Méndez disposat a acceptar l’abaratament de l’acomiadament
El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha afirmat que la proposta que ha fet el Govern en la taula de reforma laboral d'ampliar l'ús del contracte de foment de l'ocupació estable (la indemnització de la qual per acomiadament improcedent és de 33 dies per any treballat, enfront dels 45 dies dels indefinits ordinaris) podria servir perquè sindicats i patronal trobin "un punt d'enteniment".
El Ministeri de Treball suspèn la reunió del diàleg social d'avui "per problemes d'agenda".
Méndez, en declaracions a Antena 3, va subratllar que l'extensió del contracte de 33 dies, modalitat que va néixer en 1996 amb l'auspici de patronal i sindicats, podria contribuir que CCOO, UGT i CEOE trobessin "fórmules d'aproximació", doncs no es tractaria d'un contracte de nova creació i amb això s'impulsaria l'ocupació estable amb tutela judicial. Encara que el líder d'UGT entén que en aquest tema podria haver possibilitats d'acord amb els empresaris, no ho veu tan clar pel que fa a la rebaixa de cotitzacions empresarials a la Seguretat Social, a la qual segueix sense renunciar la CEOE.
En opinió de Méndez, una retallada de quotes seria "inconvenient i difícil d'assumir". Preguntat per la lentitud del procés negociador del diàleg social, el dirigent sindical va recordar que els sindicats estaven en disposició de signar un acord ja al juliol passat. "Però no es va poder i no per culpa dels sindicats. Per tant, si hi ha retard, no se'ns pot atribuir aquesta responsabilitat", va insistir.
Méndez va qualificar de "barbaritat" que faig qui pretengui atribuir al retard de la reforma laboral el qual s'hagi generat tant atur a Espanya i va recordar que no són les normes laborals les quals creen ocupació, sinó el creixement econòmic i, a més, en el cas actual, l'alliberament del crèdit per part de les entitats financeres.
El dirigent d'UGT, que va advocar per intensificar les converses patronal-sindicats per a buidar el camí cap a l'acord laboral, va assenyalar a més que, per a finals de maig, les parts implicades en la negociació de la reforma laboral haurien d'estar en condicions de signar un acord. La creació d'ocupació, el més important El líder sindical va indicar a més que la creació d'ocupació hauria de ser un objectiu prioritari, per sobre de la retallada del dèficit públic. "Per sobre de l'estabilitat macroeconòmica ha d'estar l'estabilitat de les famílies i, mentre el crèdit arribi en comptagotes, les famílies no poden donar un pas endavant i aquest pas endavant ho han de donar les administracions públiques", va dir.
Méndez va advertir que una política de retallada del dèficit públic tan "prematura" com la qual està "imposant" la UE i que el Govern espanyol està seguint de manera "acrítica", retardarà la recuperació econòmica "significativament", encara que no fins a 2016, com diu el FMI per al cas d'Espanya, l'economia del qual no creixerà a taxes del 2% fins a aquest any, segons les prediccions d'aquest organisme.
El líder d'UGT va recordar que el FMI presenta "notables desenganys" en la seva trajectòria de prediccions, però sí va donar la raó a l'organisme que la creació d'ocupació només vindrà de la mà del creixement econòmic, una afirmació que tira per terra la tesi que per a crear ocupació es necessita una reforma laboral. Méndez, que va assegurar que la situació de Grècia no pot comparar-se "ni per remei" amb l'espanyola, va afirmar que la crisi econòmica l'estan pagant els treballadors "per partida doble". D'una banda, amb la seva ocupació i salari, i per un altre, en el tema fiscal, doncs enfront de la seva posició de "contribuents fidels", hi ha altres que no paguen els seus impostos. "Hi ha hagut ja una recuperació molt important dels beneficis del sector financer, els rics són més rics i els nivells d'evasió fiscal són molt importants. Per tant hi ha altres problemes que resoldre si es vol acabar amb el dèficit públic sense haver de recórrer a una retallada de la despesa pública, el que va a retardar de manera notable la recuperació", va explicar.
>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: El economista
www.kaosenlared.net/noticia/mendez-dispuesto-aceptar-abaratamiento-despido