CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 3000 persones es manifesten a Barcelona per demanar el tancament de les centrals nuclears

Diumenge, 5 juny, 2011

2011-06-05 Bcn

Al carrer pel tancament de les nuclears

Una vuitantena d'entitats es manifesten avui a Barcelona contra les centrals i per un nou sistema energètic

Una manifestació convocada per una vuitantena d'entitats ha recorregut aquest migdia del diumenge 5 de juny el centre de Barcelona per reclamar que es tanquin les centrals nuclears. 'Fukushima ha tornat a mostrar l'energia nuclear com allò que és: bruta, perillosa, cara en vides i en costos econòmics', diu el manifest signat per aquestes entitats, que s'apleguen en la coordinadora Tanquem les nuclears.

La marxa d'avui ha començat a la delegació del govern espanyol a Pla de Palau i acaba davant la seu de Fecsa-Endesa, al Paral·lel; un recorregut simbòlic per mostrar que la protesta s'adreça al govern català, a l'espanyol i a les companyies elèctriques propietàries de les centrals.

La catàstrofe de Fukushima, el passat mes de març, i just vint-i-cinc anys després de la de Txornòbil, va tornar a encendre totes les alarmes dels perills de l'energia nuclear. Els convocants de la manifestació avisen que 'els veritables efectes de l'energia nuclear apareixen de nou' i, 'com va passar a Txernòbil, una part del Japó quedarà afectada durant desenes, potser centenars, d'anys, i la radiació s'estendrà més enllà de les seves fronteres, arribant a molts milers de persones'. Recorden que en molts punts del món la societat reclama que s'abandoni l'energia nuclear, també a casa nostra: 'Les velles nuclears que funcionen a l'estat pateixen avaries, problemes tècnics i errors de seguretat de manera continuada.'

Per això, i perquè defensen que les centrals nuclears no són necessàries, avui en reclamaran el seu tancament. 'Hi ha potència elèctrica instal·lada suficient per poder prescindir de tot el parc de generació nuclear i, alhora, per garantir el subministrament i l'estabilitat del sistema elèctric', afirmen. 'L'estat té instal·lat el doble de potència energètica de la que necessita', i, per tant, el tancament de les nuclears no significaria cap 'trasbals energètic' per al país, segons Josep Puig, portaveu de Tanquem les Nuclears, i que reclama el tancament urgent de les centrals per evitar accidents com els de Harrisburg (EUA, 1979), Txernòbil (URSS, 1986) o Fukushima (Japó, 2011).

Les demandes de Tanquem les nuclears són unes quantes. D'una banda, reclamen que s'aprovi un calendari per tancar de manera urgent les centrals que encara funcionen, i seguidament, s'obri un procés de participació pública per analitzar i decidir sobre la gestió dels residus radioactius. També demanen que no es renovi el permís d'explotació de la central d'Ascó, que caduca l'1 d'octubre; que s'aturi el procés d'ubicació del cementiri nuclear; i que s'elabori una estratègia 'per a una transició energètica accelerada envers un sistema elèctric fonamentat en l'estalvi, l'eficiència i tecnologies de generació basades al 100% en fonts renovables'.

Les reclamacions van dirigides, d'una banda, als partits amb representació parlamentària, perquè aprovin una resolució que contempli tots els punts esmentats en el manifest; d'una altra, al govern de la Generalitat, perquè ho traslladi al govern espanyol; i finalment, a les companyies elèctriques propietàries de les centrals nuclears, perquè 'col·laborin amb els poders públics per posar a punt un sistema energètic que no suposi una amenaça per a les generacions futures'.

>>> Notícia extreta de Vilaweb: www.vilaweb.cat/noticia/3894964/20110605/carrer-tancament-nuclears.html


www.btvnoticies.cat