CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Marxa el 12 de febrer a Alger, una aposta per un canvi social

Dimecres, 2 febrer, 2011

Finalment la marxa pel canvi ha estat fixada per al 12 de febrer a Alger per la "Coordinació Nacional per al Canvi i la Democràcia", que agrupa al sindicalisme autònom, a moviments d'oposició i organitzacions de la societat civil.

Aquesta coordinació, nascuda el 21 de gener arran de les revoltes de principis de gener que van provocar cinc morts i més de 800 ferits, havia anunciat la seva intenció d'organitzar una marxa entorn el 9 de febrer, data aniversari de la proclamació de l'estat d'urgència a Algèria.

El President d'honor de la Lliga algeriana per a la defensa dels drets humans (LADDH), Ali Yahia Abdenour, va anunciar la data de la marxa per al dissabte 12 de febrer, després de la reunió celebrada el divendres 28 de la coordinació, amb participació de més de 200 persones. El canvi de data es deu al fet que el dissabte és dia festiu pel que la participació dels treballadors pot ser més gran.

A partir de la reivindicació central, l'aixecament de l'estat d'urgència, instaurat fa 19 anys, el plantejament fonamental és “le départ du système", és a dir, el canvi. Basant-se en els exemples de Tunísia i Egipte, s'ha decidit adoptar el lema "système dégage" , posant l'accent en les reivindicacions econòmiques i socials, inclòs l'atur dels joves (més del 20% d'aturats) i l'escassesa d'habitatge, causes de la majoria de les revoltes.

La marxa començarà el dissabte 12 de febrer a les 11 del matí en la plaça 1r de maig per a anar fins a la Plaça dels Màrtirs, al peu de la Casba i al costat de Bad-el-oued, encara que l'itinerari concret es comunicarà déu dies abans, ja que s'espera que la marxa sigui prohibida, com ho va ser la del RCD del dia 22 de gener.

Reproduïm l'últim comunicat del 29 de gener de la Coordinació Nacional pel canvi i la democràcia (CNCD):

La Coordinació Nacional pel Canvi i la Democràcia (CNCD) informa que la marxa nacional pacífica que ha convocat per al dissabte 12 de febrer a Alger tindrà lloc des de la plaça del 1r de Maig fins a la plaça dels Màrtirs, a partir de les 11.

La Coordinació crida al poble algerià, als partits polítics, als sindicats i a les associacions de la societat civil per inscriure's en la dinàmica del canvi per:

* el canvi i la democràcia

* l'aixecament de l'estat d'urgència

* l'alliberament dels presos de les revoltes

* una Algèria democràtica i social

* obertura dels camps polític i mediàtic

* treball i justícia social

Alger, 29 de gener de 2011.


Pressions sobre el SNAPAP per a tractar d'impedir la marxa del 12 de febrer

El Comitè internacional de solidaritat amb el sindicalisme autònom algerià (CISA) ha fet públic el següent comunicat:

CISA ha estat informat de fonts fidedignes que la DRS accentua en aquests moments la pressió sobre el SNAPAP (Sindicat Nacional Autònom del Personal de l'Administració Pública) i això des de la reunió del divendres 21 de gener últim que va donar naixement a la Coordinació Nacional per al Canvi i la Democràcia. Aquesta coordinació, que agrupa sindicats autònoms, associacions i partits polítics, es dóna com objectiu formar un front unit amb la finalitat de respondre a la crisi social, econòmica i política per la qual travessa Algèria de la qual els recents enfrontaments són la més directa il·lustració.

Els signants de la crida resultant d'aquesta trobada exigeixen, en particular, l'aixecament de l'estat d'urgència, el respecte dels drets constitucionals i l'alliberament dels participants en les revoltes detinguts aquestes últimes setmanes.

La reunió del divendres 21 s'havia desenvolupat en els locals del SNAPAP a Alger (en la nova Casa dels sindicats). Queda clar que els generals de la DRS que controlen realment el país no estan disposats a acceptar la menor obertura democràtica. Així doncs, molt obertament, la DRS ha intervingut sobre militants del SNAPAP i algunes seccions per a intentar obtenir informació sobre les seves activitats actuals i sobre la Coordinació Nacional.

Es tracta evidentment d'una temptativa d'intimidació encaminada a a apagar des de l'arrel la creació de tot marc democràtica en el qual puguin expressar-se pacíficament les forces socials a Algèria. Inquiets per la degradació de la situació social i l'augment del descontentament, la DRS amenaça directament als sindicalistes autònoms del SNAPAP.

Denunciem tals mètodes i exigim que cessin immediatament. Alertem a l'opinió pública internacional, exigim el cessament immediat d'aquestes maniobres d'intimidació i de les pressions policials que s'exerceixen contra les forces democràtiques autònomes a Algèria. Reiterem la nostra solidaritat amb totes aquestes forces autònomes democràtiques, en particular amb el SNAPAP i els altres sindicats lliures.

CISA, 26-01-11.


El sindicalisme autònom algerià segueix avançant. Cap al congrés d'un nou Sindicat d'ensenyament superior

La coordinadora de les seccions del CNES (Consell Nacional d'ensenyament superior) ha pres com acord la creació d'un nou sindicat d'ensenyants universitaris, que es proposa anomenar CESS (Coordinació d'ensenyants d'ensenyament superior solidaris). Pròximament una assemblea general prendrà l'acord definitiu i presentarà el seu registre com sindicat, el que significarà un mesurament de la resposta del poder en aquesta situació, segons admeti o no el registre del nou sindicat.

El CNES es va crear a principis dels 90 després de la intifada d'octubre del 88 que va acabar amb el sistema de partit únic i va permetre el naixement del sindicalisme autònom. La llarga vaga general del 96, que va aconseguir augments salarials, resolució dels problemes d'allotjament i una revaloració del paper del professorat en la universitat, va suposar una consolidació del sindicat com principal força en el sector.

Des d'aquest moment, el poder se centra a destruir el sindicat des de dintre, sobretot, atraient a les seves files a responsables del sindicat. La convocatòria de vaga al maig de 2006 suposa un moment de clarificació clau, al ser declarada la vaga il·legal per la justícia. Una part de la Direcció, mantenint l'esperit i els estatuts del CNES, defensa que ha de ser l'assemblea general qui decideixi si es prossegueix amb la vaga o no, i una altra part pretén treure a l'assemblea general el poder de decidir, el que en realitat era un cop d'estat dintre del sindicat.

Des d'aquest moment, la ruptura ha estat un fet, a pesar de tots els intents durant més de tres anys per a resoldre el conflicte, quedant de manifest que ha estat una operació més de “clonatge” de les organitzacions sindicals, pràctica habitual del poder algerià en el terreny sindical per dividir i desactivar el sindicalisme independent.

Els abusos que viuen els ensenyants enfront d'un poder omnipotent fan imprescindible trencar la confusió sindical existent i crear un nou sindicat que mantingui l'esperit de lluita, el sindicalisme de base i autònom. També assenyalar que la coordinació de les seccions del CNES forma part de la Coordinació Nacional pel Canvi i la Democràcia, i ha cridat a la participació del sector en la marxa del dia 12.


Assemblea constituent de la Coordinació Nacional pel Canvi i la Democràcia a Algèria

El 8 de febrer, 19è aniversari de la declaració de l'estat d'urgència, és la data triada per la coordinació nacional pel canvi i la democràcia per a realitzar una marxa la primera reivindicació de la qual és l'exigència de la supressió de l'estat d'urgència que des de 1992 està declarat a Algèria. A iniciativa del sindicalisme autònom (SNAPAP, CLA, SATEF i la coordinació de les seccions del CNES) i de la Lliga Algeriana de defensa dels Drets Humans (LADDH), que ja havien fet pública la seva posició sobre les rebel·lions ocorregudes en tota Algèria, es va celebrar el 21 de gener una reunió amb una àmplia participació d'organitzacions de drets humans, sindicats autònoms, associacions estudiantils i de joves, comitès de barri i col·lectius ciutadans, associació de desapareguts, associacions de defensa de la dona, intel·lectuals i partits polítics, en la Casa dels Sindicats a Alger.

