CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Marroc: El moviment 20-F pel boicot al referédum constitucional de l’1 de juliol

Dilluns, 27 juny, 2011

El divendres 17 de juny, Mohammed VI va llançar públicament el projecte de nova Constitució, preparat per una comissió escollida per ell mateix i va demanar el sí en el referèndum que es convoca per a 15 dies després, l'1 de juliol. La mascarada es posa en marxa.

El mateix divendres, després del discurs real, en diferents ciutats del Marroc el Moviment febrer 20 va sortir al carrer per expressar la seva oposició a la constitució elaborada pel Makzen.

Aquest havia preparat als seus «matons» per sortir al carrer i atacar als manifestants del 20F. A Rabat, Tànger i altres ciutats, aquests «baltajias» van atacar violentament als militants.

Tot l'aparell del poder s'ha posat en marxa

Tots els mecanismes de la dictadura alauita s'han posat en marxa:

* La repressió directa continua contra totes les forces d'oposició: els sindicalistes empresonats a Bouarfa, la detenció i tortura de l'estudiant de la UNEM de Fes Mohamed Ghalout, els nombrosos empresonaments, ferits i morts de les manifestacions del Moviment 20F (7 de moment: 5 a Alhucemas, 1 a Sefrou i l'últim a Safi)

* El reclutament de matons per atacar els manifestants del 20 F. Nombrosos vídeos mostren a dones demanant que se'ls pagui els diners promesos per la seva participació en les manifestacions de suport al rei. Entre 40 i 200 dirham es paga per sortir al carrer per defensar el sí i atacar a qui s'oposa, actuant com una subcontracta de la policia

* La utilització de tots els mitjans audiovisuals, de la premsa partidària, i de les publicacions de grups de pressió en suport al sí a la constitució.

* La utilització de les mesquites i la mobilització de les corrents religioses "sufís" finançades i teledirigides per l'Estat per utilitzar la religió en benefici del rei. L'Estat posarà certament tots els seus mitjans a disposició de la "Zaouia boutchichia" (un dels potents braços del Makhzen en la societat) que prepara a Casablanca el 25 de juny una "marxa" per al "Sí" a la constitució i així frenar la influència d'Al Adl wa al Ihsane (islamistes radicals que participen en el Moviment 20F). Recordem que la família del Cheikh Hamza (Zaim del Zaouia) està vinculada al Ministeri de l'Interior (un dels fills del Cheikh Hamza és governador a la regió oriental del Marroc i la família té nombroses vinculacions amb el ministeri d'Afers religiosos, i amb el palau ...

* El frau. Ja el ministeri de l'interior ha anunciat una participació de més del 80% de l'electorat i tots els mecanismes del Makzen en tot el Marroc s'han posat en marxa per assegurar, de totes les formes possibles, aquesta taxa de participació

* La divisió de l'oposició. Tots els partits del Makzen, inclosos els socialistes de la USFP i del PS, tots els sindicats, l'UMT, la UGTM, l'ODT ..., llevat de la CDT, s'afanyen a expressar la seva submissió al rei i el seu abandonament de la lluita per una constitució veritablement democràtica. Però la seva capacitat de mobilització és tan escassa, que el règim s'ha vist obligat a pagar les mobilitzacions al carrer.

La resposta del Moviment 20 F

El moviment de joves del 20 de febrer que reivindica canvis polítics al Marroc s'ha pronunciat pel boicot al referèndum sobre el projecte de constitució presentat pel rei Mohammed VI, i ha cridat a manifestar-se pacíficament en les grans ciutats del Marroc el diumenge 26 de juny. " Fem una crida al boicot d'aquest projecte de constitució que nosaltres rebutgem tant en el fons com en la forma", indica un comunicat publicat el dimecres sobre la pàgina Facebook del moviment, que compta amb més de 60.000 membres, cridant a manifestacions pacífiques en diverses ciutats del Marroc el diumenge 26. "Demanem a les ciutadanes i als ciutadans manifestar-se pacíficament en tot el Marroc per protestar contra aquest projecte que no compleix les condicions d'una constitució democràtica".

Ja el 19 de juny es van realitzar 70 manifestacions del M20F en diferents ciutats del Marroc, sent reprimides tant per la policia com pels "matons a sou" contractats per fer la feina bruta.

Al costat del M20F, 4 partits de l'esquerra radical (Via Democràtica, PADS, PSU i CNI), els islamistes d'Al-Adl OUA Al Ihsane, i el sindicat CDT, han decidit cridar al boicot. També cal assenyalar que les joventuts de la USFP i del PJD s'han pronunciat pel boicot, així com que, dins de la UMT i de la ODT, hi ha sindicalistes que s'estan pronunciant obertament pel boicot. La Unió Sindical de Funcionaris de la UMT i la Federació Nacional del Sector Agrícola de la UMT cridaven a participar en les manifestacions del diumenge 26 pel boicot.

La nova Constitució

La mateixa manera com s'ha desenvolupat el projecte de la nova Constitució mostra el seu caràcter antidemocràtic. Mentre al carrer s'empresona i es reprimeix l'exigència d'una constitució democràtica, expressada pel Moviment 20F, el projecte és elaborat a porta tancada per una comissió elegida pel propi rei, al marge del parlament i de tot el poble. Aquest projecte es presenta el 17 de juny, data en la qual es convoca a tots els partits i sindicats a acudir a escoltar el projecte real i sotmetre's a la seva decisió de que cal votar que sí en dues setmanes, l'1 de juliol, temps que es dóna per estudiar i pronunciar-se sobre un text de 32 pàgines.

El mateix dia, tots els xivatos i funcionaris del Ministeri de l'Interior busquen clients (dones grans, nens, taxistes, endollats ...) perquè surtin al carrer a aplaudir el projecte del rei, sense ni tan sols conèixer-lo.

Quant al seu contingut, en el projecte de la nova Constitució el rei nomena sempre al President del Govern (art. 47, del partit més votat), nomena els ministres a proposta del Primer Ministre (art. 47), dimiteix de les seves funcions els ministres (art. 47). Presideix el Consell de Ministres (art. 48) i és per tant sempre Cap de l'Executiu. És el cap dels exèrcits (art. 53), nomena els càrrecs militars, aprova els nomenaments en càrrecs civils mitjançant la seva Presidència del Consell de Ministres (art. 48), nomena i acredita els ambaixadors (art. 55), signa i ratifica els Tractats internacionals (art. 55, sota condicions). Pot parlar quan vulgui al Parlament, sense que hi hagi debat sobre el seu discurs (art. 52), presideix l'obertura de la sessió d'octubre del Parlament (art. 65), pot dissoldre les cambres del Parlament (art. 51). Aprova el nomenament dels magistrats (art57), exerceix el dret de gràcia (art. 58), presideix el Consell Superior de l'Autoritat de Justícia (art. 56), el Consell suprem de seguretat (art. 54) i pot declarar l'estat d'excepció (art 59). Mai es pronuncia en el text la paraula poble, s'utilitza el terme musulmà "oumma"

El rei és l'emir dels creients, el cap religiós que presideix el consell dels oulemes (art. 41) i el "representant suprem, símbol de la unitat de la nació, garant de la perennitat i continuïtat de l'Estat, àrbitre suprem entre les institucions" (art. 42). Déu, pàtria i rei segueixen sent els pilars de la nació.

Com conquestes de les lluites populars,, és la concessió d'un conjunt de drets sense canviar la naturalesa del règim (oficialització de la llengua amaziga, després de l'àrab clar, dret de vot als immigrants marroquins i també la constitucionalització d'una multitud de consells i instàncies sense poder de decisió que serveixen per repartir càrrecs entre l'oposició

Clarament el rei i el seu aparell, el Makzen, se situen per sobre de la Constitució i del poble, garantint la continuïtat de la dictadura. L'elit de palau seguirà monopolitzant el poder i les riqueses del país. Mohammed VI ocupa el 7è lloc entre els monarques més rics del món, amb 1.800 milions d'euros. La seva fortuna s'ha multiplicat per 5 en els últims anys i de fet aquestes dades són només la punta de l'iceberg: el secretisme sobre la seva fortuna és total.

Mouatamid

Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT

>>> Diversos vídeos informatius sobre el tema al web:

www.rojoynegro.info/marruecos-la-mascarada-la-nueva-constitucion-se-celebrara-el-1-julio-el-movimiento-20-f-defiende-el

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció