CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Memòria: els esclaus (la majoria catalans) als camps de Concentració Heliópolis (Sevilla) i a l’Illa de Saltés (Huelva)

Diumenge, 29 setembre, 2013

L'exèrcit franquista va arribar a recloure al març de 1939 a 3197 presoners en plena zona pantanosa.de l´illa de Saltés. Els presos van sobreviure un any a la intempèrie, entre fam, xinxes, puces i mosquits

ELS PRESOS DE LA ILLA DE SALTÉS (HUELVA)

Les autoritats militars van preparar nous centres d'internament per enviar als soldats republicans fets presoners després de la caiguda de Catalunya en el clarejar del que Franco es va obstinar a cridar l'Any de la "Victòria" :1939 .

I ho va fer. Un aquests llocs va ser el de Saltés Vell, lloc de mariners , privilegiat enclavament pesquer, almadrava i factoria - treballava les abundants sardines , el preuat tresor que buscaven els galions que venien del Llevant i Catalunya a pescar - calia aprofitar l'arribada de balenes a la zona. Tan gran era l'illa que al mateix temps va servir de factoria pesquera i presó .

Almenys això és el que recorda avui Jacinto Jiménez del Villar (1937) fill de Antonio Jiménez Valle i Juana del Villar , que regentaven una petita botiga, un cassalot de fusta, on venien estris útils i aliments de primera necessitat als pescadors de la temporada.

Al costat d'aquest paradís pesquer hi havia la misèria més gran Tan malament van veure les coses els militars encarregats de la vigilància i classificació de presoners que no van tenir més remei que recórrer a la població perquè no se'ls morissin de fam els captius.

Al cap i a la fi, encara que eren perillosos per la vida social "tots eren necessaris per a la victòria", segons resaven les proclames franquistes. Un pres treballant per a la causa feixista suposava un milicià més en les trinxeres.

Va ser llavors, quan la fam es va fer palesa a l'illa de Saltés, el moment elegit pel governador militar de Huelv , Enrique Fernández Rodríguez de Arellano, per redactar un comunicat que va servir per reconèixer el que ja era un secret a veus a Huelva:

Recentment s'havia establert a la capital un camp de concentració de presoners de guerra i que pel condicionament d'ells es necessitaven matalassos, plats, coberts, culleres i gots. Arellano esperava que el poble de Huelva lliurés al Govern Militar els efectes necessaris i el que no pogués aportar matalassos i estris, almenys que portés roba i sacs per a la confecció dels efectes .

Els presos arribaven en mvaixells mercants plens i eren conduïts sense més pertinences que la roba que duien a l'altra banda (Saltés).

El Governador militar no dubtava que la seva petició anava a trobar resposta: "Del despreniment i esperit de sacrifici habituals espera aportació d'aquest servei per portar als concentrats "un exemple real de la germanor espanyolíssim que presideix totes les relacions de la nostra Pàtria reconquerida en la seva unitat, grandesa i llibertat pel geni militar i la inspiració política del Caudillo", deia.

Aquest mateix dia en què el governador militar va fer públic el comunicat, gairebé al migdia, va tenir lloc al camp de concentració de presoners una missa de campanya .

Per descomptat, les autoritats van donar notícies a la població de la "immensa alegria" amb què els presos van rebre, de boca del capellà Marchiandarena, l'arribada divina al recinte, filat en algunes zones, i vigilat per un destacament interior de carabiners i un batalló de soldats ubicats en barracons a la vora puntaumbrenya, just a la zona on era accessible aquella illa. Qui anava a escapar d'un lloc envoltat d'aigua, ple d'esteros i canelles d'aiguamolls, fangosos i intransitables fins per als mariscadors i estant fresques frases de caps de camps similars on per cada un que s'escapés s'afusellaria a deu .

Els detinguts no tenien més remei que esperar els resultats de l'ordre general de classificació dictada pels presoners de guerra. Aquesta mena de test demoníac els qualificava en afectes (a Franco), dubtosos i desafectes . Per a la confirmació utilitzaven avals que es demanaven als pobles d'origen dels concentrats i que eren emesos pels nous ajuntaments, les juntes locals de Falange, presidents d'entitats patriòtiques de solvència , la Guàrdia Civil i el capellà .

Els afectes anaven llavors a les trinxeres franquistes, els desafectes passaven per un judici militar sumaríssim amb resultat de llargues condemnes de presó o mort i els qualificats com a dubtosos van ser condemnats a treballs forçosos als batallons de treballadors. En la majoria dels casos, mentre durava aquesta investigació, els presos treballaven en la construcció d'infraestructures, carreteres, edificis públics, mines i carregadors de mineral. Al costat de Saltés estava un dels més grans i importants que hi havia llavors a Espanya, el de la Companyia de Rio Negro. Un dels nuclis fabrils posats per Franco al servei de l'Alemanya de Hitler, tan present a Huelva a través de la família Klaus, del cònsol Adolf .

La utilització del pres com a mà d'obra (esclava i barata: cobraven 2 pessetes al dia i l'Estat nou li descomptava 1,50 per qüestió de manteniment, una rara intendència, treballaven vuit hores efectives) ja havia estat beneïda el 1937 pel Decret 281. Allà començava el procés de reeducació i reevangelització de la Nova Espanya de Franco , eucaristia forçosa, reconversió política i, de vegades, la delació. Els murs verticals d'aquella llar reconfortant que glossaven les cròniques periodístiques i després el NODO.

Les ciutats i províncies no reconeixien llavors per les seves catedrals o tresors artístics. Saltaven a la fama pel nombre de camps de concentració que albergaven. Uns, amb majúscules, Castuera (Badajoz) o Miranda de Ebro (Burgos). Altres, com Montilla (Còrdova) o Huelva, inscrits amb lletra petita a la llista general redactada per justificar les despeses que ara revela el Tribunal de Comptes després mantenir-les setanta anys amagades.

Els presos de Saltés estaven condemnats, de moment, a la fam i al fred, a la set, la desesperança, a l'espera de l'aval, a la humiliació i el menyspreu. Afectats per tota mena de malalties no se sap quants van poder morir), suportaven els atacs de polls, xinxes i tot tipus d'insectes marismenys. La misèria més absoluta. Tros de pa i sardines. Curiós . Escassíssimes en aquell paradís pesquer anomenat Saltés on avui recorda Jacinto Jiménez del Villar que "es podia pescar gairebé amb les mans".

Rafael Moreno. Huelva Información

http://www.todoslosnombres.org/php/verArchivo.php?id=920

EL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE HELIÓPOLIS (SEVILLA)

Tot el treball i passos per dignificar i senyalitzar el camp de concentració de heliopolis(Sevilla) per part del Grup de Història de la memòria Social de CGT Andalusia:

http://www.todoslosnombres.org/php/verArchivo.php?id=7688

ALGUNS DELS PRESOS POLÍTICS QUE VAREN ESTAR AL CAMP DE
CONCENTRACIÓ O PRESÓ HABILITADA DE HELIOPOLIS (SEVILLA)
.
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión

Jacinto Abadal Prats Badalona (Barcelona) Chófer
Cecilio Adell Gasulla Barcelona (Barcelona) Mecánico ajustador
Carlos de la Ahumada Gual Tarragona (Tarragona) Abogado
Ramón Aixelá Vall Juneda (Lérida) Labrador
Pedro Albagés Balvells Vilosell (Lérida) Agricultor
Amable Alcaraz Maestre Barcelona (Barcelona) Práctico Farmacia
Francisco Alás Valldellón Estadilla (Huesca) Jornalero
Jaime Aloy Meté Manresa (Barcelona) Panadero
Tomás Altaba Bello Barcelona (Barcelona) Jornalero
Miguel Amaya Ventura La Junquera (Gerona) Barbero
Cándido Añanas Íñiguez Barcelona (Barcelona) Escribiente
Severo Araque Morales La Guardia (Jaén) Jornalero
José Armengol Bosch Galliners (?) (Gerona) Agricultor
Juan Armero Escribano Barcelona (Barcelona) Chófer
José Arnau Clos Lérida (Lérida) Confitero
Guillermo Arnau Redón Barcelona (Barcelona) Impresor
José Arnaus Pascual Santa María del Estany (Barcelona) Tejedor
Casimiro Aragó Vallbona Martorelles (Barcelona) Comercio
Antonio Arco Sánchez Güéjar Sierra (Granada) Labrador
Pedro Arias Velazco Madrid (Madrid) Panadero
Juan Arqué Moragues Vinaixa (Lérida) Labrador
Agustín Arques Vilá La Cava (Tarragona) Labrador
Celedonio Ars Ferrer Palanet de Maroteres? (Lérida) Labrador
Miguel Artés Soteras Mulins de Rey (?) (Barcelona) Peón
Máximo Arroyo López Olius (Lérida) Labrador
Eusebio Arroyo Palacios Casarrubios del Monte (Toledo) Labrador
Eusebio Arrufat Barberán Barcelona (Barcelona) Picapedrero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Juan Asbert Gilabert Barcelona (Barcelona) Carretero
José Ansejo Pomero Barcelona (Barcelona) Camisero
Saturnino Aylagas Pomero Barcelona (Barcelona) Tocinero
José Aymá Palé Barcelona (Barcelona) Comercio
Enrique Baiges Fornás Camarles (Tarragona) Labrador
Ramón Balagueró Aldabó Puigvert de Agramunt (Lérida) Jornalero
Antonio Balboa Gómez Torá (Lérida) Carpintero
Domingo Baldi Escoda Rasquera (Tarragona) Barbero
José Balmes Sanz Barcelona (Barcelona)
José María Baza Cortiella Tarragona (Tarragona) Electricista
José Barceló Calvo Barcelona (Barcelona) Estudiante
Esteban Barral Gros Badalona (Barcelona) Carpintero
Jaime Barreda Ferrando Sierra Engarcerán (Castellón) Campesino
Joaquín Barron López Barcelona (Barcelona) Comercio
Enrique Barrás Abal Barcelona (Barcelona) Profesor Mercantil
Faustino Barroso González Albacete (Albacete) Camarero
Domingo Batalla Llovera Artesa de Segre (Lérida) Labrador
Enrique Belenguer Navarro Barcelona (Barcelona) Mercantil
Manuel Belmar Díaz Barcelona (Barcelona) Cortador Calzado
José Beltrán Talón Barcelona (Barcelona) Broncista
Ramón Bellosta Fragín Bierge (Huesca) Campesino
Juan Bemages Pedret Barcelona (Barcelona) Albañil
Luis Benavent Llenas Barcelona (Barcelona) Peluquero
Antonio Benet Andreu Barcelona (Barcelona) Electricista
José Beral Serra Barcelona (Barcelona) Albañil
José Berenguera Oms San Quirico de la Serra (?) (Barcelona) Labrador
Antonio Bernat Nerín Fanlo (Huesca) Labrador
Ginés Bernal García Barcelona (Barcelona) Tornero
Fernando Bernés Vázquez Hospitalet (Barcelona) Electricista
Guillermo Birches Díez Villayuda (Burgos) Chófer
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Francisco Blázquez Romero Zalamea de la Serena (Badajoz) Albañil
Ramón Boada Ferré Plá de Cabra (Tarragona) Tintorero
Juan Bolívar Bolívar Noalejo (Jaen) Labrador
Pedro Bomastre Banlias Barcelona (Barcelona) Contable
José Borrás Orellana Barcelona (Barcelona) Impresor litógrafo
José Borrel Saborit Prat del Llobregat (Barcelona) Vaquero
Manuel Brazo Partida Reus (Tarragona) Peluquero
José Broquelers Carné Esparraguera (Barcelona) Jornalero
Juan Buera Blanch La Ampolla (Tarragona) Labrador
Pedro Butxona Yorba Barcelona (Barcelona) Panadero
Juan Cabañero Alarco Barcelona (Barcelona) Encuadernador
José Cabero Beltrán San Adrián del Besós (Barcelona) Limpieza pública
Miguel Cabos Pujols Barcelona (Barcelona) Lampista
Ramón Cajigós Ibáñez Altorricón (Huesca) Campesino
Juan Calaf Fernández Rodoña (Tarragona) Labrador
Francisco Calatayud Panadés Barcelona (Barcelona) Albañil
Eduardo Calmó Blanch Figueras (Gerona) Militar (Cabo del
Tercio)
Javier Calvente Crespo Andújar (Jaén) Maestro
Esteban Calzada Alabreda Barcelona (Barcelona) Agente Comercio
José Calzada Bellsoley Granollers (Barcelona) Electricista
José Camprubí Riera Barcelona (Barcelona) Mecánico
Antonio Camps Blanquer Cocentaina (Alicante) Panadero
Jaime Camps Ratés Barcelona (Barcelona) Carpintero
Francisco Campos Santiago Málaga (Málaga) Limpiabotas
José Canals Ribó Badalona (Barcelona) Albañil
Antonio Cano García Barcelona (Barcelona) Chófer mecánico
Marcelino Cantó Sendra Pira (Tarragona) Pintor
Miguel Caparró Serrano Tarrasa / Hospitalet (Barcelona) Jornalero
Pedro Carbonell Batlle Barcelona (Barcelona) Escribiente
Santiago Carbonell Bernat Igualada (Barcelona) Dependiente
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Ramón Carbonell Casco Corsá (Gerona) Carpintero
César Carné Carreras Osera de Ebro (Zaragoza) Cartero
José Carulla Torres Tarrés (Lérida) Labrador
Juan José Casas García Esplugas Llobregat (Barcelona) Impresor
Esteban Casals Valero San Juan de las Abadesas (Gerona) Fabril
Ricardo Castellón Salamero Barcelona (Barcelona) Mecánico
Marcelino Castro Sestao (Vizcaya) Marino
Leopoldo Catalán Collado San Andrés (Barcelona) Chófer
Luís Caubet Arasa Argentona (Barcelona) Comercio Carbón
Miguel Centellas Giribeto Calaf (Barcelona) Varios
Ramón Cid Benet Tortosa (Tarragona) Labrador
Ramón Cid Ferré Gavá (Barcelona) Jornalero
Ramón Cid Roca Tortosa (Tarragona) Escribiente
Ramón Cimorra Bové Albí (Lérida) Contable
Matías Civit Bergadá Juneda (Lérida) Estudiante
Emilio Clares Sama Tremp (Lérida) Peón Albañil
Joaquín Claret Calaf Barcelona (Barcelona) Matarife
Ramón Clariá Valls Pavía (Lérida) Jornalero
José Claré Oller Barcelona (Barcelona) Telegrafista
Antonio Climent Miguel Barcelona (Barcelona) Guarnicionero
Antonio Closa Torra Calaf (Barcelona) Albañil
Félix Cogolludo Barroso Gálvez (Toledo) Campesino
Pedro Colomé Rives Las Franquesas del Vallés (Barcelona) Chófer
Tomás Coll Plana Barcelona (Barcelona) Contramaestre máquina tejido
Juan Coll Vidal Pratdip (Tarragona) Labrador
José Collado Bou Barcelona (Barcelona) Albañil
Esteban Collet Puigvert San Esteban (Barcelona) Agricultor
Donato Coma Carbonell Queralbs (Gerona) Estudiante
José Comellas Comellas Barcelona (Barcelona) Camarero
José Compte Altarriba San Martín de Sobremunt (Barcelona) Jornalero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Juan Compte Miró Morera de Montsán (Tarragona) Agricultor
Agustín Compte Senserrich Igualada (Barcelona) Agricultor
Constantino Conde del Río Madrid (Madrid) Guardia de asalto
Joaquín Contreras Roauro Molina de Segura (Murcia) Jornalero
Alfonso Corbacho Navarrete Barcelona (Barcelona) Dependiente de muebles
Vicente Corma Jover Prat del Llobregat (Barcelona) Jornalero
José Cortada Pujol Centelles (Barcelona) Jornalero
Manuel Cortijo Álvarez Albacete (Albacete) Cocinero
Buenaventura Coscollola Vilá Torá (Lérida) Comercio
José Coscollola Vilá Torá (Lérida) Jornalero
Magín Cotet Ruiz Barcelona (Barcelona) Albañil
Casto de la Cruz López Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) Industrias sanitarias
Julio Santa Cruz Quiscal Barcelona (Barcelona) Maestro nacional
Pascual Cubedo Mayol Villarreal (Castellón) Labrador
Manuel Cubel López Torrijas (Teruel) Jornalero
Ovidio Cubells Montoliú Torrijas (Teruel) Labrador
Antonio Cudós Lalvia Castelló de Farfaña (Lérida) Labrador
Miguel Chaves Herrero Llansá (Gerona) Carabinero
José Dalmán Ferrán Puigpelat (Tarragona) Comercio
José Dam Grifol San Lorenzo de Savall (Barcelona) Tejedor
Francisco Degea Ruiz Cehegín (Murcia) Agricultor
Cristóbal Degea Salcedo Cehegín (Murcia) Agricultor
Manuel Delmonte Aguado Valencia (Valencia) Pintor de coches
José Antonio Dellá González Prat del Llobregat (Barcelona) Albañil
Pablo Dies Ascaso Anzánigo (Huesca) Jornalero
Abelardo Domec (?) Ara Sariñena (Huesca) Ferroviario
Juan Doménech Doménech Barcelona (Barcelona) Ladrillero
José Doménech Falguera Artesa de Lérida (Lérida) Labrador
Juan Doménech Torres Barcelona (Barcelona) Dependiente
Antonio Domeque Vallvé Barcelona (Barcelona) Electricista
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Ramón Domingo Cabeza Tarragona (Tarragona) Chófer
Joaquín Domingo Herrarte Barcelona (Barcelona) Mecánico
Manuel Domingo Rodríguez Galera (Granada) Agricultor
Salvador Dorado Vázquez Sevilla (Sevilla)
Miguel Cruz Dostés Fuentes Barcelona (Barcelona) Tranviario
Ramón Durán Abelló Barcelona (Barcelona) Funcionario Municipal
Emilio Durán Areste Ripoll (Gerona) Chófer
Ramón Durán Capdevila Torá (Lérida) Peón Caminero
Daniel Durán Fornós Tortosa (Tarragona) Dependiente
Francisco Duxans Bayell Calella (Barcelona) Tejedor
Salvador Escoda Llevaria Falset (Tarragona) Chófer
Juan Escoda Pallarés Massalcoreig (Lérida) Oficinista
José Esparó Solá Santa María del Estany (Barcelona) Jornalero
Samuel Espert Pamias Barcelona (Barcelona) Guardia de seguridad
Francisco Espiet Bernades Planés (Gerona) Agricultor
Juan Espinosa del Olmo Barcelona (Barcelona) Jornalero
José Estárlich Salines Barcelona (Barcelona) Peluquero
Ciriaco Esteban Velasco Valladolid (Valladolid) Guardia de asalto
Manuel Estébanez Morera La Línea de la Concepción (Cádiz) Carpintero
Domingo Estopá Almasellas Barcelona (Barcelona) Panadero
Luis Fabrech Fábrega La Escala (Gerona) Vaquero
Luis Fábregat Carrera Artesa de Lérida (Lérida) Comercio
Ramón Fábregat Utges Castellserá (Lérida) Panadero
Miguel Faig Solana Arbucias (Gerona) Carrocero
Feliciano Faiges Melis Juneda (Lérida) Panadero
José Faudós Segura Barcelona (Barcelona) Jornalero
Ramón Farré Carné Benavent de Lérida (Lérida) Agricultor
Jaime Farré Lloreta Vilosell (Lérida) Labrador
Antonio Farnesio de Dios Gavá (Barcelona) Carabinero
José Fanquer Serra Alcolea de Cinca (Huesca) Labrador
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Manuel Febrer Febrer Barcelona (Barcelona) Estudiante
Leoncio Fernández Moraga Bilbao (Vizcaya) Ebanista
Francisco Ferrándiz Vidal Sabadell (Barcelona) Aprestos
José Ferrando Gil Barcelona (Barcelona) Lubrificantes
Luís Ferrando Salvador Sierra Engarcerán (Castellón) Labrador
Juan Ferrer Almirall Masquefa (Barcelona) Jornalero
Braulio Filter Ruger Cañada Rosal (Sevilla)
Pedro Folch Blay Constanti (Tarragona) Labrador
Jaime Font Coll Barcelona (Barcelona) Floricultor
Martín Fontcuierta Marsó Barcelona (Barcelona) Vendedor ambulante
Miguel Fort Casas Molins de Rey (Barcelona) Mecánico fabril
Manuel Fortiño Povill Barcelona (Barcelona) Labrador
Felipe Franch Garriga La Cava (Barcelona) Jornalero
Eduardo de la Fuente Gomila Madrid (Madrid) Panadero
Simón Fueris Benito Barcelona (Barcelona) Albañil
Tomás Fuentes Navarro Barcelona (Barcelona) Limpieza pública
Antonio Fuster Mestres Barcelona (Barcelona) Practicante Farmacia
Jaime Gabarró Cuatrecasas Igualada (Barcelona) Barbero
José Gallart Cosmet Vinaixa (Lérida) Labrador
Emilio Gallego Estrada Madrid (Madrid) Impresor
Guillermo Gamundi Llombart Barcelona (Barcelona) Mecánico
Joaquín García Adell Barcelona (Barcelona) Camarero
José García Algán Barcelona (Barcelona) Pintor
Manuel García Argüelles Súria (Barcelona) Chófer
Pedro García Costa Lorca-Ramonete (Murcia) Marinero
Leandro García Fabián Barcelona (Barcelona) Camarero
José García López La Ramona (Alicante) Panadero
Pedro García Montoya Badalona (Barcelona) Licorista
José García Rodríguez Andújar (Jaén) Jornalero
Joaquín García Suriá Barcelona (Barcelona) Chófer
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Esteban García Talancón Barcelona (Barcelona) Dependiente de comercio
Juan García Toledo Cardona (Barcelona) Minero
Manuel García Torán Barcelona (Barcelona) Chófer mecánico
Francisco García Villanueva Montblame (Tarragona) Carpintero
Gonzalo Garrido Eslava Ademuz (Valencia) Barbero
José Garriga Llort Reus (Tarragona) Labrador
Vencestas Garriga Morera Granollers (Barcelona) Contramaestre
Francisco Gázquez Teruel Granollers (Barcelona)
Manuel Gea García Badalona (Barcelona) Vidriero
Manuel Gené Domech Barcelona (Barcelona) Serrador mecánico
Manuel Gil Mínguez Torrijas (Teruel) Chófer
Agustín Gil Novella Santa Coloma (Barcelona) Vidriero
Pedro Giralt Giralt Lloret de Mar (Gerona) Chófer mecánico
José Girona Comas Palamós (Gerona) Pescador
Juan Gispert Serret Ruidoms (Tarragona) Campesino
Pedro Gómez Collado Calaf (Barcelona) Jornalero
Adrián Gómez Mena Lérida (Lérida) Oficial Juzgado
Francisco González García Rodalquilar (Almería) Herrador
Fernando González Giménez Gavá (Barcelona) Carpintero
Vicente González Martínez Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Manuel González Uría Barcelona (Barcelona) Cocinero
José Gorges Cornudella Miralcamp (Lérida) Ladrillero
Julián García Domínguez Osera del Ebro (Zaragoza) Jornalero
José Grané Vendrell Manresa (Barcelona) Yesero
Miguel Gras Mauri Barcelona (Barcelona) Escribiente
Francisco Gran Cañadell Barcelona (Barcelona) Escribiente
Melitón Giral Valls Santa Margarita de Mombuy (Barcelona) Labrador
Domingo Guarch Gimeno Sabadell (Barcelona) Fabril
Manuel Guarch Gimeno Sabadell (Barcelona) Jornalero
Juan Guijosa Güils Barcelona (Barcelona) Cocinero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Antonio Guillem Duero Sabadell (Barcelona) Jornalero
Bartolomé Guillem Panqué Barcelona (Barcelona) Impresor
Juan Guitart Butxaca Barcelona (Barcelona) Chófer
Pedro Hares Cullell Vidrá (Gerona) Carrocero
Pedro Hernández Fernández Madrid (Madrid) Labrador
Joaquín Ibáñez Denis Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) Chófer mecánico
Francisco Ibáñez Edo Barcelona (Barcelona) Engrasador
José Ibars Centelles (Barcelona) Carnicero
Rogelio Ibars Ramón Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Juan Idanez García Cardona (Barcelona) Jornalero
Justino Ius Blasco Badalona (Barcelona) Vidriero
Gregorio Jordán Massó Bañolas (Gerona) Jornalero
Francisco Jorge Aragoneses Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Pedro Jové Ferrer Riudecañas (Tarragona) Labrador
Juan Jover Pineda Alguazas (Murcia) Jornalero
Miguel Juancomartí Lahosa Arenys de Mar (Barcelona) Guardia de asalto
José Juncá Sanz Sabadell (Barcelona) Fabril y textil
Ramón Juspí Pijuán Olujas (Lérida) Jornalero
Antonio Kalenda Camino Barcelona (Barcelona) Periodista
Ramón Lardíes Sesé Lardíes (Huesca) Labrador
Joaquín Latorre Gerona Barcelona (Barcelona) Carpintero
Jaime Layola Ollé Gavá (Barcelona) Albañil
José Laxuz Cagigós Barcelona (Barcelona) Comercio
José María Lazuz Baró Barcelona (Barcelona) Empleado de banca
Vicente Limas Torres Agramunt (Lérida) Jabonero
Blas Linares Verdú Manresa (Barcelona) Panadero
Joaquín López Capel Barcelona (Barcelona) Práctico Farmacia
José López Caula Barcelona (Barcelona) Banca
Manuel López Cogos Pedro Muñoz (Ciudad Real) Chófer
Ramón López Conde La Guardia (Jaén) Jornalero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Pablo López Gálvez Córdoba (Córdoba) Jornalero
Manuel López González Barcelona (Barcelona) Estudiante
Jesús López Martínez Badalona (Barcelona) Guardia de asalto
Antonio Luque Barca Málaga (Málaga) Vendedor ambulante
José Llach Calero Barcelona (Barcelona) Tintorero
Ramón Lladós Domingo Navarcles (Barcelona) Tejedor
Ramón Llamas Vilá Valencia (Valencia) Panadero
Vicente Llinares Silvestre Altea (Alicante) Panadero
Juan Llouch Romagosa Pueblo… (?) (Barcelona) Comercio
Manuel Llorca Farnós Barcelona (Barcelona) Protésico dental
Eduardo Lloveras Sagarra Barcelona (Barcelona) Mercantil
Fernando Llumell Tubau Sabadell (Barcelona) Mecánico
Rufino Maestro Téllez Madrid (Madrid) Ciclista
Carlos Martí Figueras Cantallops (Gerona) Agricultor
Leonardo Martí Homs Barcelona (Barcelona) Panadero
José Martín Llucián Barcelona (Barcelona) Centralista
Leandro Martín Martín Villamuelas (Toledo) Campesino
Quintín Martín Martín Talavera de la Reina (Toledo) Tabernero
Manuel Martín Sánchez Ahillones (Badajoz) Campesino
Catalino Martínez Blasco El Tiemblo (Ávila) Jornalero
José Martínez Carrera Monzón (Huesca) Cabo Guardia Civil
Ángel Martínez Carro San Adrián del Besós (Barcelona) Jornalero
Luis Martínez Cervelló Barcelona (Barcelona) Camarero
Antonio Martínez Giménez Galera (Granada) Agricultor
Servando Martínez López Badalona (Barcelona) Comercio
Lorenzo Martínez Melquiades Robledo (Albacete) Agricultor
Benito Martínez Pastor Yelamos de Abajo (Guadalajara) Jornalero
José Martínez Pérez Barcelona (Barcelona) Escribiente
Cayetano Martínez Soca Barcelona (Barcelona) Carpintero
Juan Martínez Villar El Bonillo (Albacete) Caminero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Rosendo Martorell Ortega Barcelona (Barcelona) Jardinero
Clemente Martorell Raventós San Clemente de Llobregat (Barcelona) Agricultor
Marciano Masegosa Torreblanca Barcelona (Barcelona) Tranviario
Nicolás Masmitjá Espunyá Las Presas (Gerona) Labrador
Joaquín Massa Massa Calella de la Costa (Barcelona) Electricista
Ramón Mata Vall Barbens (Lérida) Maestro nacional
Gerónimo Mateo Mateo Benferri (Alicante) Agricultor
Manuel Medina Fuentes Dehesa de Guadix (Granada) Agricultor
José Mené Montserrat Barcelona (Barcelona) Impresor
José Mestre Grau Barcelona (Barcelona) Delineante
Joaquín Miguel Francisco Barcelona (Barcelona) Portuario
Andrés Miguel García Gelsa (Zaragoza) Labrador
Francisco Miguel Ramón Benicarló (Castellón) Labrador
José Minguel Batet Barbens (Lérida) Jornalero
Pedro Miquel Amatller Barcelona (Barcelona) Mozo Almacén
Joaquín Mirambell Tiana Barcelona (Barcelona) Contable
Amadeo Miret Durán Gavá (Barcelona) Tejedor
Juan Francisco Molla Hernández Cuevas de Almería (Almería) Labrador
José Moncás Fonts Gavá (Barcelona) Albañil
Antonio Montero Miguel Málaga (Málaga) Cervecero
Evaristo Montero Sánchez Barcelona (Barcelona) Bombero
Ángel Morales Moreno Puerto de Mazarrón (Murcia) Marinero
Juan Morales Sánchez Barcelona (Barcelona) Técnico electricista
Juan Morell ?Bachs San Pol de Mar (Barcelona) Tintorero
Luís Morellón García Gelsa (Zaragoza) Labrador
José Moreno Moreno Yeste (Albacete) Labrador
Francisco Morer Villacampa Yebra (Huesca) Carpintero
Juan Muñoz Monelse Barcelona (Barcelona) Chófer
Francisco Muñoz Rallo Noalejo (Jaén) Labrador
Martín Mur Aguilar Artasona (Huesca) Labrador
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Alejandro Murillo Martínez Alcázar de San Juan (Ciudad Real) Estudiante
Francisco Murio Barcelona (Barcelona) Camarero
Joaquín Navarro Armengol Barcelona (Barcelona) Panadero
Domingo Nicolás Arroyo Barcelona (Barcelona) Auxiliar de cocina
Manuel Nocelo Monteiro Quintás (Orense) Labrador
Carlos Noel Granell Barcelona (Barcelona) Piedra artificial
Pedro Nogués Matas Amer (Gerona) Jornalero
Juan Oliva Orrit Barcelona (Barcelona) Panadero
Ramón Olivella Coca Barcelona (Barcelona) Empleado Ayuntamiento
Francisco Oliveras Andreu Barcelona (Barcelona) Mecánico
Eusebio Oliveras Roura Palamós (Gerona) Escribiente
Francisco Oriente Puig Tortosa (Tarragona) Jornalero
Sebastián Oró Rey Bessell (?) (Lérida) Labrador
Matías Ovejero Gómez Barcelona (Barcelona) Enfermero
Antonio Pacheco Vázquez Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Antonio Palacín Sanz Gistaín (Huesca) Campesino
Servando Palacios Rodríguez Camarenilla (Toledo) Campesino
José Pallás Palán Omells de Nagaya (Lérida) Jornalero
Felipe Pamíes Martí Tárrega (Lérida) Sastre
Carlos Panadés Vidal Igualada (Barcelona) Agricultor
Ramón Panés Soledad Barcelona (Barcelona) Comercio
Juan Pardo Ceballos Begas (Barcelona) Estudiante
Jaime Parés Xibillé Vilasar de Mar (Barcelona) Estudiante de medicina
José Parra Molina Premiá de Mar (Barcelona) Labrador
Juan Paton García Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Leandro Paz Córdoba Casarrubios del Monte (Toledo) Labrador
José Oriol Peitxs Tries Barcelona (Barcelona) Mecánico
Pedro Pella Geli Barcelona (Barcelona) Estudiante de ingeniería industrial
Roberto Pérez Bes Falset (Tarragona) Pintor
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Joaquín Pérez Ferrer Valencia (Valencia) Metalúrgico
José Pérez Segura Barcelona (Barcelona) Minero
Joaquín Pey Gusiné Darnius (Gerona) Carrero
Victoriano Pifarré Bonel Torrefarrera (Lérida) Labrador
Enrique Pijuán Serra Florejacs (Lérida) Labrador
Emilio Pinal Álvarez Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
José Plans Borrell San Celoni (Barcelona) Labrador
Miguel Pons Buixaderas Vilasar de Mar (Barcelona) Fogonero
José Porras Miret Vilafranca del Panadés (Barcelona) Ebanista
Ernesto Potes Santiú Sabadell (Barcelona) Jornalero
Marcelino Prat Prat Castellfullit del Boix (Barcelona) Labrador
Modesto Preirons Vendrell Solerás (Lérida) Labrador
José Puerta Sánchez Rioja (Almería) Comercio
Francisco Puig Mari Barcelona (Barcelona) Escribiente
Ramón Puig Roca Catí (Castellón) Labrador
Marcial Puig Torre Copons (Barcelona) Jornalero
Ramón Puig Vila Angensola (Barcelona) Jornalero
José Puiggrós Abella Palamós (Gerona) Sastre
José María Puig Gómez Malet Viures (Tarragona) Agricultor
Ismael Pujol Tarragó Tortosa (Tarragona) Escribiente
José Pujols Mintal Aviá (Barcelona) Jornalero
Vicente Puyal Lajara Barcelona (Barcelona) Labrador
José Querol Montoliú Barcelona (Barcelona) Peón
Luis Querol Traver Barcelona (Barcelona) Mecánico
Pascual Quiles Boluda Barcelona (Barcelona) Panadero
Jaime Quintana Ripoll Falset (Tarragona) Campesino
José Rafar Solé Labayos (Labayos) Minero
Francisco Rafart Navarro Barcelona (Barcelona) Empleado de banca
Bautita Raga García Masanasa (Valencia) Chófer
Francisco Ramón Suñen Vallesana (?) (Barcelona) Electricista
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Luis Rasines Manranique Campo de Criptana (Ciudad Real) Dependiente
Jacinto Reigada González Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Pedro Requena Martínez Cardona (Barcelona) Minero
José Ribes Camat Barcelona (Barcelona) Camarero
José Ribes Riu Barcelona (Barcelona) Camarero
Ramón Riu Riu Solsona (Lérida) Mecánico
Estanislao Roca Dalmau Barcelona (Barcelona) Albañil
Diego Roca Martínez Tortosa (Tarragona) Agricultor
Enrique Roca Rocas Bescanó (Gerona) Fabril
Celestino Rodilana Guallar Barcelona (Barcelona) Enfermero
Mariano Rodríguez Cruz Rafal (Alicante) Agricultor
Antonio Rodríguez López Murtas (Granada) Agricultor
Eugenio Rodríguez Muñiz Barcelona (Barcelona) Metalúrgico
José A. Rodríguez Perera Divera Madrid (Madrid) Dependiente
Justo Rodríguez Roca Barcelona (Barcelona) Mecanógrafo
Juan Roig Clua Cardona (Barcelona) Ladrillero
Pedro Roig Llanet Figueras (Gerona) Agricultor
Domingo Romañá Gaspart San Celoni (Barcelona) Estampador
Teófilo Romero Cervera Madrid (Madrid) Peluquero
Pablo Romero Ocania Arenas de San Juan (Ciudad Real) Agricultor
Francisco Rovira Puig Barcelona (Barcelona) Lampista
José Royo Pirla Osso de Cinca (Huesca) Campesino
Miguel Royo Pirla Osso de Cinca (Huesca) Campesino
José Ruestes Oró Torres de Segre (Lérida) Carpintero
José Ruiz Barea Málaga (Málaga) Camarero
Víctor Ruiz Costa Barcelona (Barcelona) Pintor
Ventura Rull Gascó Falset (Tarragona) Chófer
Benigno Saavedra Fernández Barcelona (Barcelona) Fogonista
