CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 20 milions de persones viuen en situació de precarietat a l’estat espanyol

Diumenge, 18 novembre, 2012

La taxa de precarietat a Espanya, que inclou nuclis familiars amb ingressos conjunts iguals o inferiors a 12.000 euros bruts anuals, així com famílies sense ingressos, es va incrementar fins a arribar al 43,7% de la població, de manera que en l'actualitat afecta un total de 20,6 milions de persones.
Agències

La crisi ha augmentat en dos milions més el nombre de persones adultes que viuen en situació de precarietat, degut sobretot al repunt de l'atur, a la reducció de salaris i als ajustaments duts a terme pel Govern en els últims anys, segons es desprèn l'informe 'Adéu a les classes mitjanes', elaborat pel col · lectiu de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha), presentat avui en el seu XII Congrés anual, celebrat a Bilbao .

L'informe, elaborat a partir de dades oficials de diferents organismes estatals i autonòmics, revela que la taxa de precarietat a Espanya , que inclou nuclis familiars amb ingressos conjunts iguals o inferiors a 12.000 euros bruts anuals, així com famílies sense ingressos, es va incrementar fins arribar al 43,7% de la població, de manera que en l'actualitat afecta un total de 20,6 milions de persones.

D'aquesta manera, segons els tècnics del Ministeri d'Hisenda, les rendes de les llars mileuristes es concentren, sobretot, entre els assalariats que sumen 16 milions, seguits pels adults sense ingressos (2,9 milions) i els autònoms (gairebé 1 , 7 milions).

A finals de 2007, quan tot just es començaven a notar els efectes de la crisi, la precarietat s'estenia al 40% de la població, uns 18,5 milions de persones, entre els quals es comptabilitzaven 2,1 milions d'adults sense ingressos, 744.000 menys que ara.

300 MILIONS MENYS PER LA TRIBUTACIÓ DE LES SICAV.

Des de llavors, els rendiments del treball dels assalariats i autònoms no han deixat de caure, mentre que, per contra, les rendes altes han invertit gran part del seu capital en diferents instruments com les SICAV, societats patrimonials i altres instruments d'inversió per reduir o eludir els pagaments al Fisc. De fet, Hisenda perd anualment prop de 300 milions d'euros per la baixa tributació de les societats d'inversió, que se situa en només un 1%.

Segons Gestha, aquesta quantitat és només la "punta de l'iceberg" , que amaga una bossa de rendes del capital i plusvàlues de "dimensions gegantines" en mans dels accionistes que no tributen en l'IRPF, mentre no retirin la seva participació. Per la seva banda, les grans fortunes eviten retirar els seus fons per no pagar al fisc.

L'elevada taxa de precarietat és diferent en funció del lloc de residència de les persones que es troben en aquesta situació. D'aquesta manera, amb el 53% i el 51% respectivament, Extremadura i Andalusia són les comunitats amb una major precarietat, seguides de Múrcia (47,7%) i Galícia (47,7%). Per la seva banda, Navarra i el País Basc registren la menor precarietat de l'Estat, amb el 22,2% i el 24,1%, respectivament.

Així mateix, els contribuents més benestants també han evitat tributar el gruix del seu patrimoni a l'IRPF, declarant com guanys de capital, el gravamen més elevat fins a la reforma de desembre de 2011 era del 21%, tot i que el nou tipus màxim per a aquestes rendes ( 27%) continua sent molt inferior al que suporten els assalariats pel seu treball, que va des el 24,75% fins al 52%. Amb tot, Gestha valora la major tributació que, a partir de 2013, s'aplicarà a les plusvàlues generades en menys d'un any, una mesura que pretén reduir l'especulació i el frau, com un primer pas cap a la millora de la progressivitat de l'IRPF .

Segons els tècnics del Ministeri d'Hisenda, aquesta desigualtat entre rendes baixes i altes també s'ha ampliat per les successives pujades d'impostos, especialment en l'IVA i IRPF. A aquestes s'han sumat les retallades aprovats en els últims dos anys i mig, que han impactat especialment en el poder adquisitiu de les rendes inferiors als 33.000 euros anuals, que engloben al 85% dels treballadors.

Per contrarestar aquesta situació de precarietat, Gestha proposa un seguit d'iniciatives que per si soles permetrien recaptar més de 63.000 milions d'euros anuals sense necessitat d'ampliar les diferències salarials i centrant les inspeccions sobre grans corporacions i patrimonis, que concentren el 71,7% de l'evasió fiscal.

Una de les mesures incloses en aquest paquet, que consisteix en excloure els guanys patrimonials especulatives, principalment immobiliàries i sobre valors mobiliaris, del concepte de rendes de l'estalvi, permetria a l'Estat recaptar 1.380 milions d'euros addicionals cada any.

IMPOST A LES GRANS FORTUNES.

A més, entre les propostes per augmentar la recaptació i reduir la desigualtat entre rendes, Gestha també defensa l'aprovació d'un projecte de llei per crear un impost sobre la Riquesa d'àmbit estatal, evitant així les bonificacions autonòmiques al 100% de la quota, amb mínims exempts similars als vigents en l'Impost sobre Patrimoni, a qui substituiria a partir de 2013.

No obstant això, consideren que el tipus efectiu d'aquesta nova taxa hauria triplicar al de l'actual impost, a més d'incorporar fórmules per evitar la interposició de societats amb què les grans fortunes puguin eludir el pagament, així com incloure la ja esmentada exempció de la plena propietat del deute públic.

Tot i estar a favor de l'Impost de Patrimoni, els tècnics d'Hisenda consideren que fins ara la seva aplicació ha estat poc efectiva per les vies d'escapament de les grans fortunes i per les polítiques existents en les diferents comunitats autònomes.

En aquest sentit, el president de Gestha, Carlos Cruzado, ha assenyalat que la posada en marxa d'un impost sobre la Riquesa de caràcter estatal "tindria un major efecte sobre la recaptació i serviria per evitar l'aplicació de noves retallades, amb els quals només es afegeix més pressió sobre l'economia de les classes mitjanes i treballadores ".

FONT: KAOSENLARED

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció