CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Manifestació contra la tortura, els maltractaments institucionals i la impunitat, el 4 de maig a Barcelona

Dissabte, 27 abril, 2013

Cartell 1

La CGT de Catalunya crida a difondre i participar a les activitats que des de la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura s’estan organitzant, coincidint amb el judici que el proper dilluns 6 de maig començarà contra nou funcionaris de presons presumptament implicats en els fets de la presó de Quatre Camins.

Actes que aprofiten també per a denunciar la creixent violència policial i la impunitat repressiva contra els drets de les persones, individuals i col·lectius, que patim quotidianament: encerclament de manifestacions i càrregues policials, sancions i processos judicials, empresonaments, CIE’s, maltractaments policials ... i un llarg etcètera.

Entre aquests actes destaca la Manifestació contra la tortura, els maltractaments institucionals i la impunitat, que començarà el 17:30 a la Rambla del Raval de Barcelona.

Secretaria d'Acció Social CGT Catalunya


Manifestació contra la tortura, els maltractaments institucionals i la impunitat

Dissabte 4 de maig 2013 - 17.30h - Rambla del Raval de Barcelona

Altres actes:

- 28 d'abril, marxa a la presó de Quatre Camins, sortida a les 10h al solar del Mercat Municipal de Vilanova del Vallès.

- 2 de maig, a les 19h, acte unitari a l'Aula Magna del Campus d'Humanitat del Raval de la UB.

- 3 de maig, a les 19h a l'Ateneu Flor de Maig (Barcelona), presentació de l'Informe 2012 de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura.

- 6 de maig, concentració contra la impunitat, a les 9h a l'Audiència Provincial de Barcelona, Passeig Lluís Companys 12-14.

El proper dilluns 6 de maig comença el judici en què nou funcionaris de presons s’enfronten a un judici acusats d’haver comès greus tortures a un grup d’uns quaranta presos després dels incidents que van tenir lloc a la presó de Quatre Camins el 30 d’abril del 2004. Nou anys després dels fets se celebrarà un judici per uns fets que per a les organitzacions de drets humans i de suport a persones privades de llibertat suposa un dels capítols més greus de vulneració de drets humans de la història recent.

És per això que la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, conjuntament amb un gran nombre de col·lectius socials i de drets humans, convoquem la ciutadania a una manifestació que pretén ser un posicionament col·lectiu contra la pràctica de la tortura, els maltractaments institucionals i contra la impunitat.

Ens posicionem contra una policia que en no poques ocasions exerceix les seves funcions al marge de la llei, la qual durant anys ha incomplert la normativa d’identificació dels agents de policia, tot afavorint la impunitat policial. Així mateix, considerem insuficient la recent fórmula d’identificació dels agents antidisturbis anunciada per la Conselleria d’Interior de Catalunya i el Ministerio del Interior.

Ens posicionem contra la utilització de pilotes de goma per la policia, les quals han deixat massa persones ferides de gravetat i fins i tot han provocat la mort d’ Íñigo Cabacas al País Basc. Exigim que s’investiguin en profunditat tots els casos, que hi hagi reparació per a les víctimes i que Ester Quintana sigui l’última víctima d’aquestes armes.

Ens posicionem contra la violència que la policia utilitza contra els moviments socials que lluiten contra un règim que condemna grans sectors de la població a la pobresa i a la precarietat permanent.

Ens posicionem també contra la persecució sistemàtica que la policia porta a terme en l’espai públic contra sectors de la societat que intenten subsistir en l’actual context econòmic com venedors del top-manta, treballadores sexuals o persones que es dediquen a la recollida de ferralla.

Ens posicionem contra la tortura i els maltractaments sexuals, els quals pateixen especialment dones i persones transsexuals i transgèneres. També ens posicionem contra contra el tracte vexatori i degradant que pateixen lesbianes, trans i homosexuals per la seva condició sexual en els centres de privació de llibertat.

Ens posicionem contra les situacions de maltractaments en els Centres d’Internament d’Estrangers i en els processos de deportació. Exigim un cop més que es tanquin de manera immediata els centres d’internament de l’Estat espanyol.

Ens posicionem contra l’existència de Departaments de Règim Tancat a les presons i contra els FIES, règims de vida que en si mateixos són una pena degradant i cruel i on es donen situacions que fan augmentar el nombre de denúncies per maltractaments. Ens posicionem contra la negativa sistemàtica a concedir la llibertat a persones amb malalties greus, moltes de les quals acaben morint a la presó o al cap de dies o pocs mesos de sortir d’aquests centres.

Ens posicionem contra la pràctica de la tortura i dels maltractaments en qualsevol espai de privació de llibertat, contra la passivitat dels jutjats d’instrucció a l’hora d’investigar les denúncies per aquests fets, contra el paper passiu que en la major part dels processos té el Ministeri Fiscal, i en contra de la política sistemàtica de concedir indults als funcionaris que, malgrat els obstacles esmentats, acaben sent condemnats per aquests delictes.

Ens posicionem fermament contra tota forma de maltractament institucional. La pràctica de la tortura i de tractes o penes cruels, inhumanes o degradants és un greu problema social davant del qual els operadors jurídics, el poder polític i, en moltes ocasions els mitjans de comunicació, decideixen mirar cap a una altra banda.

Nosaltres ni mirem, ni mirarem cap a una altra banda. Continuarem visibilitzant i denunciant jurídicament i públicament aquest tipus de situacions.

Contra la tortura, contra els maltractaments institucionals i contra la impunitat

Per a l’adhesió d’entitats, col·lectius o organitzacions envieu e-mail a: adhesions4maig@gmail.com

Aquest manifest es presentarà en un Acte Unitari el 2 de Maig a l'Aula Magna de la UB-Raval a les 19h.

Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura

http://www.prevenciontortura.org

Vídeo #amotinats 4 de maig Manifestació contra la tortura, els maltractaments i la impunitat

http://www.youtube.com/watch?v=EHtThDux9D4&feature=youtu.be

Informe al govern espanyol sobre la visita realitzada a l'Estat espanyol pel Comitè Europeu per a la prevenció de la Tortura i de les penes o tractes inhumans o degradants (CPT)

http://www.cpt.coe.int/documents/esp/2013-06-inf-esp.pdf

MANIFEST:

http://www.prevenciontortura.org/wp-content/uploads/2013/04/Manifest-contra-la-tortura1.pdf

>>> Cartells dels actes en documents adjunts