CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 2000 persones es manifesten a Barcelona contra les setze detencions d’activistes del moviment 15-M

Divendres, 7 octubre, 2011

JESÚS RODRÍGUEZ / MANU SIMARRO | 06/10/2011

La marxa contra les detencions de fins ara setze indignades del moviment 15-M ha estat més intensa que mai. Molts crits, molta força i molt cabreig es veia a les cares de les més de 2000 persones que van assistir a la marxa el dijous 6 d'octubre, entre la plaça de Catalunya i el Departament d'Interior, i des d'aquí fins a la Borsa per tornar altre cop a l'Arc de Triomf, on va quedar desconvocada.

Durant el recorregut, que anava encapçalat per una pancarta on s'hi llegia "Llibertat d'expressió, llibertat de manifestació. Detingudes 15-J", es va cridar contra els polítics, la policia i el poder judicial, entre altres. Els crits que més ressonaven i que es cridaven amb més força van ser: "Jo també era al Parlament" o "Si ens toquen a una ens toquen a totes". Al seu pas pel Departament d'Interior va augmentar la tensió, ja que un cordó de policies encaputxats i sense número de placa custodiava la seu que dirigeix el conseller Felip Puig. Tot seguit van passar per la Borsa, on es van fer crits anticapitalistes i es va denunciar la "complicitat i culpabilitat" dels poders financers. L'últim tram de la protesta es va fer amb la presència d'un helicòpter sobre les manifestants, que van desconvocar la marxa a l'alçada de l'Arc del Triomf.

Detinguts queden en llibertat

Mentre tot això passava al centre de la ciutat, al carrer Ulldecona s'hi aplegaven unes desenes de persones i diversos advocats. Allí hi eren les sis indignades detingudes unes hores abans a la Ciutat de la Justícia, mitjançant un enorme operatiu policial al hall de l'edifici. De mica en mica van anar declarant, i a mesura que ho feien anaven quedant en llibertat, però amb citacions per comparèixer a l'Audiència Nacional el dijous de la setmana vinent. Cal recordar que divendres 7 d'octubre al matí i dimarts 11 d'octubre també hi ha altres persones citades a declarar. Totes les detingudes fins ara han estat exhaustivament fotografiades i fitxades a la seu de la comissaria, i això també va passar amb aquests últims sis casos. L'últim dels detinguts va abandonar el calabós passades les 22:30h. Pel que sembla, segons consta a l'expedient judicial encara hi ha quatre persones pendents de ser detingudes, però altres fonts del gabinet de premsa dels mossos d'esquadra xifren aquest nombre en sis.

6 persones són detingudes pels Mossos quan es posaven a disposició judicial

Els Mossos d'Esquadra han detingut el dijous 6 d'octubre a 6 de les 9 persones -no 12, com s'havia dit inicialment- que s'havien presentat voluntàriament al Jutjat de Guàrdia de Barcelona per personar-se al procés obert per l'Audiència Nacional contra 22 activistes del 15-M català per presumptes delictes contra les institucions de l'Estat. Altres tres ja no eren a la Ciutat de la Justícia quan s'ha produït l'actuació policial. En total ja són 16 les persones detingudes en relació als fets del Parlament.

Intervenció a la Ciutat de la Justícia

Al migdia un efectiu de 65 antiavalots de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra va fer acte de presència a la Ciutat de la Justícia sense demanar permís ni a la jutgessa degana ni al jutge de guàrdia –competents per permetre'ls l'entrada segons fonts jurídiques consultades per aquest mitjà–. Pel matí 9 de les persones que es trobaven a la llista de 22 persones identificades s'havien presentat amb els corresponents advocats per designar el seu lletrat i mostrar la seva disposició a declarar davant del jutge Eloy Velasco. El jutjat de guàrdia ha comunicat els fets a l'Audiència Nacional, i mentre esperaven la resposta s'ha produït la irrupció policial. Els Mossos han retingut periodistes, advocats i persones identificades, fins que el jutge de guàrdia ha citat el cap de l'operatiu al seu despatx. Posteriorment Eloy Velasco ha ordenat al jutge de guàrdia que s'havia d'inhibir perquè ell ja havia donat les ordres corresponents als Mossos d'Esquadra i aleshores és quan s'han produït les detencions.

Declaracions a l'AN suspeses

A més, les declaracions dels dos primers detinguts en relació als fets del Parlament, previstes per al dijous, han estat retrassades fins divendres a petició de les advocades de la defensa. Així ho ha decidit el jutge Eloy Velasco, titular del jutjat d'instrucció central número 5. El 15-M havia convocat, amb el suport d'entitats socials i sindicals, una concentració a les 19h per rebutjar el procés "repressiu" obert contra el 15-M català. Pel moment, ja hi ha setze detencions i una desena de citacions comunicades, i encara en queden 6 que els Mossos pretenen efectuar durant els pròxims dies.

Detencions irregulars

Fonts jurídiques consultades per aquest mitjà han pogut confirmar que el jutge de l'Audiència Nacional mai va ordenar cap detenció entre les 22 persones identificades pels mossos arran de la investigació de la protesta a les portes del Parc de la Ciutadella el 15 de juny. Així consta a l'expedient del cas. L'Audiència Nacional s'ha limitat a imputar 22 persones del moviment 15-M de Catalunya, que haurien comès presumptivament un delicte contra les institucions de l'Estat, contemplat a l'article 498 del Codi Penal amb penes d'entre 3 i 5 anys de presó. Tot i això, els Mossos d'Esquadra van detenir dilluns al matí tres persones quan sortien del seu domicili o de la feina. Una quarta persona de Sant Andreu de Palomar va ser detinguda dilluns a la tarda a la Rambla del Raval de Barcelona, quan es dirigia a treballar.

La cinquena detenció va arribar dimarts. Una noia va ser traslladada fins a comissaria per tal de fer-li fitxa policial i fotos, després va quedar en llibertat i serà citada per anar a declarar a Madrid. Una altra detenció es va produïr el migdia, fent créixer la xifra global fins a sis. A mitja tarda es coneixien la setena i la vuitena detencions, en aquest cas al Vallès Oriental. Dues persones de Sants van ser detingudes dimecres 5 d'octubre a migdia. En tots els casos, la policia ha fet fotografies i ha pres les empremtes dactilars de les persones detingudes. De fet, segons han explicat des del Departament d'Interior, l'objectiu de les fotografies és renovar les fitxes policials existents (il·legals en cas que les persones no haguessin estat detingudes anteriorment), així com les dades fisiomètriques de la cara i el cos. Aquestes dades serviran per fer una comparativa amb les gravacions de vídeo recollides per agents policials pocs dies després dels fets del Parlament. Aquesta actuació d'última hora ha estat conseqüència de la resposta que el jutge de l'Audiència Nacional va donar al Departament d'Interior després de rebre el primer informe d'identificacions, en el sentit que les proves contra les persones identificades no eren suficients, que mancaven imatges més concloents. Fonts jurídiques han explicat a la Directa que aquestes sessions fotogràfiques no són obligatòries i que les persones detingudes es poden negar a ser fotografiades.

* Notícies extretes del Setmanari Directa

www.directa.cat