CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Marroc: Xè Congrés de la ANDCM, entre la lluita i la repressió

Dimarts, 11 gener, 2011

L'Associació Nacional de Diplomats i Diplomades en Atur del Marroc (ANDCM) prepara el seu Xè Congrés a celebrar a Casablanca del 29 al 31 de gener de 2011, sota els lemes de: “Per un organització forta i amb consciència de classe”, “Sensibilització sobre l'atur”, “Dret a treball”, “Per una lluita comuna contra l'exclusió social”.

En la seva assemblea nacional del 27 de desembre, la ANDCM ha llançat una crida a la mobilització de totes les seves seccions, mobilització que s'està desenvolupant des de finals de desembre.

Ferit de gravetat, per tortures a comissaria, el president de la secció de la ANDCM de Taourirt

La situació més greu s'ha produït a Taourirt on el president de la Secció de la ANDCM ha resultat greument ferit en el cap i pit, després de ser colpejat durament en la comissaria de policia. Traslladat en primer lloc a l'hospital de Taourirt, a l'agreujar-se el seu estat, se l'ha traslladat a l'hospital de Oujda. En una concentració enfront de l'ajuntament de Taourirt el passat dia 3 de gener, la policia va atacar als manifestants, detenint a 14 persones. Una vegada a comissaria, van començar a ser colpejats i colpejades com ve sent habitual en aquesta comissaria, on la tortura és la norma.

A Tinghir, com resultat de les mobilitzacions populars del passat 26 de desembre, 16 companys de la secció de la ANDCM es troben detinguts, inclòs el seu president, que va ser detingut el 4 de gener a Ouarzazate.

De la regió oriental, ens arriben notícies de Jerada on les marxes populars del 31 de desembre i del 1 de gener van sofrir una forta repressió amb 4 detinguts. El barri popular, on la ANDCM es manifestava, va ser totalment envoltat per la policia que va aplicar una repressió salvatge. La secció de la ANDCM rebutja les amenaces, la repressió i les falses promeses, farts de reunions amb el governador que no condueixen a no-res. També arriben notícies de repressió a Bni Tadjit, província de Figuig, on les concentracions del 5 i 7 de gener contra la pobresa i l'exclusió han sofert la repressió policial que ha causat nombrosos ferits. La policia ha convertit l'Ajuntament de Bni Tadjit en una caserna.

Les mobilitzacions han recorregut tot el Marroc. A Driouch hi ha hagut mobilitzacions, amb el suport per les seccions de la província de Nador, la coordinadora de les seccions de la província de Alhucemas ha realitzat diverses concentracions, també a Rabat, Tata, Berkane, Sefrou, Attaouia, Ait Ourir, El Khelaa, Afourare…

La recentment creada secció de Casablanca, lloc de celebració del pròxim congrés, està sofrint un continu assetjament per part de la policia. Policies de paisà vigilen dia i nit el local de reunió, tractant d'atemorir as aturats que acudeixen a les assemblees. Les concentracions han estat prohibides i reprimides.

A pesar d'això, la ANDCM es manté ferma en la seva lluita per una ocupació digna i el seu dret a l'organització (la ANDCM no està legalitzada amb el pretext que la llei no recull una associació formada exclusivament per persones aturades) i, al mateix temps, participa en tots les lluites socials, com en la revolta de Tinguir, i especialment en les coordinadores contra les pujades de preus que existeixen en diferents ciutats i pobles del Marroc, i en les coordinadores per l'habitatge digne que s'estan organitzant a Casablanca i Mohammedia.

Mouatamid, Equip de Treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT