CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més d’una vintena de vaguistes de Telefónica han estat acomiadades a Barcelona

Dissabte, 5 setembre, 2015

D'ençà que va començar la 'revolta de les escales' fins a mitjan juliol, el comitè de vaga va comptabilitzar disset acomiadaments a les subcontractades Elecnor, Comfica, Abentel i Itete. Un dels portaveus, però, assegura que ja n'hi ha sis més

Una altra vintena de persones que van participar a la vaga es van trobar amb les acreditacions de tècnics –imprescindibles per treballar al sector– inhabilitades. Les subcontractes i Telefónica s'han acusat mútuament del bloqueig Brais G. Rouco

El mes de juny, després de 74 dies de vaga, les professionals de Telefónica-Movistar van decidir tornar a la feina, però, només a Barcelona, més d'una vintena de persones no ho han pogut fer perquè han estat acomiadades. D'ençà que va començar l'anomenada revolta de les escales fins a mitjan juliol, el comitè de la vaga indefinida va comptabilitzar disset acomiadaments a les subcontractades Elecnor, Comfica, Abentel i Itete només a Barcelona. Però un dels portaveus, Javi Marco, assegura que, des de la segona quinzena de juliol fins ara, sis persones més han estat acomiadades. A més, una altra vintena es va trobar amb les acreditacions de personal tècnic –imprescindibles per poder treballar al sector– inhabilitades. Aquestes empreses i Telefónica es van acusar mútuament del bloqueig de les targetes, però, finalment, després de pressionar la multinacional, a Marco li consta que les targetes s'han activat, tot i que un treballador d'Abentel assegura que encara no ha pogut tornar a la feina per aquest motiu.

Les persones acomiadades i inhabilitades compartien el fet d'haver-se sumat a la vaga de contractes i autònomes per reclamar unes condicions laborals dignes: una jornada de 40 hores setmanals i poder descansar dos dies a la setmana, així com acabar amb els falsos autònoms i configurar un conveni del sector de les telecomunicacions. Totes elles van participar en alguna de les dues ocupacions que es van fer de l'edifici Mobile World Congress de Telefónica al centre de la ciutat de Barcelona durant els mesos de maig i juny. Per aquesta raó, Javi Marco assegura que els vetos i els acomiadaments són represàlies i suposen un incompliment dels acords a què es va arribar amb les empreses. El 5 de maig, els sindicats CCOO i UGT van signar un pacte que establia que no es prendrien represàlies contra les treballadores que havien participat a la vaga ni se les penalitzaria. Aleshores, el comitè de vaga indefinida va mantenir la mobilització perquè considerava que l'acord no satisfeia les reivindicacions de les treballadores implicades en la lluita.

Un únic readmès

A l'empresa Itete, dos delegats sindicals van ser acomiadats durant la vaga. Un d'ells, Jose Guillermo Llerena, assegura que hi ha un vincle clar entre les persones acomiadades i la lluita que duen a terme, “algunes amb responsabilitats sindicals”. De fet, Llerena ja havia estat acomiadat anteriorment i readmès judicialment. En aquest nou acomiadament, l'empresa argumenta mesures disciplinàries per haver faltat a treballar i lamenta que la patronal hagi esgrimit que es tracta d'acomiadaments previstos amb anterioritat a la vaga.

El comitè de vaga només té constància d'una readmissió. Es tracta d'un tècnic de l'empresa Dominion que participava en el comitè de seguiment de l'acord de CCOO i UGT. Les reunions es van aturar arran del seu acomiadament i, finalment, va ser readmès. El comitè de vaga exigeix la readmissió del conjunt de les treballadores acomiadades, la majoria de les quals han demandat les empreses. Javi Marco preveu que aquest setembre es revisin els acords presos i s'adoptin mesures per aconseguir un tracte just per a tothom.

FONT: LA DIRECTA

Més informació:

- WEB TELEAFONICA

- TWITTER TELEAFONICA

- TWITTER CGT METALL BCN