CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 250.000 desocupats/des es quedaran sense els 426 € a l’esgotar els 6 mesos de subsidi

Dijous, 18 febrer, 2010

Els desocupats que ja estaven cobrant aquesta ajuda no veuran prorrogada la seva prestació per altres sis mesos, doncs l'ampliació del programa només afectarà als nous aturats.


Entra en vigor la pròrroga de l'ajuda de 426 euros a desocupats sense cobertura. Segons el Govern, aquest programa d'ajudes ha suposat fins a febrer un desembors de 295,3 milions d'euros, amb 333.000 beneficiaris. La pròrroga de l'anomenat Programa Temporal de Protecció per Atur i Inserció, pel qual es regulen les ajudes de 426 euros mensuals a desocupats sense ingressos, va entrar el dimarts en vigor segons el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). El BOE publicava el 17 de febrer el Reial decret que regula la pròrroga d'aquest programa.

La pròrroga d'aquesta ajuda per altres sis mesos permetrà cobrar els 426 euros mensuals als desocupats que esgotin la prestació i el subsidi per atur entre el 16 de febrer i el pròxim 15 d'agost. Segons càlculs del Govern, això beneficiarà a 243.100 persones i suposarà un cost addicional de 517,8 milions d'euros. En concret, la pròrroga d'aquest programa afectarà als aturats menors de 65 anys que extingeixin les seves prestacions i subsidis entre el 16 de febrer i el 15 d'agost de 2010, ambdós inclusivament, mentre que el període màxim de percepció de l'ajuda seguirà sent de sis mesos.

Els desocupats que ja estaven cobrant aquesta ajuda no veuran prorrogada la seva prestació per altres sis mesos, doncs l'ampliació del programa només afectarà als nous aturats. Tant uns com uns altres només tenen dret a cobrar l'ajuda un màxim de sis mesos, amb independència de quan es produeixi la seva entrada en el programa.

El Programa Temporal de Protecció per Atur i Inserció es va regular per vegada primera a l'agost del passat any mitjançant un Reial decret Llei, que va ser substituït per la Llei 14/2009 de 11 de novembre. La quantia de la prestació equival al 80% del IPREM, que el 2009 va ser de 420 euros, i el 2010 ascendeix a 426 euros. La Llei habilitava al Govern perquè tenint en compte les perspectives econòmiques i la situació de l'atur pogués prorrogar el programa per períodes de sis mesos. Al complir-se el final de la durada inicial fixada per a aquest programa i "mantenir-se les condicions de crisi econòmica i el seu impacte sobre l'ocupació que ho van motivar", el Govern ha decidit fer ús de l'habilitació i prorrogar per sis mesos la mesura.

Segons el Govern, aquest programa d'ajudes ha suposat fins a febrer un desembors de 295,3 milions d'euros, amb 333.000 beneficiaris, dels quals un 72% està inclòs en itineraris d'inserció. A més, el 18%, més de 52.000 persones, ja han trobat treball. L'Executiu va destacar divendres passat que aquest programa d'ajudes ha permès elevar la cobertura per atur en més de 5 punts percentuals, fins a arribar al 80% dels desocupats, i va subratllar que la pròrroga d'aquesta prestació extraordinària i temporal suposa "una iniciativa més per a reforçar la protecció enfront de l'atur i la reinserció laboral".

>>> Notícia extreta de Kaos en la Red:
www.kaosenlared.net/noticia/mas-250.000-paradosas-quedaran-sin-426-agotar-6-meses-subsidio