Els acords d'aquesta reunió van ser la creació d'una Coordinació Nacional pel Canvi i la Democràcia, l'exigència de posada en llibertat immediata dels detinguts per les manifestacions de la primera setmana de gener i l'exigència de l'aixecament de l'estat d'urgència, per a la qual el pròxim 12 de febrer convoquen una marxa nacional a Alger, amb aquesta reivindicació central.

Iniciativa del sindicalisme autònom en la lluita per la llibertat a Algèria

Més enllà dels punts acordats, el més important d'aquesta reunió és que suposa un primer pas per a crear un moviment unitari amb capacitat d'enfrontar-se al poder. I també és important assenyalar que qui ha fet possible aquest primer acord ha estat el sindicalisme autònom, que és qui ha pres la iniciativa, juntament amb la LADDH. Totes les iniciatives sorgides des dels partits polítics d'oposició d'unificar esforços han fracassat. Però la iniciativa que sorgeix ara des del sindicalisme autònom, és la de tenir clar que qualsevol canvi real a Algèria solament pot venir de la lluita popular i de la necessitat de fer una cosa que doni contingut a la còlera de la joventut.

Aquesta coordinació, que centra ara la seva lluita en l'objectiu comú i immediat d'acabar amb l'estat d'urgència, suposa la creació d'una instància unitària que pugui canalitzar la lluita popular cap a transformacions profundes. La revolució tunisiana ha ajudat a comprendre que el canvi vindrà, no del poder, sinó de la pròpia societat, del poble. La mateixa reacció governamental de fer de bomber, és a dir, de baixar els preus de l'oli i el sucre, d'abastir al mercat de borses de llet (que escassejaven fa pocs dies), la paralització de l'augment de l'electricitat, la importació de farina i blat per a evitar que pugi el preu del pa i anunciar mesures per a crear llocs de treball per als joves, mostren com, davant la lluita, el poder retrocedeix.

Comunicat constituent

Per una Coordinació Nacional pel Canvi i la Democràcia

Nosaltres, organització de drets humans, sindicats autònoms, associacions estudiantils i de joves, Comitès de barris i col·lectius ciutadans, associació de desapareguts, associacions de defensa de la dona, figures intel·lectuals i partits polítics:

* Ens inclinem davant la memòria de les víctimes i dels ferits de les rebel·lions populars i exigim l'alliberament immediat i incondicional de les persones detingudes per raons de manifestacions o delictes d'opinió,

* Anunciem la creació d'una Coordinació Nacional de Concertació per al Canvi Democràtic,

* Decidim l'organització d'una Marxa Nacional per a exigir l'aixecament de l'estat d'urgència que preval des de fa dinou anys i que immobilitza el país i vexa totes les llibertats i

* Expressem la nostra total solidaritat amb el poble de Tunísia en la seva lluita contra el totalitarisme i la instauració d'un Estat democràtic.

* Convençuts de la urgència d'accions col·lectives compromeses, el nostre plantejament està obert a totes les forces i a tots els actors de la societat amb la finalitat d'evitar a Algèria el caos i fer-la bascular seriosa i definitivament en una perspectiva de canvi democràtic.

Alger a 21.01.11.

Els signants: • Ali Yahia Yahia Abdenour • Fodil Boumala • LADDH • SNAPAP • Coordinació de les seccions CNES • CLA • SATEF • SOS Desapareguts • RAJ • Sindicat d'Estudiants de la Universitat de Tizi Ouzou, UMMTO • Comitè de desocupats del Sud • Col·lectiu Algèria Pacífic • Comitè del barri de Bab El Oued • Associació Tharwa-Fatma Soumer • Comitè de l'Institut de les Ciències Econòmiques, UMMTO • Associació AFAK • Associació estudiantil Nedjma, Universitat de Bouzaréah • MDS • RCD • PLJ

>>> Materials recollits i traduits per Mouatamid, de l'Equip de treball per al nord d'Àfrica de la Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT