CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més d’un miler de persones marxen pels drets socials al Penedès el 27 d’octubre

Dilluns, 28 octubre, 2013

arribada-vilafranca.jpg

Els organitzadors de la Marxa no s’atrevien a posar una xifra concreta al nombre d’assistents que ahir diumenge 27 d’octubre al matí van recórrer a peu els 14 quilòmetres que separen l’Arboç i Vilafranca del Penedès. Però asseguraven que eren més d’un miler.

La Maria Ferrerons, una de les persones que ha format part de l’assemblea organitzadora de la convocatòria, expressava la seva satisfacció quan els marxaires ja estaven dinant la macarronada que els esperava al final del recorregut: “Ha superat les expectatives que teníem”.

“Ja volem el pa sencer”

“Valorem molt positivament que s’hi han implicat molts col·lectius diferents i s’han visualitzat moltes lluites. S’ha creat un espai de confluència que ara haurem de saber mantenir”. Aquest és precisament el principal repte que la Maria Ferrerons apuntava que ara tenen per davant.

Pel Daniel Xavier, una altra de les persones que ha treballat en el muntatge de la marxa, la mobilització d’ahir no és el final d’un camí, sinó “el dprincipi d’un procés que ens ha de portar a noves fites. Hem construït un espai de debat i trobada que ara ha de ser una eina per seguir avançant”. Cap a on? La Maria i el Daniel coincideixen en la resposta: “Tocarà decidir-ho entre totes les lluites que han confluït a la marxa. Caminant junts construirem l’alternativa”. Però tenen clar que prenen com a exemple la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), i que les accions futures s’haurien d’inspirar en la cançó d’Ovidi Montllor que diu que “ja no ens alimenten molles, ja volem el pa sencer·.

Tots els colors de la lluita al llarg de 14 quilòmetres

La marxa va començar puntualment a les 10h des del CAP de l’Arboç. Una estona abans, els trens que havien arribat de l’Alt Penedès i del Vendrell havien arribat plens de gent de totes les edats vestida amb samarretes grogues de SOS Educació Pública, vermelles de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, verdes de la PAH o les liles que ha fet la mateixa Marxa. Desenes de cotxes també descarregaven manifestants als carrers de l’Arboç.

Una seixantena de persones ja hi havien fet nit. El Moviment Infantil de Vilafranca (MIV) ha decidit participar activament a la Marxa i una seixantena de monitores, monitors, nens i nenes dels diversos grups d’aquest esplai van dormir la nit anterior al poliesportiu de l’Arboç. Ahir diumenge les seves motxilles i màrfegues destacaven entre els marxaires.

La lectura d’un manifest del col·lectiu feminista La Ruda Antipatriarcal va ser el tret de sortida. El text va denunciar que les dones estan patint especialment les conseqüències de la crisi i que cal construir una nova societat lliure de patriarcat.

L’objectiu dels organitzadors era que la marxa resseguís la carretera N-340, però els Mossos d’Esquadra havien denegat el permís. Finalment, la mnobilització va passar per alguns trams d’aquesta via, ,però també va recórrer algunes carreteres secundàries i camins de terra. I ho va fer sota un sol inusual a tocar de la castanyada, i acompanyada per desenes de pancartes que els manifestants s’havien fet a casa, al seu col·lectiu o fins i tot a l’escola. Algunes banderes independentistes, comunistes, anarcosindicalistes i de l’organització juvenil Arran coronaven la corrua de gent.

Els centenars de caminants no van fer sols el recorregut, sinó que també els van acompanyar alguns ciclistes, cotxets infantils, dos tractors i diversos cotxes i camionetes, que feien tasques de suport i van servir perquè hi descansessin els més petits. La majoria de participants eren del Baix i Alt Penedès, les dues comarques per on van passar, però també s’hi va sumar gent del Garraf, on el passat mes d’abril un marxa similar va anar de Sitges a Vilanova i va inspirar la inciativa d’ahir.

A la Ràpita els marxaires van fer la primera aturada. Els esperava un punt d’avituallament amb referescos i fruita. Mentre descansaven a l’ombre i recuperaven forces, la Plataforma contra el tancament del CAP de l’Arboç durant les nits i els caps de setmana es va fer ressò de la situació de desatenció sanitària que denuncien que pateixen en aquella població del Baix Penedès.

Abans de reprendre la marxa, els organitzadors van repartir mascaretes entre tothom per tal de visualitzar el rebuig a la incineració de residus. I és que, a mig camí de la Ràpita i els Monjos, la llarga corrua de manifstants va passar pel costat de la incineradora Uniland. Davant de la Casa de la Vila dels Monjos un representant de la plataforma opositora va explicar perquè rebutgen aquesta instal·lació.

En aquest punt una batucada es va unir als manifestants per per omplir de ritme les reinvidicacions. Les samarretes plenes de colors i consignes es van tornar a posar en moviment i van recórrer el darrer tram i van entrar a les dues en punt a Vilafranca. A la capital de l’Alt Penedès els va rebre un mural en defensa de l’educació pública.

Ja feia més de quatre hores que caminaven quan finalment van arribar a la plaça del Penedès. Una representació dels organitzadors els va donar la benvinguda i va agrair a tothom que s’havia implicat en fer possible la Marxa. I van celebrar que la participació havia superat en escreix les seves previsions.

Unes previsions que també van quedar desbordades amb el dinar, ja que es van exhaurir ràpidament els 300 tiquets per poder guadir de la macarronada que un grup de persones va estar cuinant durant el matí.

La música de Cor de Carxofa i Pulso Rumbero, i els poemes d’Inversos van acomiadar una jornada que els marxaires esperen que sigui un punt d’inflexió per a les lluites penedesenques.

* Notícia (i fotografiés) extreta de XarxaPenedès.cat:
http://xarxapenedes.cat/mes-dun-miler-de-persones-marxen-pels-drets-socials/

>>> Més informació sobre la Marxa, les reivindicacions, les adhesions, etc a http://marxapenedesenca.wordpress.com/

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció