CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Marroc: El Moviment 20 de Febrer compleix un any

Dijous, 23 febrer, 2012

Un any de lluites i esperances per al poble marroquí. Un any ha passat des del naixement de les mobilitzacions per un canvi real al Marroc, per la llibertat, la dignitat i la justícia per al seu poble. Un any d'avanços i reculades però que ha mantingut el pols de la mobilització en el carrer ferm i viu.

A pesar de totes les maniobres del poder: repressió i assassinats, divisions i enganys, reforma constitucional per a canviar sense canviar res, referèndum manipulat i boicotejat per la majoria, eleccions amb participació inferior al 40% i amb el triomf dels islamistes del PJD i el consegüent abandó del M20F dels islamistes de Justícia i Caritat, malgrat tot, aquest cap de setmana passat, en més de 40 ciutats marroquines, s'han produït manifestacions i fins i tot vaga general a Ait Bouayach (Alhoceima).

Commemoració del 20F en la província de Alhucemas

La lluita del M20F en la regió de Alhucemas (Alhoceima) està íntimament lligada a l'exigència de veritat i justícia per als 5 joves que van aparèixer sospitosament morts ara fa un any després de l'incendi d'un banc, encara que moltes dades apunten a la repressió policial com causant de les seves morts. Però també està lligada a les reivindicacions econòmiques i socials de la zona, especialment a la lluita dels diplomats i diplomades en atur.

Tot això ha fet que en la zona la commemoració del 20 F es desenvolupés durant 3 dies. El 19 de febrer es van realitzar manifestacions a Alhucemas, Imzouren, Ait Bouayach, on el dilluns 20 es va paralitzar totalment la població, fins i tot en dia de mercat, tot tancat i marxa popular cap a Alhucemas on, després de rebre les marxes dels diferents pobles, es va celebrar un míting amb intervenció d'un pare dels cinc màrtirs ple de ràbia i dolor. Després de la concentració, una marxa silenciosa es va desplaçar al banc on es van descobrir els cadàvers dels 5 joves fa un any. El 21 va ser Imzouren el centre de la manifestació del 20F, fent una manifestació pel centre de la ciutat.

Altres ciutats

Durant la nit del 18 al 19 a Casablanca es va realitzar una acampada nocturna que vaser el punt de partida de la manifestació del 20. A Khenifra, manifestació massiva. Importants manifestacions a Rabat, Tànger, Meknes, Marrakech, Agadir.

Crida del Consell Nacional de suport al M20F en la commemoració del 1r aniversari del moviment

Seguint la crida de la 4ª assemblea general del Consell Nacional de suport al Moviment del 20 de febrer - CNAM20 - celebrada el 29 de gener de 2012, per l'èxit de la jornada militant nacional: la commemoració del 1r aniversari del M20F els dies 19 i 20 de febrer, el Comitè de Seguiment del CNAM 20 crida a les seves organitzacions nacionals membres, a les coordinacions del moviment del 20 de febrer i als consells locals de suport al moviment, així com a totes les forces democràtiques i vives del país a:

* Mobilitzar-se per a organitzar el diumenge 19 de febrer de 2012 la 12ª Jornada de lluita nacional per tot el Marroc organitzant manifestacions i marxes potents i pacífiques que expressin la voluntat del moviment de seguir el combat contra el despotisme, l'opressió, la injustícia i la prevaricació, i per la dignitat, la llibertat, la igualtat, la democràcia, la justícia social i el respecte dels drets humans per al conjunt de les ciutadanes i ciutadans.

* Organitzar activitats artístiques, militants, i de difusió el dilluns 20 de febrer de 2012, aniversari de l'enlairament del M20F i que coincideix amb la commemoració del dia mundial de la justícia social decidit per l'ONU.

Un Marroc ple de revoltes i repressió

A més del Moviment 20 F que segueix manifestant-se en els carrers, les lluites del poble marroquí continuen amb força. Des de lluites obreres, lluites camperoles, d'aturats, del moviment amazigh, en defensa dels presos polítics i contra la impunitat de la dictadura, en tota la geografia marroquina es manifesta el malestar per la situació i la necessitat de canvis profunds i reals.

Les lluites obreres segueixen sacsejant el Marroc. Des de l'esclat dels miners dels fosfats de Ben Guerir, passant per vagues de diferents sectors del funcionariat i seguint per les lluites dels obrers agrícoles.

La lluita dels diplomats i diplomades en atur, disposats a fins i tot a la mort, com Abdelouahab Zaidoune, 27 anys, titular d'un curs de postgrau en dret i notaria per la Universitat de Fes, que va morir el passat 24 de gener després d'immolar-se amb foc, juntament amb altres dos companys davant el Ministeri d'Educació a Rabat. Són molts anys de lluita i de no ser escoltats el que ha dut al grup de diplomats superiors a la desesperació més absoluta. D'altra banda, la ANDCM ha desenvolupat una campanya de lluita des de les seccions regionals, provincials i locals amb manifestacions, concentracions, assegudes en tots els racons del Marroc i sempre lligades a reivindicacions populars, no exclusivament dels aturats, i en molts casos amb la implicació i participació de la població, com ha estat el cas de Tassa.

El moviment amazigh va celebrar l'any nou amazigh amb una manifestació a Rabat el 15 de gener, mostrant que, a pesar del reconeixement de la identitat amazigh en la nova constitució, contínua la lluita pels drets econòmics, socials i culturals del poble amazigh.

També continua la lluita per la llibertat dels presos polítics. L'alliberament del raper de Casablanca El Haqed (l'indignat), després de 4 mesos de presó i dels sindicalistes de Bouarfa Saddik Kabbouri, Mohamed Chennou i els seus altres companys, ha estat producte de la solidaritat popular. Des dels presos saharauis, els sindicalistes Driss Sedraoui i els seus companys, fins als estudiants de Tata i Fes en vaga de fam, la lluita per l'alliberament de tots els presos polítics marroquins i saharauis segueix estant viva.

Mouatamid, Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT

Vídeos i fotografies en el link:

www.cgtandalucia.org/El-Movimiento-20-de-febrero-cumple

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció