Materials per trencar tòpics i falsetats sobre la immigració
En temps de crisi, desgraciadament, en lloc de lluitar contra els qui l'han provocada, hi ha sectors de població que busquen un boc expiatori a qui carregar les culpes de la situació, per exemple la població immigrant, a qui perceben com un competidor en l'accés a prestacions i serveis socials.
Es tracta d'un fenòmen que està en creixement, atiat per les formacions polítiques d'extrema dreta i per polítics de diversos partrits "democràtics" que fomenten de forma interessada el racisme i la xenofòbia o actituds de rebuig cap a la població immigrant, per tal de distreure l'atenció, aconseguir poder polític, desviar les crítiques que haurien d'anar contra els poders polítics i econòmics, i fomentar els enfrontaments entre la pròpia classe treballadora en competència per uns serveis i recursos cada dia més reduits, per culpa de les retallades que porten a terme els poders polítics i econòmics i que sempre afecten als sectors de població amb menys recursos econòmics .
Per facilitar elements d'informació i reflexió, per ajudar a trencar tòpics, estereotips, prejudicis, rumors i mentides que córren entre sectors de la població, us facilitem els dos documents adjunts:
- L'informe Immigració i Estat del benestar a Espanya, vol. núm. 31 de la Col·lecció Estudis Socials de l'Obra Social de la Caixa, realitzat per Francisco Javier Moreno Fuentes i María Bruquetas Callejo, amb dades prou contundents que mostren com les persones immigrants aporten més del que reben i no abusen dels recursos públics.
Adjuntem l'informe complet de 206 pàgines i també el resum de l'informe de 3 pàgines.
L'informe mostra com els arguments de sobreutilització i abús del sistema de protecció social per part de la població immigrant són injustificats, com el colapse en els serveis públics es deu a la falta de recursos que hi dediquen les administracions i no a una sobreutilització per part dels immigrants, i com han sigut una peça important en el creixement econòmic i el manteniment del sistema públic de pensions. Entre altres dades que aporta hi ha que malgrat que el 30% dels nouvinguts estan catalogats com a pobres, només un 6,8% de les intervencions en serveis socials es dirigeixen a aquest col·lectiu.
Us el podeu descarregar en catala
En la presentació de l'informe podem llegir:
"El present estudi aborda la complexa relació entre immigració i Estat de benestar a Espanya. El nombre d'immigrants en el nostre país ha augmentat en grau considerable en els últims anys, fins a situar-se en percentatges similars als dels països més desenvolupats de la Unió Europea.
La transformació en país receptor d'immigració es va produir en temps de vigorós creixement de l'economia i l'ocupació, bonança a la qual el fet migratori va contribuir decididament. L'esgotament de la llarga fase de creixement ha donat major visibilitat a la immigració i ha accentuat el debat sobre el seu impacte en els sistemes de protecció social.
Aquest volum pretén aportar informació contrastada sobre accés a les prestacions i serveis de l'Estat de benestar entre la població d'origen immigrant, però també sobre la contribució d'aquests col·lectius al finançament del benestar. Amb aquestes dades, els autors analitzen les implicacions de la immigració sobre la sostenibilitat econòmica i social de l'Estat de benestar a Espanya i subratllen el paper que aquestes poblacions han tingut com element revelador de les fortaleses i debilitats del sistema de protecció social".
- La Guia pràctica per a l’agent antirumor. Com combatre els rumors i estereotips sobre la diversitat cultural a Barcelona, un material de 137 pàgines editat per l'Ajuntament de Barcelona.
El propòsit de la guia és aportar una eina de suport per entrenar les habilitats i les actituds que afavoreixen la sensibilització basada en el diàleg, i donar una base de coneixements sòlida a les persones que desitgen desenvolupar una tasca sensibilitzadora activa per frenar les falses concepcions existents vers la població estrangera, que dificulten la integració i la convivència en unes ciutats cada cop més diverses i globals, i que volen afavorir dins del seu entorn actituds i percepcions més positives i integradores de la diversitat sociocultural.
Us la podeu descarregar a:
http://www.bcnantirumors.cat/sites/default/files/Guia%20antirumor.pdf
Attached documents