblidar que als fets castigats en els expedients disciplinaris els precedeix una càrrega policial indiscriminada i injustificada. La institució va respondre amb violència al que va percebre com a violència: què més ha de passar?
En conseqüència:
1. Demanem al rector, o a qui el representi, que la seva decisió final sigui la de no aplicar una resolució d’uns expedients que mai s’haurien d’haver iniciat. La situació conflictiva en què estem instal·lats s’ha de resoldre immediatament, i els expedients disciplinaris són el pitjor instrument per a aconseguir-ho, ja que enterboleixen les pràctiques democràtiques i dialogants de les que hauria de donar exemple la institució universitària.
2. És urgent restablir i promoure el diàleg, sempre públic i obert i en qualsevol circumstància, present i futura, de manera que la comunitat universitària pugui abordar i atendre els diferents problemes sobre el funcionament de la universitat i el seu encaix en el conjunt de la societat actual.
3. És necessari crear les condicions i obrir els espais pertinents que permetin a tota la comunitat universitària discutir a fons i sense restriccions el significat, les conseqüències i les accions a emprendre en el procés d’implementació de l’EEES.
I a més volem manifestar que:
a. Els expedients son fruit d’un reglament dels temps de la dictadura que ningú no s'ha preocupat de modificar en cap dels múltiples processos de reforma que ha viscut la Universitat.
b. Els i les sotasignats volem ser agents actius del procés de diàleg i debat participatiu que ha de resoldre l'actual conflicte i presa de decisions sobre com ha de ser la universitat pública.
c. Fem una crida al personal docent i investigador i al personal d'administració i serveis de la UAB a afegir-se a aquesta iniciativa tot adherint-se al present manifest.
Podeu veure entrevistes sobre el tema a:
www.kaosenlared.net/noticia/huelga-ocupacion-uab-entrevistas-alumno-sancionado-portavoz-estudiante