CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Més ERO que en el 2010

Dijous, 29 desembre, 2011

EFE - 27/12/2011

Catalunya tancarà el 2011 amb més Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) que el 2010, encara que el volum de treballadors afectats és una mica inferior, després que l'any passat unes 61.000 persones passessin per processos
d'acomiadament o de reducció de plantilles. Tot i que encara falten les últimes dades oficials del mes de novembre i desembre, la Generalitat ha autoritzat enguany un total de 2.583 ERO, que han posat la vida més difícil a 40.450
treballadors, mentre que l'administració n'ha rebutjat 35 més, que afectaven 377 treballadors.

Aquest nombre d'expedients és superior als autoritzats fins al mes d'octubre de 2010 per la Generalitat, que van ascendir a 2.290, segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació.

Més ERO però menys treballadors afectats

Malgrat l'augment del nombre d'ERO, els treballadors afectats han baixat en comparació a l'any passat ja que, fins a octubre, s'han vist implicats en processos d'acomiadament col·lectiu i reducció d'ocupació 40.450 treballadors, davant dels 51.056 de 2010 en les mateixes dates, cosa que denota que els empresaris han recorregut més als ERO de suspensió temporal i reducció de jornada que no pas als d'extinció.

De fet, dels 2.583 expedients, la gran majoria són de reducció (1.385), seguits dels de suspensió (811) i els d'extinció (387). A l'octubre de 2010, els ERO d'extinció van ascendir a 317, els de reducció a 642 i els de suspensió a 1.331.

La indústria, la més afectada

Per sectors, la majoria dels expedients autoritzats pertanyen al sector de la indústria (2.044), seguit del de serveis (1.141) i de la construcció (448).

Entre els àmbits més afectats, hi ha el de l'automoció i la comercialització de vehicles a motor i la indústria en general de productes alimentaris.

Alguns exemples

Alguns dels expedients més destacats que han transcendit en aquests deu mesos són els d'entitats bancàries com CatalunyaCaixa i Unnim; Mútua de Terrassa i l'Hospital de Sant Pau, en el sector sanitari; i Sharp, Iveco o Alstom, en l'àmbit industrial; o Bimbo, en el sector alimentari.

Els sindicats han alertat que només sectors com les empreses químiques, l'alimentació i begudes i la farmàcia aguanten el tipus els últims anys, mentre que els sectors especialment castigats són la fabricació de productes no
metal·lúrgics, el tèxtil i la confecció, la metal·lúrgica i altres indústries manufactureres.

Els ERO els presenten les empreses en crisi per obtenir de l'autoritat laboral competent un permís per suspendre o extingir les relacions laborals col·lectives, un marc en què es garanteixen certs drets dels treballadors.

Les empreses poden sol·licitar-lo quan es produeixen causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o de força major.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció