CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 2000 persones es manifesten a Barcelona contra la impunitat i la brutalitat policial pels casos Raval i Ester Quintana

Divendres, 15 novembre, 2013

Pancarta capçalera manifestació

Milers de manifestants contra la 'impunitat i la brutalitat' pels casos Raval i Ester Quintana

La manifestació per Juan Andrés Benítez va sortir del Raval ahir 14 de novembre al vespre i s'uní a la concentració al lloc on Quintana havia perdut l'ull feia un any.

Les plataformes Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo van deixar anar, ahir a tres quarts de nou del vespre, 365 globus, un per cada dia de l'any que feia que Ester Quintana havia perdut l'ull, al punt i al minut exactes en què presumptament la dona va rebre l'impacte d'una bala de goma disparada pels mossos d'esquadra. Fou el moment culminant d'una manifestació que aplegà dos milers de persones i en què també es recordà la mort recent de Juan Andrés Benítez, després de ser detingut pels mossos. A la marxa es va demanar que s'acabés 'la impunitat i la brutalitat' de la policia.

La manifestació va eixir del Raval a dos quarts de vuit i va enfilar cap a la cruïlla del carrer de Casp i el passeig de Gràcia. El miler de manifestants duien una pancarta que deia 'Prou impunitat contra la brutalitat policial' i cridaven consignes com ara 'Justícia per a Juan Andrés', 'Mossos assassins', 'La policia tortura i assassina' i 'No són funcionaris, són mercenaris'.

En arribar a la cruïlla, la manifestació va confluir amb una concentració convocada per les plataformes Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo, on un centenar de manifestants commemoraven el primer aniversari de la lesió d'Ester Quintana, en el context d'una actuació policíaca per sufocar els aldarulls després de la jornada de vaga general.

Els manifestants es van ajuntar en aquest punt i van esperar fins a tres quarts de nou del vespre, el moment exacte en què es complia el primer aniversari dels fets. Aleshores, Ester Quintana va llegir un manifest en què va agrair tot el suport i va dir que no volia anomenar aniversari 'aquesta celebració tan trista', tot i que va subratllar que havia estat més fàcil de passar gràcies a l'afecte que havia rebut.

Quintana va desitjar que 'tota aquesta lluita' servís perquè ella fos 'l'última víctima d'una pilota de goma'. I va afegir: 'Es veu que m'he convertit en una icona de la lluita contra aquestes armes, però qui ho va començar tot és Stop Bales de Goma', l'entitat on s'acullen les altres sis persones que han sofert una lesió semblant a la seva. En aquell moment, es van deixar anar 365 globus, un per a cada dia que Quintana ha estat privada d'un ull.

Després d'això, uns dos mil manifestants, molts amb el rostre tapat per una careta amb la cara de Juan Andrés Benítez, van seguir cap a la Via Laietana i van arribar a la plaça de Sant Jaume. Allà es van proferir consignes molt dures contra la policia, sobretot contra els mossos d'esquadra, i peticions de dimissió del director general de la policia, Manel Prat.

* Notícia publicada a Vilaweb:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4156218/20131115/milers-manifestants-impunitat-brutalitat-pels-casos-raval-ester-quintana.html


Una marxa a Ciutat Vella demana responsabilitats pels casos d'Ester Quintana i J.A. Benítez

Amb crits de "vergonya em faria, ser policia", "mossos d’esquadra, torturadors" i "no és mala praxis, és mala policia", va començar ahir al vespre la manifestació convocada a la Rambla del Raval contra els abusos policials. Les manifestants es van concentrar al lloc on el 6 d’octubre va morir Juan Andrés Benítez després de ser detingut per la policia i van posar una placa per rebatejar el carrer com a 'Carrer de Juan Andres Benitez (1963-2013), assassinat a mans dels Mossos'.

La cruïlla de la Rambla del Raval amb el carrer Aurora aplegava al vespre moltes veïnes, membres de diversos col·lectius i moviments socials que van voler fer palesa la seva preocupació davant les nombroses denúncies que es donen per l’acció dels mossos de la comissaria de Ciutat Vella. El veïnat va denunciar que els abusos policials no són un problema aïllat a la zona, un entorn ja de per sí estigmatitzat, sinó que es relacionen amb la política de la Conselleria d’Interior i “amb la consolidació d’una casta de comandament fortament corporativa, capaç d’imposar els seus criteris autoritaris al Departament”. Per això, van demanar la depuració dels comandaments de la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella i una investigació profunda de les denúncies de pràctiques irregulars a aquestes dependències policials.

La manifestació, escortada per un discret dispositiu policial a càrrec de dos cotxes de la Guàrdia Urbana, va recórrer el carrer de Joaquim Costa fins a la Plaça Universitat rebatejant els carrers del barri amb noms de víctimes d’abusos policials fins arribar a Passeig de Gràcia amb Casp, cantonada on esperava concentrada una altra part de la manifestació, convocada pel col·lectiu ‘Ojo con tu ojo’. Allà, s'hi va posar una placa amb el nom d’Ester Quintana, que ahir feia un any va perdre un ull després de la manifestació de la vaga general del 14-N.

La pròpia Quintana va ser l’encarregada de llegir un comunicat en el qual va expressar de manera molt emotiva el balanç d’aquest any de lluita, uns 365 dies (simbolitzats en 365 globus que van deixar anar al cel els membres del col·lectiu) que li han canviat la vida. “Aquest ha estat un any sense descans, un any sense confiança en la justícia, d’experiències que mai havia imaginat, algunes de bones, com ara l’ajuda de la gent, el recolzament de tots vosaltres. Es veu que m’he convertit, sense voler, en un símbol de la lluita contra de les bales de goma; n'hem aconseguit la prohibició, però m’agradaria que fos immediata”, va exclamar Ester Quintana davant els centenars de persones allà concentrades.

Quintana va defensar el dret a manifestar-se lliurement i de forma segura pels drets socials. Va tornar a fer una crida a la ciutadania que encara pugui tenir imatges del què va passar el 14-N de 2012, ja que encara calen proves per aportar al procés judicial.

La manifestació va continuar, després, fins a les portes de la Generalitat, on les manifestants van cridar consignes com “ni Ester ni Juan Andrés, ni una víctima més’. Van llegir un comunicat exigint la dimissió del director general de la policia catalana Manel Prat i del conseller d'Interior Ramon Espadaler per “les reiterades i contínues mentides” expressades en l’exercici d’un càrrec públic, no només en el cas de Benítez, sinó també en el de Quintana.

A més, van demanar la retirada immediata de les bales de goma (prevista pel maig de 2014) i que no es facin servir mètodes de repressió a les manifestacions.

Per últim, les manifestants van demanar justícia per a les víctimes, no només en termes econòmics i penals, sinó també polítics, per acabar amb la impunitat i la “màfia” policial.

* Notícia publicada al setmanari Directa
http://www.directa.cat/noticia/4000-persones-denuncien-els-casos-dester-quintana-juan-andres-benitez-una-manifestacio-contr


Crits contra la impunitat

Un miler de ciutadans surt al carrer contra “la brutalitat policial” en la mort de Benítez i el cas Quintana.

Llancen globus pels drets i la llibertat.

Empipats. És el sentiment que traspuaven ahir el miler de ciutadans que van sortir al carrer per cridar “Prou impunitat, prou brutalitat” amb referència a la polèmica actuació dels Mossos d'Esquadra en la detenció al Raval de l'empresari Juan Andrés Benítez, mort hores després, el 5 d'octubre, i al colpidor primer aniversari de l'impacte que va deixar Ester Quintana mutilada de l'ull esquerra. No va haver cap incident en el trajecte, vigilat per la Guàrdia Urbana.

A dos quarts de set de la tarda, els crits d'un grup de veïns procedents del barri de la Guineueta va animar els que esperaven a la rambla del Raval, a l'altura del carrer de l'Aurora, on els agents es van abraonar sobre l'empresari. Amb cartells i cares de paper amb el rostre de Juan Andrés, veïns del Raval i d'altres punts de Barcelona van iniciar la manifestació. Es van sentir crits contra els Mossos, contra l'abús policial, contra el director de la policia, Manel Prat, i fins i tot contra la nova llei més restrictiva de l'avortament que prepara el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

En el trajecte, també hi havia qui intentava explicar a un amic estranger que dins el complex debat sobiranista que viu la societat catalana hi ha divisió entre independentistes sobre el paper de la nostra policia democràtica, i sobretot quan s'ensuma mala praxi.
De la rambla del Raval, la comitiva va girar pel carrer del Carme, va enfilar el carrer de Joaquín Costa fins amunt, a l'altura de la plaça Universitat.

Bateig de carrers

En el recorregut, un petit escamot amb escala metàl·lica i cola rebatejava els carrers amb noms de persones que han patit abús policial. El primer carrer, per al difunt Benítez, mentre que un altre va ser per a Wandi Ferreira, un jove mort a la presó de Quatre Camins. El darrer carrer, a la cruïlla de Casp amb passeig de Gràcia, va ser per a Ester Quintana.
Allà s'hi va agermanar la manifestació del Raval amb les concentració de les entitats Stop Bales de Goma i Ojo con tu Ojo. Es van repartir 365 globus de colors, que es van enlairar a tres quarts de nou de la nit, la mateixa hora que ahir va fer un any que Quintana va rebre l'impacte d'una pilota de goma, fet que encara neguen els Mossos i la conselleria d'Interior. Entre la concentració, hi havia altres ferits de bala, com Carles Guillot. En veu alta, l'Ester va recordar el seu malson i va agrair el suport rebut de familiars, amics i desconeguts. Hi va afegir que va anar a aquella vaga del 14-N “per defensar la qualitat de vida, l'educació, la llibertat i el secret d'informació”. La manifestació, sempre pacífica, va acabar a la plaça de Sant Jaume.

* Notícia publicada a El Punt Avui:
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/693791-crits-contra-la-impunitat.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=portada&utm_source=rss&utm_medium=portada&utm_campaign=rss


MANIFEST MANI 14N 2013: contra impunitat i brutalitat policial, fora la màfia policial!

Avui som a 14 de novembre del 2013. Fa un any de la darrera Vaga General, vaga social del 99% en la qual vam intentar aturar-ho tot i vam sortir al carrer per retrobar-nos massivament i deixar ben clar que ens oposàvem -i ens oposem- a les retallades de drets i a les mesures ultraliberals i antidemocràtiques estan aplicant contra nosaltres, les precàries, les desnonades, les treballadores, les de sempre, les de baix, les classes populars.

Aquell dia la nostra força al carrer era molt gran i les mesures represssives del Govern de Mas no es van fer esperar: van practicar detencions i van repartir pals brutalment, sense escrúpols, per tot el territori. Tan se val que siguis un nen de 13 anys com que estiguis manifestant-te tranquil·lament: quan els antiavalatos tenen ordre de carregar, carreguen amb tot, no pregunten, no vacil·len, no miren, tan sols colpegen i disparen psicòpatament.

Aquell 14 de novembre vam tornar a confirmar que tenim un greu problema amb la BRIMO, però també amb els caps policials i polítiques els que els encobreixen i fan el possible perquè els agents repressors surtin sempre impunes de les seves brutalitats, una màfia que va des de les comissaries dels nostres barris als més alts despatxos d’Interior.

Però també aquell dia és, malauradament, recordat perquè l’Ester Quintana va perdre un ull per una bala de goma disparada per un escopeter de la BRIMO. La gran mobilització ciutadana, començant per l’Ester i les altres víctimes de les bales de guerra, autoorganizades en els col·lectius Stop Bales De Goma i Ojo Con Tu Ojo, ha aconseguit finalment que es prohibeixi la ruleta russa de les bales de goma.

Però durant tot aquest any no hem deixat de veure com s’han anat canviant les versions en el cas d’Ester, com Interior ha seguit encobrint sempre les atrocitats comeses per alguns Mossos d’Esquara, fent l’impossible per mantenir en el càrrer a Manel Prat i que els Mossos continuen sent un cos el més immune i impune possible. La seva actuació en la mort de Juan Andrés a mans dels Mossos és la gota que fa vessar el got i ens reafirma en una deriva repressiva i d’impunitat que no anem a tolerar.

Per tot això exigim:

Que la prohibició de les bales de goma es faci efectiva ara mateix, no el 30 d’abril! És inhumà prorogar 6 mesos més aquesta arma letal que deixa entre nosaltres ferides de guerra, com va deixar clar la Doctora Fernández en la Comissió del Parlament.

Justícia i rescabalament de les víctimes, no només en termes econòmis i penals, sinó també politics: prou impunitat, prou brutalitat i prou màfia policial!

Que les bales de goma no siguin substituïdes per bales viscolàstiques (de foam): seria una presa de pèl a les víctimes de les bales de goma i a totes nosaltres. No volem que ens disparin! També ens oposem a la utilització de canons d’aigua o de so, com estan estudiant els Mossos: exigim el dret a manifestar-nos i protestar sense ser reprimits per armes tan letals que poden mutiliar-nos o matar-nos pel simple fet de sortir al carrer com avui.

La dimissió immediata de Ramon Espadaler i Manel Prat per les reiterades i contínues mentides expressades en l’exercici d’un càrrec públic, no només en aquest cas, sinó també en el cas d’Ester Quintana.

La dimissió de Josep Lluis Trapero per mentir des de l’exercici d’un càrrec públic i el seu processament judicial per l’encobriment dels seus subordinats en l’homicidi de Juan Andrés.

La depuració de responsabilitats de tots els comandaments de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Ciutat Vella per encobrir l’actuació delictiva dels seus subordinats, així com una investigació profunda a tots els agents adscrits a l’esmentada comissaria.

http://www.ellokal.org/manifest-mani-14n-2013-contra-impunitat-i-brutalitat-policial-fora-la-mafia-policial/