Isidro Sabata Besora Solsona (Lérida) Labrador
José Sabaté Altés Vandellós (Tarragona) Agricultor
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Pedro Sala Creus Manresa (Barcelona) Camarero
Ramón Sala Guix Vich (Barcelona) Dependiente
Pascual Sala Soler San Juan de Vilatorrada (Barcelona) Fabricación de caucho
Antonio Salgado Gómez Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Antonio Salinas Bernabéu Callosa de Segura (Alicante) Panadero
Virginio Salmerón Marín Robledo (Albacete) Chófer
Salvador Saltó Maquiñá Vilaseca (Tarragona) Labrador
Juan Salvador Roig Amposta (Tarragona) Barbero
Luís Sánchez Arjonilla Madrid (Madrid) Abogado
Ricardo Sánchez García Barcelona (Barcelona) Albañil
Nicasio Sánchez Manzanes San Juan de las Abadesas (Gerona) Ferroviario
Juan Sánchez Rubio Águilas, Cuesta de Gos (Murcia) Marinero
Pedro Sánchez Sánchez Tarragona (Tarragona) Estudiante
Juan Sánchez Serafín Barcelona (Barcelona) Metalúrgico
Ramón Sampere Pastor Barcelona (Barcelona) Chófer
Domingo Sansalvador Rolés Barcelona (Barcelona) Dependiente
Manuel Sanz Lahuerta Barcelona (Barcelona) Jornalero
Luis Sarmiento Delgado San Feliú Llobregat (Barcelona) Repulsador aluminio
Abilio Sarrato Ayné Tarrasa (Barcelona) Ferroviario
José Segarra Alviá Albesa (Lérida) Panadero
José Segarra Fábregas Reus (Tarragona) Cerrajero
José Segura Escofet La Llacuna (Barcelona) Labrador
Pedro Seró Vidal San Sadurni de Noya (Barcelona) Maestro nacional
Juan Serrá Falgá Barcelona (Barcelona) Bombero
Jaime Serra Sabater Palamós (Gerona) Labrador
Ramón Serra Solá Florejachs (Lérida) Labrador
Carlos Serrallonga Expósito Amer (Gerona) Labrador
Juan Serrano Cortés Barcelona (Barcelona) Chófer
Vicente Serrano Menero Villarreal (Castellón) Labrador
Celestino Simó Prat Torá (Lérida) Herrero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
José Simó Seder Almazora (Castellón) Jornalero
Jaime Singla Trullás Talamanca (Barcelona) Labrador
Pascual Solá Miguel Barcelona (Barcelona) Jornalero
José Solanes Argilés Lérida (Lérida) Comercio
Manuel Soldevila Sella Valencia (Valencia) Guardia Civil
José Soler Gispert Barcelona (Barcelona) Impresor
Jaime Soler Vidal Barcelona (Barcelona) Pollería
Antonio Soriano Medina Barcelona (Barcelona) Dependiente
Julián Sorribas Roselló Barcelona (Barcelona) Comercio
Antonio Sousa Diéguez Parbón (Orense) Labrador
Jacinto Subietas Bové Barcelona (Barcelona) Carnicero
José Suriñach Berga San Privat de Bas (Gerona) Labrador
Manuel Tallada Ramia Ortells (Castellón) Labrador
Salvador Tallada Ribot Bescanó (Gerona) Carrero
Justino Tardá Tardá Castellfullit del Boix (Barcelona) Jornalero
Antonio Tayans Deseures Ripoll (Gerona) Pintor
Miguel Teipidó Ortiz Lérida (Lérida) Maestro nacional
Francisco Teipidó Santiago Barcelona (Barcelona) Tejedor
Juan Terro Aznar Andorra (Teruel) Agricultor
Juan Terol Muñoz Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) Albañil
José Tiró Amorós Barcelona (Barcelona) Estudiante
Pedro Tobajas Vicente Barcelona (Barcelona) Escribiente
Valentín Tobarra López Bonete (Albacete) Músico
Juan Tomás Boté Santa Coloma de Gramanet (Barcelona) Matarife
José Tomás Cervera Tortosa (Tarragona) Chófer
Vicente Toreal Giménez Barcelona (Barcelona) Aprestador
Emilio Torn Galet Solerás (Lérida) Trabajador Municipal
Antonio Torrá Castany Barcelona (Barcelona) Fábrica de gasolina
Joaquín de la Torre Admal Barcelona (Barcelona) Carretero
Amalio Torregrosa Nicolau Muro de Alcoy (Alicante) Panadero
Nombre y apellidos Localidad (Provincia) Profesión
Antonio Torres Martínez Barcelona (Barcelona) Conserje
José Torrents Barberá Barcelona (Barcelona) Mecánico
Jaime Torres Turull Verdú (Lérida) Labrador
José Trias Pujol Vilasar de Mar (Barcelona) Estudiante
Pedro Turull Queralt San Lorenzo Savall (Barcelona) Tejedor
Julio Urgel Pariente Igualada (Barcelona) Aprestador
Juan Urpi Porrera Barcelona (Barcelona) Mecánico
Enrique Urquizu Gil Barcelona (Barcelona) Comercio
Antonio Urrea Soler Corbera (Murcia) Ganadero
Manuel Vaamonde Carril Barcelona (Barcelona) Guardia de asalto
Gregorio Vallego Herrero Barcelona (Barcelona) Cajas de Cartón
Martín Vallés Ramón Barcelona (Barcelona) Sastre
José Valls Jornet Barcelona (Barcelona) Banca
Rodesindo Vázquez Domínguez Bouzachago (?) (Orense) Labrador
José Ventura Cerdá Barcelona (Barcelona) Guardia de seguridad
Emiliano Verdejo Díaz Barcelona (Barcelona) Engrasador
Joaquín Vicente Ejarque Barcelona (Barcelona) Auxiliar contable

Més informació:

- Recuperando la Historia de la memoria Social de Andalucía

- Recuperant la Història de la memòria Social de Catalunya

- Todoslosnombres.org