CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 100.000 dones que van avortar el 2011 no haurien pogut fer-ho amb la reforma prevista de Gallardón

Dissabte, 28 setembre, 2013

El 2011 van avortar 118.359 dones i d'elles, 105.341 (el 89%) no podrien haver-ho fet si la situació se'ls hagués plantejat a partir que entri en vigor la reforma propulsada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón. Aquesta és la denúncia que ha fet avui la plataforma Decidir ens fa lliures , que suma 300 entitats socials i que ha presentat a l'Ateneu de Madrid un calendari de mobilitzacions per intentar frenar una llei que, segons el mateix Gallardón, serà aprovada pel Consell de Ministres abans que acabi octubre.

La plataforma ha sumat el nombre de dones que van avortar el 2011 (de 2012 encara no hi ha dades) per motius econòmics o laborals amb implicacions en la salut mental (35.500), les menors de 16 i 17 anys que no van informar als seus pares (unes 500 noies), les que van avortar perquè el fetus patia una malformació greu però compatible amb la vida (3.234) o les que ho van fer sense tenir cap motiu dels anteriors, sinó simplement perquè no estaven preparades per ser mares o no volien ser-ho (66.107 ).

"Aquest últim grup representa el 60% del total i ara es queden fora, com la resta, perquè no poden al · legar res per entrar en la llei de Gallardón", denuncia Empar Pineda, una de les portaveus de la plataforma. Aquesta feminista vol recalcar la importància del mig centenar de menors de 16 i 17 anys que es poden veure afectades. "Hi ha casos molt greus, de noies que pertanyen a famílies desestructurades, o estan soles o han estat violades", afirma.

La llei actual és una llei de terminis, però amb la reforma es tornaria a un model de supòsits on només es podria avortar en cas de violació, de risc per a la vida de la mare o de malformació del fetus , però en aquest últim cas tot indica que només es podrà interrompre l'embaràs en cas que la malformació sigui molt greu. "Tot són incerteses, perquè Gallardón no deixa gens clar, fa un pas endavant i després recula i després dóna un altre pas", denuncia Pineda que, amb la resta d'activistes de la plataforma ha sol · licitat ja diverses vegades reunir-se amb el ministre, sense èxit .

Les organitzacions socials han plantejat una sèrie de mobilitzacions el proper 28 de setembre, quan se celebrarà el Dia d'Acció Global per l'Accés a l'Avortament Legal i assegurança. Per fer força, la plataforma Decidir ens fa lliures reclama a tots els sectors de l'àmbit polític, sanitari i social que s'uneixin a la protesta. Gallardón ja ha donat cinc terminis en dos anys per a l'aprovació de la llei, però les entitats feministes es temen que aquesta sigui ja la definitiva.

FONT: ELDIARIO.ES

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció