CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més d’un miler de manifestants a Barcelona en protesta contra les retallades de la Consellera d’Ensenyament Meritxell Ruiz

Dijous, 23 juny, 2016

Nota de premsa de l'Assemblea Groga

Concentració i manifestació de l'Assemblea Groga a Barcelona contra les polítiques d'ensenyament de Junts pel Sí

Més d'un miler de manifestants es concentren el 22 de juny a Plaça Urquinaona en protesta contra les retallades de la Consellera Meritxell Ruiz.

La convocatòria va sorgir la setmana passada quan la Consellera Ruiz va emetre un missatge manipulat respecte els pressupostos de la Generalitat de Catalunya i la seva relació directa amb noves retallades als directors i directores de l'escola pública. La indignació a la comunitat educativa per aquesta informació tergiversada ha engegat de nou l'espurna del moviment educatiu que, avui, ha acordat en assemblea teixir una vaga que comenci el 12 de setembre amb l'inici de les classes.

L'èxit de la convocatòria ha acabat tallant el carrer i caminar en manifestació per Via Laietana fins a Plaça Sant Jaume per llegir el manifest davant el Palau de la Generalitat.

La manifestació ha estat una denuncia de la utilització partidista que des de el Govern de la Generalitat s'ha fet del Departament d'ensenyament i en concret, per part de la Consellera Meritxell Ruiz. S’ha intentat fer creure, igual que el Director General de Professorat de centres públics va intentar fer creure a la mesa de negociació sindical el 13 de juny, que l’esmena a la totalitat dels pressupostos impossibilita dur a terme les millores en centre de màxima complexitat i per a l’escola inclusiva. Que suposaven 540 dotacions de professorat. Qualifiquem d'intolerable que s'utilitzin institucions públiques educatives com a corretja de transmissió d'eslògans electoralistes que carreguen contra altres partits per justificar l'abandó de les responsabilitats pròpies: garantir el dret a una educació pública de qualitat. Aquest i no un altre va ser el contingut de la reunió que el Departament va convocar amb les diferents direccions dels centres educatius.

També volem fer èmfasi en la informació que es va donar des de mitjans de comunicació públics com TV3 o Catalunya Ràdio per tergiversar la realitat: La concentració que va tenir lloc davant el Parlament el passat 16 de juny va ser contra les polítiques de retallades de l'actual govern de la Generalitat, de Junts pel Sí. Les consignes que es van cridar en aquesta concentració i l'assemblea que va tenir lloc just després ho van expressar així de forma clara i meridiana.

El que volem transmetre amb les nostres mobilitzacions és que les retallades de plantilles pel proper curs 2016-17 suposen un nou i gravíssim atac contra l'educació pública a Catalunya, reduint l'atenció a la diversitat, suport lingüístic, etc. I els drets laborals dels docents, eliminant la reducció de 2h lectives per majors de 55 anys i del personal laboral on més de 300 treballadors del programa d'educació inclusiva, seran acomiadats el 31 de juliol. Sabem que tot això no té res a veure amb els pressupostos. És una voluntat política expressa i, per aquest motiu, volem acabar el curs demanant la dimissió de la Consellera Ruiz.

Denunciem que la Consellera menteix premeditadament perquè coneix, per la seva formació, com funciona la pròrroga dels pressupostos. El capítol 1 permet fer ampliacions de crèdit quan s'ha de cobrir serveis bàsics, això inclou personal per a cobrir-les. Si això no fos suficient per veure que tot plegat és una trampa per a retallar sense patir un cost electoral, hem de recordar que estem creixent al 3,4% i que només per les vies del sistema de finançament enguany hi ha uns ingressos de 1072 milions d'euros, a més, el refinançament del deute a través del FLA ha suposat un estalvi de 850 milions d'euros que el govern, seguint la seva ideologia neoliberal, vol fer servir per eixugar el deute en comptes d'invertir en educació. Aquests 1922 milions d'euros són més que suficients per a cobrir els 40 milions que costen les substitucions des del primer dia i des de l'1 de setembre i els 230 milions que costa tornar a l'horari lectiu de 18 hores a secundària i 23 a primària. Evidentment també són suficients per a no dur a terme les actuals retallades per al curs vinent.

Per tots aquests motius, en arribar a la Plaça Sant Jaume hem consensuat crear una comissió de treballar per començar el curs 2016-2017 lluitant i volem deixar ben clar que les retallades i les manipulacions han de tenir un preu i unes conseqüències que ha d’assumir la Consellera Meritxell Ruiz.

Adjuntem en aquesta nota de premsa un seguit de fotografies.

Assemblea Groga de la Comunitat Educativa
Web: assembleagroga.info
Twitter: @assembleagroga
Facebook: https://m.facebook.com/assembleagrogacatalunya