CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Manifest d’Ecologistes en Acció de Suport als 8 encausats per una acció a CaixaBank

Dissabte, 29 desembre, 2012

Ecologistes en Acció demana l'arxiu de la causa contra 8 activistes per denunciar les activitats de CaixaBank

Al desembre de 2011, Ecologistes en Acció, com part del seu Congrés Confederal, va desplegar tres pancartes en la seu central de CaixaBank a Barcelona amb els textos “La Caixa arrasa el planeta”, “Justícia social i ambiental” i “Allibera't de la banca”. En l'acció directa no violenta van participar unes 300 persones, de les quals, 8 van desplegar dues de les tres les pancartes. Aquestes 8 persones s'enfronten a la petició de 8 mesos de presó en l'actualitat.

L'acció va denunciar diversos fets sobradament contrastables. El primer tenia a veure amb la denúncia de l'enorme acumulació de poder polític i econòmic en el sector bancari, afirmant que són els bancs, part fonamental dels “mercats”, qui estan dictant avui el gruix de les polítiques públiques que executen els Governs. Per a això estan usant les cadenes del deute públic, contret en gran part per a rescatar als bancs i antigues caixes en el seu naufragi immobiliari.

El segon eix de crítica va partir de l'evidència que CaixaBank controla partde les accions d'empreses espanyoles transnacionals d'enorme rellevància en els sectors energètic, de l'aigua i de les infraestructures. Parlem d'empreses amb polítiques ambientals i socials molt agressives, tant en el nostre país com en altres països del Sud: Agbar, Repsol, Gas Natural – Fenosa o Abertis. Solament per posar alguns exemples: Agbar està restringint l'accés a l'aigua potable a importants sectors socials en diversos llocs d'Amèrica Llatina; Repsol té camps petroliers en llocs d'altíssima biodiversitat; Gas Natural – Fenosa basa el seu negoci en els combustibles fòssils, els principals responsables de l'escalfament global; o Abertis està construint autopistes en tot el món que estan servint per a expandir un model urbanístic fortament depredador del territori.

La tercera línia de denúncia va tenir a veure amb l'aposta de CaixaBank, abans La Caixa, per l'especulació urbanística. Són centenars les urbanitzacions en tot l'Estat finançades per La Caixa, moltes d'elles convertides avui en actius tòxics, el que ha dut a CaixaBank a haver d'aprovisionar més de 2.500 milions d'euros per a la seva cartera de crèdit immobiliari. Altre exemple clar és la seva aposta per la polèmica Torre de Cajasol a Sevilla.

Finalment, l'acció també va denunciar que, malgrat tot això, CaixaBank està rebent generoses ajudes públiques per a la seva expansió, amb les quals s'ha convertit en el primer banc de l'Estat espanyol amb 342.618 milions d'euros en actius, per davant del BBVA i del Santander. Tal és el cas de la seva adquisició de Banca Cívica, que rebut 977 milions d'euros d'ajudes públiques; o la recent del Banc de València, amb 5.500 milions de diners que engrosseix el dèficit públic. A més, la filial de CaixaBank, Criteria, evadeix imposats mitjançant l'ús de paradisos fiscals.

És cert que Ecologistes en Acció podia haver escollit un altre mitjà per a comunicar les seves crítiques a l'entitat. Probablement hagués estat més efectiu que hagués pagat anuncis en els mitjans de comunicació de masses, com fa CaixaBank. No obstant això és obvi que Ecologistes en Acció, ni cap altre moviment social, té la capacitat econòmica per a fer-lo. Mentre el sistema democràtic actual segueixi discriminant en la possibilitat de comunicació social en funció de la capacitat econòmica, accions com la de desembre de 2011 en la seu central de CaixaBank tindran tota la legitimitat.

Amb aquesta acció, Ecologistes en Acció simplement segueix la senda de milers de persones que han realitzat accions de desobediència civil i que avui les nostres societats reconeixen per la seva labor en l'avanç cap a la justícia social i ambiental. Persones que van decidir enfrontar-se a sistemes injusts per aconseguir i/o mantenir drets i llibertats socials. La discriminació en l'ús de l'aparell judicial a favor del poder establert no és nova: mentre que les persones i/o entitats vinculades a les elits polític-financeres disposen de mitjans possibles per a evadir sancions (penals o econòmiques) -quan no se'ls indulta-, a les persones que protesten per a denunciar un ordre injust se'ls aplica amb tota la duresa.

Per tot plegat, les organitzacions sotasignants considerem que l'acció per la qual es demana 8 mesos de presó a cadascun dels 8 activistes va ser una acció legítima que mereix l'arxiu de la causa.

>>> Els col·lectius i organitzacions que vulguin signar aquest manifest, envieu un correu amb el nom de la vostra organització i correu de contacte a Jaume Grau (naturaleza@ecologistasenaccion.org) o bé ompliu el formulari a http://www.ecologistasenaccion.org/article24721.html

Ecologistes en Acció

Vídeo de l'acció:

http://www.youtube.com/watch?v=kKlS_Ulpz3w&feature=player_embedded

Més informació:

- ECOLOGISTES EN ACCIÓ CATALUNYA