CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més de 600 persones es manifesten a Rubí pel futur de les plantes de Ficosa

Diumenge, 16 novembre, 2008

Manifestació a Rubí

EMILI AGULLÓ. Rubí. El Punt. 16-11-08

Més de 600 persones es van manifestar ahir 15 de novembre a Rubí contra l'anunci d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal de 45 dies que afectarà 450 treballadors de la multinacional Ficosa a Rubí i Mollet del Vallès. El pla de viabilitat de l'empresa, a més, preveu fusionar les dues plantes de Rubí, una operació que implicaria 140 acomiadaments selectius. Els treballadors retreuen a Ficosa la deslocalització de la inversió i el fet que «recentment» hagi rebut 50 milions de la Generalitat.


A més dels treballadors de les tres factories de Ficosa al Vallès, també n'hi havia d'altres empreses del sector de l'automoció amenaçades per la crisi, com ara Ruffini i Delphi. El director general de l'empresa, JoséVicente de los Mozos, va anunciar un ERO temporal de 45 dies que afectarà els 450 treballadors els pròxims mesos i es començarà a tramitar la setmana que ve. Però el que més amoïna els treballadors és el pla de viabilitat previst per Ficosa, que preveu la fusió de les dues factories de Rubí –Fico Triad i Fico Transpar– en una única planta. El pla deixaria 140 treballadors al carrer –d'un total de 400–, i els sindicats denuncien que els acomiadaments es decidiran de manera selectiva, sense recórrer a prejubilacions ni baixes voluntàries.

Al final de la manifestació, que va concloure davant de l'ajuntament de Rubí, el president del comitè d'empresa de Fico Transpar, Bartolomé Martínez, es va queixar que Ficosa continua la seva expansió arreu del món –té delegacions a 19 països–, mentre continua retallant llocs de treball a Catalunya: «Fa un any érem 800 treballadors i ara en quedem 450», va recordar. Els sindicats també retreuen a la multinacional que «recentment ha rebut una injecció de diners de l'Institut Català de Finances per un import de 50 milions d'euros», uns diners que «no s'invertiran a Rubí».

ADHESIONS POLÍTIQUES

Diversos regidors del consistori rubinenc es van adherir a la marxa. També hi van participar l'exalcaldessa Núria Buenaventura –dins d'una delegació d'ICV-EUiA on també hi havia la diputada Dolors Clavell– i l'actual alcaldessa, Carme Garcia, tot i que en qualitat de primera secretària del PSC local. Garcia va compartir algunes de les reivindicacions dels treballadors, i va exigir «que cap ERO sigui una excusa oportunista per fer fora gent escudant-se en la crisi».
Del consistori de Rubí, de fet, depèn una decisió cabdal per al pla de viabilitat de Ficosa al municipi. L'empresa ha venut els terrenys de les naus a una immobiliària per obtenir liquiditat i poder fer la nova factoria, que Ficosa passaria a ocupar en règim de lloguer. Però l'operació depèn d'una requalificació municipal, condició perquè la immobiliària els aboni 33 milions. A la vista de la situació, el govern municipal ha anunciat que no requalificarà el solar si no es garanteix el futur dels llocs de treball.

www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3067980


Video de la manifestació.


Mireu també la noticia publicada a Kaos en la Red:

www.kaosenlared.net/noticia/rubi-casi-millar-personas-manifiestan-contra-despidos-previstos-empres


Multitudinària manifestació contra l'ERO de FICOSA-Rubí

Comunicat de premsa de CGT Sabadell

Prop de mil persones es van manifestar dissabte passat 15 de novembre pels carrers de Rubí, per a protestar contra l'ERO presentat per FICOSA que afectaria a 140 treballadors, repartits en dues plantes situades a Rubí.

Els manifestants, convocats pels comitès d'empresa de les dues plantes, han partit del carrer Cervantes sobre les 11 hores del matí per a arribar sobre les 13.30 hores a les portes de l'Ajuntament de Rubí. La marxa va ser sorollosa i sense cap incident, es van cridar lemes com, “No als acomiadaments de Ficosa”, “Ficosa mentidera”, “La crisi que la paguin els rics”,”Fa falta ja una vaga general”... La mobilització va contar amb el suport de l'Ajuntament de Rubí, participant en la manifestació l'alcaldessa, Carme García, i nombrosos regidors dels diferents grups municipals.

A la manifestació, es van sumar treballadors de les empreses Ruffini i Delphi, a més de nombrosos veïns de la localitat de Rubí. El president del Comitè d'Empresa Tomás Aceituno de CGT, va denunciar “que l'empresa té activitat industrial en diversos països del món i que prepara crear noves plantes de producció en diferents parts del món i fins i tot en altres punts d'Espanya, mentre presenta un ERO a Catalunya dient que té pèrdues”, també va afirmar rotundament “que CGT no signarà cap ERO”.

Secretaria de comunicació i premsa de la Federació Local de CGT de Sabadell

cgtsabadell.blogspot.com/